Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eroin Asya'dan, kokain Amerika'dan, Captagon Ortadoğu'dan!

        Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü, son aylarda uyuşturucu vakalarında görülen artış üzerine gümrük kapılarındaki tedbirlerini daha da artırdı. Gazete Habetürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre uyuşturucunun kaynak ülkeleri de yakın markaja alındı. Buna göre Afganistan’daki haşhaş üretimi yüzde 43 arttı. Bu artış, sevkıyatı hızlandırdı. Bu uyuşturucu daha çok Gürbulak ve Hamzabeyli sınır kapılarında yakalanıyor.

        Kokainde, Doğu Avrupa’daki yüksek talep nedeniyle Türkiye transit ülke olarak kullanılıyor. Kokainde Orta ve Güney Amerika ülkelerinde üretim artışı yaşanıyor. Avrupa ve Afrika kaynaklı esrarınsa Batı sınır kapılarından sokulmaya çalışıldığı belirlendi.

        REKLAM

        SURİYE’DE CAPTAGON ÜRETİMİ ARTTI

        Amfetamin türlerinden Captagon özellikle Lübnan ve Suriye’de üretiliyor. Captagon, daha çok İskenderun, Mersin ve Taşucu limanlarında yakalanıyor. Bu maddenin, Türkiye üzerinden Suudi Arabistan’a götürülmek istendiği de saptandı.

        Ecstasy’nin de Batı Avrupa’daki yasadışı üretimi arttı. Bu madde daha çok Batı kara sınır kapıları ile İstanbul, Akdeniz ve Ege limanlarında yakalanıyor. Metamfetamin ise daha çok Singapur, Endonezya ve Hong Kong gibi Uzak Asya ülkelerinden geliyor. Bu uyuşturucu daha çok Doğu sınır kapıları ile kargoda yakalanıyor. Kamuoyunda bonzai olarak da bilinen sentetik kannabinoid ise Çin’den veya Avrupa ülkelerinden aktarmalı olarak ülkeye sokulmak isteniyor. Bu uyuşturucu, havalimanları ve kargo taşımacılığı üzerinden yakalanıyor.

        NARKOTİK KÖPEK SAYISI ARTIRILDI

        Bakanlığın belirlemelerine göre, Türkiye’ye yakın ülkelerdeki istikrarsızlık, bu ülkelerdeki terör örgütlerinin uyuşturucudan gelir elde etme çabasını artırdı. Uyuşturucunun üretici ülkelerden itibaren takip edilmesi nedeniyle farklı ülkelere uğranarak hedef saptırılmaya başlandı. Uyuşturucu tacirleri son dönemde ağırlıklı olarak deniz yolunu tercih ediyor. Bakanlık, uyuşturucu ile mücadele için sadece geçen yıl 60 milyon TL’lik yatırım yaptı. Dünyada kullanılan tüm teknolojik cihazlar Türkiye’ye de getirilirken, hudut kapıları ile kargo işleme merkezleri de takibe alındı. Gümrük ekiplerinin narkotik eğitimleri artırılırken, bakanlık tarafından eğitilen narkotik köpek sayısı da 75’e yükseldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ