Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türk Akımı Projesi nedir? Türk Akımı Projesi son durum!

        Rusya ve Türkiye arasında anlaşması sağlanan, doğalgaz boru hattı projesi Türk Akımı için çalışmalar devam ediyor. Peki Türk Akımı Projesi nedir?

        TÜRK AKIMI PROJESİ NEDİR?

        Türk Akımı Projesi, Rusya'dan başlayan ve Karadeniz üzerinden Türkiye'ye doğalgaz taşınması için inşa edilen boru hattı projesine verilen isimdir.

        Projenin önerilmesi ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 1 Aralık 2014 tarihinde yapıldı ve ardından temaslar başladı.

        Boru hattının taşıma kapasitesi yılda 31,5 milyar metreküp gaz olarak tahmin ediliyor. Türkiye, Türk Akımı Projesi ile yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz alacak ve geriye kalan doğalgazAvrupa'ya ihraç edecek.

        RUSYA ENERJİ BAKANI ALEKSANDR NOVAK: "İLK HAT 2019'DA DEVREDE OLACAK"

        Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde belirlenen takvime göre ilerlendiğini ifade eden Novak, "Bu konuda Türk ortaklarımıza teşekkür ediyoruz. İlk hattın inşası için gerekli hukuki temel tamamıyla oluşturulmuş durumda. İkinci hattın da inşası için anlaştığımız AllSeas şirketi, boru hattının döşenmesinde dünyanın en modern ekipmanlarını kullanacak." dedi.

        İlk hattın 2019 sonunda devreye alınacağını bildiren Novak, şunları kaydetti:

        "Şu anda Rusya ve Türkiye arasında, Türkiye-Yunanistan sınırına ulaşacak ikinci hatla ilgili takvim, rota gibi konular görüşülüyor. Yunan DEPA ve İtalyan Edison şirketleriyle, Poseidon boru hattının kullanılarak İtalya'ya doğalgaz ulaştırılması konusunu inceliyoruz. Güneydoğu Avrupa'da Macaristan ve Sırbistan gibi ülkelerin bu projeye ilgi duyduklarını biliyoruz. Eğer doğalgazın alımına, hacmine ve takvimine yönelik garantiler olursa Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşma kapsamında ikinci hattın inşası kararı ivedilikle alınacaktır."

        Gazprom'un bu yıl Avrupa'ya gönderdikleri doğalgaz fiyatlarında artışa gideceği açıklamalarına da değinen Novak, "Doğalgaz fiyatları şirketler arasındaki sözleşmeler doğrultusunda belirleniyor. Rakamlar çoğunlukla petrol ürünlerinin bulunduğu bir sepete göre fiyatlanıyor. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru petrol fiyatlarında gördüğümüz istikrarı, doğalgaz fiyatları da takip edecektir." diye konuştu.

        GAZPROM: "TÜRK AKIMI'NIN DENİZ KISMINA ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA BAŞLIYORUZ"

        Gazprom şirketi Yönetim Kurulu üyesi Oleg Aksyutin, Gazprom'un Yatırımcı Günü münasebetiyle yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

        "Şu an itibariyle Rusya'da doğalgaz ulaştırma sisteminin genişletilmesiyle ilgili çalışmaların ağırlıklı bölümü tamamlanmış bulunuyor. Önümüzdeki aylarda, bir başka deyişle bu yılın ikinci yarısında deniz kısmının yapımına başlamayı planlıyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ