Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kokpit camı hasar görünce pilot uçağı yan yatırarak indirdi

        İstanbul'da önceki akşam etkili olan şiddetli fırtına ve dolu hava ulaşımını da alt üst etti. Habertürk Haber Merkezi'nden Gökhan Artan'ın haberine göre, pilotlar ve hava trafik kontrolörleri zor anlar yaşarken doludan burnu ve öncamı hasar gören uçağın Ukraynalı pilotu Oleksandr Akopov acil durum çağrısını, "Mayday mayday" diye duyurdu.

        "TÜRKİYE'DE ÇOK NADİR GÖRDÜĞÜMÜZ BİR HAVA MUHALEFETİ YAŞANDI"

        Kaptan pilot Oleksandr Akopov, konuyla ilgili olarak “Dün akşam Türkiye'de çok nadir gördüğümüz bir hava muhalefeti yaşandı. 1 saat içinde 10 derece düşen hava sıcaklığına bağlı olarak süper hücreli fırtınadan kaynaklı dikey akımlar ve şiddetli rüzgar nedeniyle çok yoğun dolu yağışı oluştu. Bu sırada inişe geçen ve kalkış yapan tüm uçaklar rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. 4000 feet’de seyrederken bizim de uçağımızın burun kısmı ve kokpit camları hasarlandı. Bu sebeple iniş yapma kararı aldık. İniş esnasında yan camdan pisti görmek için uçağı yan yatırdık. Bilinçli yapılan bu hareket sonrası iyi bir koordinasyonla piste güvenli iniş yaptık” dedi.

        13 BİN 908 SAATLİK UÇUŞ DENEYİMİ VAR

        Ukrayna'da eğitim gören kaptan pilot Akopov'un 13 bin 908 saatlik uçuş deneyimi ve defalarca simülasyonlardan geçerek bu tür sorunlara hazırlıklı olduğu öğrenildi.

        'BÜYÜK KARIŞIKLIK'

        Şiddetli dolu yağışı sırasında yaşanan büyük tehlike diğer pilotlar ile hava trafik kontrolörleri arasındaki konuşmalara da yansıdı. Bir pilot "Tamam tamam. Emergency emergency" diye heyecan dolu anons geçerken havada tur atan başka bir pilotun ne kadar bekleyeceği anonsuna kontrolör, "Arayacağım sizi. Çünkü şu an çok büyük bir karışıklık var" cevabını verdi.

        "ÇOK KÖTÜ BİR GÜN GEÇİRİYORUZ"

        İstanbul'a inemeyip Ankara Ebenboğa Havalimanı'na yönlendirilen ve bekleyeceği noktayı soran uçağın pilotuna kontrolör, "Görüyorsunuz yoğunluğu maalesef çok kötü bir gün geçiriyoruz" diye cevap vererek yaşadığı zor anları anlatmaya çalıştı. Havada olduğu gibi pilotlar yerde de sıkıntılı anlar yaşadılar. Bir pilotun, "Yerdeki paletler uçağın sağ tarafına vurdu." anonsu dikkat çekti.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ