Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Saadet Partisi Çin'i protesto etti

        Çağlayan Meydanı'ndaki miting öncesinde katılımcılar, polis tarafından oluşturulan kontrol noktalarından geçirilerek alana alındılar.

        Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da desteklediği mitingde tekbir getirilerek, ''Yaşasın Müslüman Doğu Türkistan'', ''Müslüman zulme boyun eğemez'' ve ''Direne direne kazanacağız'' sloganları atıldı,

        Katılımcılar, ''Zulmün her rengini kınıyoruz'' ve ''Sessiz çığlık Doğu Türkistan'' yazılı pankartlar açtı.

        Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Doğu Türkistanlı soydaşlara destek olmak amacıyla toplandıklarını belirterek, ''12 Temmuz 1995'te, 12 bin 500 Müslüman Boşnak'ın katledilmesinin yıl dönümünü yaşıyoruz. Irak'ın işgaline, Gazze saldırılarına da burada 'dur' dedik. Zulme 'dur' demek yine bu millete düştü'' dedi.

        Türk Milleti'nin her zaman olduğu gibi yine mazlumun yanında yer aldığını ifade eden Kurtulmuş, ''Bu kadar olaylar olurken, dünyanın özgürlükten, hürriyetten ve insan haklarından bahseden devletleri nerede? Onlar geçmişte olduğu gibi yine susuyorlar. Nerede AB, nerede Obama ve yönetimi? Nerede insan hakları örgütleri? Nerede İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları, başbakanları? Nerede dünya basını?'' diye konuştu.

        Kurtulmuş, dünyanın etkili güçlerinin, katliamları, işlerine gelenler ve gelmeyenler olarak ikiye ayırdığını savunarak, ''İsrail katliam yaparken dünya 'savunma' diyordu. Afrika'daki olaylara, 'olağan işlerdir' diyorlardı. Doğu Türkistan'da 2 binin üzerinde masum insan öldürülürken aynı şeyi söylüyorlar, 'Bu, Çin'in iç meselesidir' diyorlar'' şeklinde konuştu.

        Tüm dünyanın katliamlara karşı çıkmasını beklediklerini ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

        ''Doğu Türkistan'da 10 gündür süren olaylar etnik bir çatışma, dini bir çatışma değildir. Etnik bir temizliktir, dini bir soykırımdır. Doğu Türkistan'da yıllarca kadınlara zorunlu kürtaj yaptılar, zorunlu göç ettirdiler. Nüfus politikası baskılarıyla insan hakları ihlal ediliyor. Yer altı kaynakları bakımından dünyanın en zengin bölgesi, ancak dünyanın en fakir insanları yaşıyor. Uluslararası Af Örgütü'nün 2007 yılı rakamlarına göre 6 bin Uygur Türkü idam edilmiştir. Doğu Türkistan'da tarih yok ediliyor. Bu millet, bunun böyle devam etmesine izin vermeyecektir.''

        Kurtulmuş, Hükümetten Çin'e karşı, büyükelçinin geri çağrılması, TBMM'nin acilen toplanması ve olayları araştırmak üzere uluslararası bağımsız bir komisyon kurulmasının da aralarında bulunduğu bazı adımlar atmasını istedi.

        -DİĞER KONUŞMALAR-

        Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Tümtürk de yaşanan son olayların, 60 yıldır işgal altında ezilmiş, zulme uğramış Doğu Türkistan'ı tek yumruk haline getirdiğini belirtti.

        Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da bu desteğin Doğu Türkistanlılar bağımsızlıklarını kazanıncaya kadar devam etmesi gerektiğini ifade ederek, ''Bu soykırıma 'dur' demek insanlık görevidir'' dedi.

        Numan Kurtulmuş mitingde, Doğu Türkistanlı küçük bir çocuğu kucağına alarak, onunla birlikte bayrak salladı.

        Konuşmaların ardından bir süre, ''Yaşasın bağımsız, özgür Doğu Türkistan'' sloganları atan katılımcılar, daha sonra dağıldı.

        Miting dolayısıyla, polisin bölgede geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ