Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Almanya'dan Türkiye'ye uzanan cinayet davasında karar çıktı

        Almanya'nın başkenti Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü'nün ‘yaşam tarzı' nedeniyle erkek kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmesine ilişkin olarak diğer iki kardeşinin "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan yargılandığı davada mahkeme sanıkların suçu işlediklerine dair delil olmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

        Habertürk Haber Merkezi'nden Arzu Kaya'nın aktardığı bilgilere göre, Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü (23), 7 Şubat 2005 tarihinde kardeşi Ayhan Sürücü tarafından ‘yaşam tarzı' nedeniyle aile meclisi kararıyla öldürüldü. Alman Eyalet Mahkemesi, cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdiği öne sürülen ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü de tutuklayarak dava açtı. Delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü, Türkiye'ye döndü. Soruşturmanın eksik yapıldığı gerekçesiyle haklarında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılan iki kardeş hakkında, "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 20'şer yıla kadar hapis cezası istendi.

        SAVCI 20'ŞER YILA KADAR HAPİS İSTEDİ

        Yargılamayı yapan Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklardan Mutlu Sürücü ile avukatları katıldı. Duruşmayı çok sayıda Alman gazeteci ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri de takip etti. Duruşmada geçtiğimiz celse sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrar eden Cumhuriyet Savcısı, sanıkların töre saiki ile kardeşi kasten öldürmeye yardım suçunu işlediklerini belirterek Sürücü kardeşlerin 20'şer yıla kadar hapsini talep etti.

        "NASIL AZMETTİRMİŞ OLABİLİRİM?"

        Duruşmada son sözü sorulan sanık Mutlu Sürücü, aile meclisi kararı ile cinayetin işlenmediğini öne sürerek, "Medya baskısı ile açılmış bir dava. Cinayetten sonra 'hayatımın en huzurlu gecesini geçirdim' diyen bir kişiyi nasıl azmettirmiş olabilirim? Mahkeme heyetinden bağımsız adil bir karar bekliyorum" dedi. Duruşmaya katılmayan sanık Alparslan Sürücü'nün avukatı Eylem Kayabalı ise, "Biz de kadına, insana karşı işlenen suçu tasvip edemeyiz. Müvekkilimin suçu işlemediği açıktır. Eşinin de başı açıktır. Aile meclisi kararı alınmasını gerektiren bir yaşantıya sahip değiller" diye konuştu.

        "DELİL YOK" BERAATI

        Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan dava açıldığını belirtti. Sanıkların suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli somut, kesin ve inandırıcı bir delil olmadığını kaydeden mahkeme, Sürücü kardeşlerin ayrı ayrı beraatına karar verdi. Kararın ardından sanık Mutlu Sürücü Alman medyası mensuplarına dönerek Almanca cümleler söyledi. Bunun üzerine sanık, güvenlik görevlileri tarafından duruşma salonundan çıkardı.

        "DİLEDİĞİ GİBİ GİYİNMEK, YAŞAMAK İSTİYORDU"

        Duruşma sonrası adliye bahçesinde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından Rukiye Leyla Süren, beraat kararını eleştirerek delillerin irdelenmediğini belirtti. Sonucun sürpriz olmadığını ifade eden avukat Süren, "Bu karar bizim savaşımızı etkilemeyecek. Amacımız gerçek yargılama yapılmasıydı" dedi.

        Platformun İstanbul Temsilcisi Fidan Ataselim de gerçek bir yargılama yapılmadığını söyleyerek, "Hatun Sürücü'nün yaşam hakkı elinden alındı. Dilediği gibi giyinmek, dilediği gibi yaşamak istiyordu. Hayatın içindeyiz ve özgürlükten vazgeçmeyeceğiz. Hatun Sürücü'nün yüzünü bütün eylemlerimizde görecekler" diye konuştu.

        Duruşmayı Alman medyası da yakından takip etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ