Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İki uçağa yıldırım isabet etti

        İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağışın etkili olduğu saatlerde pilotlar da zor anlar yaşadı. Atatürk Havalimanı'na iniş için alçalan iki uçağa yıldırım isabet etti.

        İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağışın olduğu saatlerde, Atatürk Havalimanı'na inecek iki uçağa yıldırım isabet etti. Yıldırım isabet eden uçaklar Atatürk Havalimanı'na sorunsuz iniş yaptı. Kötü hava koşulları ve yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlar(CB), pilotlara zor anlar yaşattı. Bulutlara yakalanmak istemeyen pilotlar, Atatürk Havalimanı'na iniş için yaklaşma yapamadı. Elektrik yüklü bulutlardan dolayı inişteki uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı. Uçakların yaklaşma hattı ve iniş pistleri CB bulutlarına göre düzenlendi. Kontrolör bir pilota, "Bulunduğunuz bölgede CB var mı? 7 mil kuzeyde bir önceki uçakta yıldırım çarpması olmuş" diye anonsu yaptı. Bir pilot ise "13 millerde yıldırım çarpması oldu" bilgisini paylaştı. Başka bir pilot da "Bize de yıldırım çarptı" diye anonsta bulundu.

        YILDIRIM UÇAKTAN NASIL ATILIR?

        Uçakların gövdesinde kullanılan alüminyumun yüksek iletkenliği sayesinde yıldırımın elektrik yükü uçağın her tarafına yayılarak hızla dağılıyor. Oluşan elektrik yükü kanat ve yatay stablizelerde bulunan 'static discharger' adı verilen küçük parçalar yardımıyla uçaktan atılıyor. Yolcu uçaklarında en çok yıldırım çeken noktaların başında burun kısmı geliyor. İçerideki radarın ve diğer sistemlerin oluşturduğu akım, dış malzemenin kompozitten oluşması yıldırımı bazen kendisine çekebiliyor. Radom adı verilen burnun korunması için özel bir tasarım yapılıyor.

        Gökhan ARTAN-İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ