Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ermeniler Yahudileri katletmiş

        Son iki ayda yürütülen kazılarda, 1918 yılında Ermeniler tarafından katledilenlerin gömülü olduğu toplu mezar bulundu. Yapılan araştırmalar sonucunda bu bölgede 20 bin civarında insanın öldürüldüğü belirtiliyor.

        Çeşitli ülke parlamentolarında sözde Ermeni soykırımı iddiaları kabul ettirilmeye çalışılırken, Ermenilerin yaptığı katliamlar gözardı ediliyor. Azerbaycan Devlet Televizyonu Program Yapımcısı Doç. Dr. Zernişhan Azayeva, Ermenilerin yaptıkları katliamlarda millet ayrımı bile yapmadıklarını vurguladı.

        Ermenistan katliamıyla ilgili konferans vermek üzere Konya'ya gelen Doç. Dr. Zernişhan Azayeva, Ermenilerin yaptıkları katliamlara rağmen yalan belgelerle sözde soykırım iddialarını dünyaya ispatlamaya çalıştığını dile getirdi.

        Ermeni-Türk çatışmalarının 1905'li yıllara dayandığını ifade eden Doç. Dr. Zernişhan Azayeva, bu tarihten sonra Azerbaycan'ın bütün bölgelerinde katliamların yapıldığını açıkladı. Ermenilerin yaptığı kırımların önce güney Azerbaycan'da başladığını bildiren Zernişhan Azayeva, daha sonra kuzey Azerbaycan'da sürdüğünü dile getirdi. 1948 ve 1953 yıllarında Sovyet Rusya döneminde Ermeni Soykırımı ile ilgili araştırma yapan bilim adamlarının öldürüldüğünü ifade eden Zernişhan Azayeva, son zamanlarda bu konuda çalışmaların arttığını kaydetti.

        Azerbaycan'ın dağlık bölgelerindeki 250 bin Türkün zorla kendi topraklarından koparıldığının altını çizen, Azayeva, "1988 yılında Ermenistan bölgesinde bulunan Türkler buradan çıkarılması için başlatılan katliamlar var. Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan halk zorla topraklarından verimsiz arazilere sürülmüş. Bu zorunlu göç esnasında da büyük ölümler yaşanmış.1918 yılında başlayan olaylar yaşanırken o zaman Azerbaycan'ın başında Bolşevik Taşnak Ordusu vardı. Bu ordu, sözde Azerbaycan'ı korumak için gelmişti; fakat ülkenin bütün bölgelerinde katliamlar yaptılar. Azarbeycan'ın kuzeyinden güneyine kadar yapılanlar biliniyor. 1918 yılında Kafkas İslam Ordusu'nun başında bulunan Azerbaycanlıların çok sevdiği Nuri Paşa'nın şanı çok büyüktür. Eğer Kafkas İslam Ordusu olmasaydı, şimdi bu bölgenin Türk ülkesi olduğunu bilemezdik." diyor.

        Ermenilerin ortaya konulan belgelere rağmen iddialarla sözde Ermeni soykırımını dünyaya kabul ettirmeye çalıştığını anlatan Azayeva, dünya ülkelerinin bu gerçekleri iyi ayırt etmesi gerektiğine dikkat çekti. Ermenilerin sadece Türkleri öldürmediğine vurgu yapan Azayeva, son olarak şunları aktardı: "Ermeniler insanlıktan o kadar çıkmıştılar ki, önlerine gelen çocuk yaşlı, kadın erkek, Müslüman ya da Yahudi demeden katletmişler. Azerbaycanlı bilim adamlarının yürüttüğü son çalışmalarda bir Yahudi köyünün öldürüldüğünü açılan toplu mezarlarda ortaya koydular. Bu bölgede 200 bine yakın insanın öldürüldüğü biliniyor. Ancak burada ne kadar Yahudi öldüğü rakam olarak şu an kesin değil. Açılmayan daha birçok mezar var. Bunlar zamanla ortaya çıkarılarak dünya kamuoyuna sunulacak." Sabah

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ