Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son depremler | Manisa'da artçı depremler sürüyor!

        Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Manisa'nın Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri olarak belirlediği çok sayıdasarsıntı daha meydana geldi. Manisa dün 5.1 büyüklüğündeki depremle sallanmıştı.Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde saat 14:04'te 4.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Kandilli'nin sitesinden yapılan açıklamada daha sonra bu rakam revize edilerek 4.9 olarak değiştirildi.

        ARTÇILA GÜN BOYU SÜRDÜ

        4.0, 4.3, 4.6 ve tekrar 4.6 büyüklüğündeki depremler sırasıyla saat 05.14, 05.16, 05.50 ve 05.52'de meydana geldi. Manisa ve İzmir'de hissedilen depremler sonrası halk korkuya kapıldı. İlk belirlemelere göre can kaybı ve hasar olmadı.

        REKLAM

        Yine Manisa'nın Saruhanlı İlçesi olarak belirlenen 4.5 büyüklüğündeki artçı sarsıntı, saat 07.38'de ve yerin 10 kilometre derinliğinde meydana geldi. Saat 11:49'da da merkez üssü yine Saruhanlı olan 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

        AFAD VE KIZILAY'DAN ÇADIR

        Manisa'daki depremler nedeniyle AFAD ve Kızılay evlerine giremeyenler için çadır kurdu.

        "GERGİNLİĞİ BOŞALTMAYA 5.1 YETMEZ"

        DHA'nın haberine göre; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Ahmet Ercan, Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıların en az 15 gün sürmesinin beklendiğini söyledi. Prof. Dr. Ercan, bölgede önümüzdeki aylarda veya yıllarda da bunun gibi veya daha büyük depremlerin olacağını belirtti.

        REKLAM

        'AKHİSAR KIRIĞI DİRİ'

        Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan, "Merkez üssü Gölmarmara'nın Deynekler mahallesi olan 5.1 büyüklüğündeki deprem, 13,2 km derinde oldu. Ancak, deprem Ege'nin çok geniş bir alanında İzmir, Aydın, Balıkesir, Uşak'da, Denizli'de büyük sarsıntı olarak duyuldu. Geçen 21 Nisan'da biri Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 5.1, diğeri de Selendi ilçesinde 5.0 olmak üzere peppeşe iki deprem olmuştu. 8 Şubat 2012'de de Manisa'nın Kırkağaç ilçesinin kırsal mahallesi Kuyucak'ta 8.7 km derinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Kırkağaç, daha önce, 1942 yılında 6.0 ile 6.5 büyüklüğünde depremler üretmişti. Kırkağaç, birinci önemde deprem bölgesidir. Bu bölgede K150D uzanımlı Akhisar kırığı ile buna koşut ikincil kırıklar diridirler. Uzaydan konum belirleme ölçümlerine göre Akhisar-Manisa arası uzun yıllardır, orta ile büyük bir deprem üreterek, boşalmak üzere gerilmektedir" dedi.

        REKLAM

        'GERGİNLİĞİ BOŞALTMAYA 5.1 YETMEZ'

        Bölgede yıkıcılık eşiği 6.4 olduğunu söyleyen Prof.Dr. Ahmet Övgün Ercan, şöyle konuştu:

        "On yıllardır bu bölgede beklediğim deprem 5.0 ile 6.5 büyüklüğü arasında iken, bir yıldır süren artçı depremler 4.0 ve 4.3 büyüklüğü arasında sürmüştür. Bu bölgedeki gerginliğin boşalması için 5.1'lik depremin yetmeyeceği kanısındayım. Ne var ki bu depremin ardından daha büyük bir depremin geleceğine ilişkin bir bilgi yoktur. Bu bölgede gelecek aylar ya da yıllarda bu gibi ya da daha büyük depremler olacaktır. Yapılaşma niteliğine göre, bu bölgede depremlerin yıkıcılık eşik değeri 6.4 büyüklüğündedir. Bu bölgedeki depremler Ege göçüntü türü depremleriyle ilişkili olması nedeniyle özellikle Manisa Ovası ile İzmir'de Yamanlar Dağı ile İzmir Körfezi arasındaki kötü yerlerdeki yapılaşmalarda çok güçlü sarsıntılar olarak duyulmaktadır. Manisa'da olabilecek bu büyüklükteki depremlerin yığma köy evleri dışında etkili olması beklenmez. Bu depremlerin artçıları 4.0 ile 4.3 arasında en az 15 gün sürmesi beklenmelidir. Manisa'nın yapılaşma için deprem çekincesi 7.0 büyüklüğündedir."

        "HASAR GÖRMÜŞ BİNALARA GİRMEYİN"

        Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisadaki artçı sarsıntıların yeni depremleri tetikleyebileceğine işaret ederek, "Nisan ayından beri belli aralıklarla oluşan depremler sonrasında hasar görmüş binalara girilmemesi ve bu binaların AFAD yetkililerine gösterilmesi önem arz etmektedir." dedi.

        Sözbilir, yaptığı açıklamada, nisan ayından bu yana ortalama 5 ve 4 büyüklüğünde devam eden depremlerin Manisa ile Akhisar arasında Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultusunda uzanan aktif normal faylardan kaynaklandığını söyledi.

        "SÖZ KONUSU FAYLAR GEÇMİŞTE 6-7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLERE KAYNAKLIK ETTİ"

        Bu depremlerin kaynağı olan fayların Manisa, Saruhanlı, Halitpaşa, Ozanca, Değnekler, Gölmarmara, Akselendi, Akhisar yerleşim yerlerinden geçtiğini aktaran Sözbilir, söz konusu fayların geçmişte yüzey kırığı oluşturan 6-7 büyüklüğündeki depremlere kaynaklık ettiğine dikkati çekti.

        Sözbilir, "Bu faylar ayni tektonik rejim etkisinde gelişen ve birbirlerini tetikleyen faylar. Dolayısıyla ana şoktan sonra artçı depremlerin yanı sıra yeni ana şoklar beklenebilir. Bu nedenle nisan ayından beri belli aralıklarla oluşan depremler sonrasında hasar görmüş binalara girilmemesi ve bu binaların AFAD yetkililerine gösterilmesi önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

        Bölgede fay segmentlerinden birinin kırıldığını söyleyen Sözbilir, "Uluslararası sismoloji istasyonlarından elde edilen odak mekanizma çözümleri ile tarafımızdan yapılan çalışmalara göre 27-28 Mayıs’ta olan depremler Halitpaşa ve Ozanca faylarına bağlı fay segmentlerinin kırıldığını göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

        Sözbilir, bu segmentlerin geçmiş dönemde ürettikleri yıkıcı depremleri bulmak ve gelecekteki hareketlerini tahmin etmek için DEÜ-DAUM olarak TÜBİTAK kurumuna proje verdiklerini aktararak, "Projenin çıkması durumunda bölgenin sismik kaynakları konusunda önemli bilgilere ulaşılacaktır." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ