Türkiye’nin birçok kentinde işlenen suç ya da cinayetin ardından, “Katil nasıl bulunacak?” sorusuna yanıtı Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı veriyor. Gazete Habertürk'ten Helin Şahin'in haberine göre faili meçhul cinayetlerden dolandırıcılığa, canlı bomba eylemlerinden basit suçlara kadar birçok olayın gizemi burada aydınlatılıyor. 81 ilde ve 303 ilçedeki bürolarıyla günde ortalama bin olaya bakan Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı; İngiltere, Almanya ve Fransa’daki teknolojinin aynısını kullanıyor.
‘YENİDEN YÜZLENDİRME’ İLE KİMLİĞİ SAPTADILAR
Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanı Mehmet Tatlı, adaletin ilk ayağını Kriminal Daire’nin oluşturduğunu belirterek, “En ufak bir delille aydınlatamayacağımız olay yok. Her suçlu mutlaka iz bırakır” dedi. Tatlı, Kriminal Daire’nin aydınlattığı bazı olaylar hakkında bilgi verdi.
Tatlı, Mersin’de uçurumun kenarında çürümüş halde bir kadın cesedi bulunduğunu, ‘yeniden yüzlendirme’ yöntemiyle cesedin olası yüzünün laboratuvarlarda oluşturulduğunu ve il geneline dağıtıldığını kaydetti. Tatlı, bu yöntemle cesedin kimliğinin tespit edildiğini söyleyerek, “Böyle çok sayıda olay aydınlatıldı” diye konuştu.
ENGELLİ KIZIN KATİLİ KENDİ AİLESİ ÇIKTI
Yanan kafatasından bile cesedin kime ait olduğunu kolayca teşhis edebildiklerini vurgulayan Tatlı, tümüyle yanmış cesetlerle ilgili de yüzde 100 oranında teşhiste bulunduklarını ve gerçek kimliklere ulaştıklarını dile getirdi.
Tatlı, 2015’te Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde yanmış bir ceset bulunduğunu belirterek, “Bu cesedin engelli olan 21 yaşındaki Emine Girgin’e ait olduğunu belirledik. Olayı fotoğraf kraniofasiyal süperimpozisyon işlemi ile çözdük. Daha sonra polis sorgusunda engelli kızı öldürenin ailesi olduğu ortaya çıkarıldı” ifadesini kullandı. Tatlı, 1995 yılında İzmir’de dayısı tarafından öldürülen ve kemikleri yıllarca annesi tarafından saklanan Aynur Tunçdede cinayetine işaret ederek, “Bu cinayeti de 22 yıl sonra çözdük. Kemiklerden elde ettiğimiz DNA profilini aile fertlerinin kan örneklerinden elde ettiğimiz genotipler ile eşleş- tirdik ve sonuca ulaştık” dedi.
“Ankara’daki bir seri tecavüzcünün kim olduğunu laboratuvarlarımızda muhafaza edilen DNA örneğinde bulduk” diye konuşan Tatlı, “M.K. adlı kişi 2004, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında toplam 6 kişiye tecavüz etmiş. Adliyeye intikal eden olayı biz DNA veri bankamızdaki bulgular üzerinden inceleyerek aydınlattık. Şahsı, farklı olaylar sırasında çarşaf, bornoz ve pijamalarda bıraktığı DNA’lardan yola çıkarak bulduk” diyerek seri tecavüzcünün saptanmasını anlattı.
FETÖ İNCELEMESİ
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak da 84 bin 972 silahın balistik incelemeye alındığını kaydeden Tatlı, “Belge, ses, görüntü ve data verileri dahil toplam 108 bin 893 bulguyu inceledik. Olaylar sonrası toplanan kovanları ve silahları eşleştirerek incelememizi tamamladık. Silahları TSK’ya iade ettik” ifadesini kullandı.
KRİMİNAL LABORATUVAR 1938 YILINDA KURULDU
Emniyet’in ‘bilim masası’ olan merkez, 1938 yılında Kriminalistik Laboratuvar adıyla kuruldu. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanca ‘suç’ anlamına gelen ‘kriminal’ kelimesi Türkçe’ye girdi. 1942 yılında Ankara’da Alman Büyükelçi Von Popen’e yönelik suikast girişimi sırasında ele geçirilen silahın kazınmış olan seri numarası, laboratuvarda hidroklorik asit uygulanarak açığa çıkarıldı. Bu olay, kriminal alanda yapılan çalışmaların tanıtılmasında etkili oldu. Böylece 8 Mayıs 1964’te Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle kriminal laboratuvar, adli laboratuvar olma özelliğini kazandı. 1974’te Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) kuruluş şemasına giren laboratuvar, 1976 yılında Asayiş Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlandı. 1977’de EGM bünyesindeki Polis Laboratuvar Daire Başkanlığı oldu. 1991 yılında kanun değişikliği ile bünyesindeki uzmanlık alanları genişletildi. 2002’de Avrupa Adli Bilim Enstitüleri Ağı (ENFI) üyesi oldu. 2013 yılında daire başkanlığı haline getirildi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.