Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul ‘Kazıklı meydan’ şoku! 437 yıllık cami çatladı
        1

        Üsküdar Meydan ve Sahil Düzenleme Projesi, geçen yılın sonunda, İBB Meclisi’nde oyçokluğuyla kabul edilmişti.

        2

        Kızkulesi yönünde bulunan ve halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak bilinen tarihi Şemsi Paşa Camii ile Üsküdar İskelesi arasındaki alanın ‘kazıklama sistemi’yle meydan haline getirilmesini kapsayan proje, açıklanır açıklanmaz tepkilere neden olmuştu.

        3

        Üsküdar Belediyesi, o dönemde yaptığı açıklamada “Dolgu değil kazıklama sistemi yapılacak, deniz canlılarına zarar verilmeyecek” demişti. Geçtiğimiz günlerde denize çakılan kazıkların ortaya çıkmasıyla birlikte tartışmalar yeniden alevlenmişti.

        4

        Özellikle sosyal medya üzerinde yoğunlaşan tepkilerde, 437 yıllık Mimar Sinan eseri caminin denizden koparılması eleştiriliyordu.

        5

        ‘RAPOR BEKLENİYOR’

        Tüm bu tepkilerin üzerine önceki gün Kadir Topbaş’ın talimatıyla projenin durdurulduğu ve yeniden değerlendirileceği açıklanmıştı.

        6

        Dün ise camiyle ilgili bir gerçek gün yüzüne çıktı. Tarihi Kuşkonmaz Camii’nin duvarlarında ve denizle arasında kalan kısımda derin çatlaklar oluştuğu tespit edildi. Çevre sakinleri, “Çalışmalar başlamadan böyle bir şey yoktu. Kazıklar dikilince her yer çatladı’’ dedi.

        7

        Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazışmalarda şu ifadeleri kullandı: “Şemsi Paşa Camii’ndeki çatlakların ve çökmenin nedeni teknik olarak rapor edilinceye kadar kazık çakma işlemi İBB tarafından durduruldu.

        8

        Çatlakların kazıklardan kaynaklandığı ihtimali çok yüksek. Kurul düzeyinde müdahale için İBB’den gelecek rapor bekleniyor.’’

        9

        CAMİNİN ÖNÜ YARILDI

        1580’de yapılan Şemsi Paşa Camii’yle deniz arasında kalan beton kısım yarıldı. Cami duvarında ve avlu duvarında da derin çatlaklar açıkça görülüyor.