İslam alemi dünya genelinde Ramazan Bayramı'nı kutluyor. 30 günlük bir Ramazan ayı boyunca oruç ibadeti yapıldı ve Ramazan Bayramı da Müslümanlar tarafından idrak ediliyor. Peki bir diğer dini bayram olan Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı'nda kaç gün resmi tatil uygulanacak? İşte detaylar...
KURBAN BAYRAMI TARİHİ
Kurban Bayramı'nda, kurban kesilerek İslam'ın temel ibadetlerinden biri yerine getirilmektedir. Dünya genelinde kurban kesmeye gücü olan Müslümanlar, kurbanını keser ve ihtiyacı olan kimselere et dağıtımı yapar. Böylece Kurban Bayramı'nın şartı yerine getirilmiş olur.
Kurban Bayramı, geride bıraktığımız 2016 yılında 11 Eylül 2016'da başlamış ve 15 Eylül 2016'da sona ermişti. Bu yıl da yaklaşık 15 gün geriye gelen Kurban Bayramı, 1 Eylül 2017 Cuma günü başlayacak ve 4 Eylül 2017 Pazartesi günü sona erecek. Kurban Bayramı arefesi ise 31 Ağustos 2017 Perşembe günü idrak edilecek.
Kurban Bayramı öncesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olması ve 1 gün sonra Kurban Bayramı tatilinin başlaması, akıllara iki tatil arasındaki arefe gününün de tam gün tatil olup olmayacağı sorusunu getirdi. Konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama gelmedi. Vatandaşlar ise, iki tatilin birleşmesi için Twitter'da ilgili merciileri mesaj yağmuruna tutmuş durumda.
KURBAN BAYRAMI'NDA NELER YAPILMALIDIR?
Kurban Bayramı'nda,
- Eğer imkan varsa kurban kesilmelidir,
- Akrabalar ziyaret edilmelidir,
- Şehitlikler ve huzurevleri ziyaret edilmelidir,
- Çocuklar çeşitli hediyelerle sevindirilmelidir,
- Fakir olan kimselere yardım edilmelidir,
- Bol bol dua edilmelidir,
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurmak ve bol bol sohbet edilmelidir,
- Küsleri barıştırmak veya küs olunan insanlarla barışmak gerekmektedir.
İSLAMİ KOŞULLARDA KURBAN NASIL KESİLİR?
- Kesilecek hayvan acı çekmemeli ve hayvana eziyet olabilecek davranışlarda bulunulmamalıdır.
- Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
- Yaşlarını doldurmamış, kesimine uygun olmayan hayvanlar kesilmemelidir.
- Hayvanın ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sola yatırılmalıdır.
- Kıbleye karşı durularak tekbir ve tehlil getirilmelidir.
- Tekbir ve tehlil'in ardından Bismillahi Allahu Ekber denilerek hayvanın boğazına keskin bıçak vurulmalı ve herhangi bir şekilde eziyet etmeden hayvan kesilmelidir.
- Hayvan tamamen ölmeden kafa veya ayaklarını koparmak, derisini yüzmeye kalkmak ya da hayvana eziyet etmek mekruhtur.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ
Bilindiği üzere Kurban Bayramı tatili normal şartlarda 4 gün olarak uygulanıyor ve resmi tatil oluyor. Ancak bu yıl Kurban Bayramı'nın 30 Ağustos Zafer Bayramı tatili ile denk gelmesi akıllara "Kurban Bayramı kaç gün tatil olacak?" sorusunu getirdi.
30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tatil olarak uygulanacak ve 31 Ağustos da Kurban Bayramı arefesi olduğu için yarım gün tatil olacak ve ertesi gün Kurban Bayramı resmi tatili başlayacak. Vatandaşlar, Zafer Bayramı ile Kurban Bayramı arasındaki arefe gününün de tam gün tatil olup olmayacağını merak ediyor.
Arefe gününün tam gün tatil olmasıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yer almıyor.
- 30 Ağustos 2017 - Zafer Bayramı (resmi tatil)
- 31 Ağustos 2017 - Kurban Bayramı arefesi (yarım gün tatil)
- 1 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 1. gün (resmi tatil)
- 2 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 2. gün (resmi tatil)
- 3 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 3. gün (resmi tatil)
- 4 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 4. gün (resmi tatil)
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.