Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Valiliği havaya uçuracaktı!

        İZMİR'in Bornova İlçesi'ndeki Mansuroğlu Semt Pazarı'nda, 1 kişinin ölümüne 17 kişinin yaralanmasına neden olan bombayı koyduğu ileri sürülen ‘Botan’ kod adlı Ö.Y. ile kentte kendisine lojistik destek sağlayıp saklanmasına ve barınmasına yardımcı olduğu belirlenen A.A., İ.Ö., H.A., S.Y., polisin operasyonuyla yakalandı. Suçlamayı kabul etmeyen Ö.Y.'nin, 8 ay önce katıldığı terör örgütü PKK'nın İran'daki kamplarında askeri ve siyasi eğitim aldığı, örgütün özel kuvvetler birimine seçilerek ekonomik ve siyasi hedeflere yönelik eylem yapmak üzere 2 ay önce İzmir'e gönderildiği belirlendi. Zanlıdan bomba yapımını anlatan kitapçık ile resmi kurumların yer aldığı krokiler de ele geçirildi.

        Bornova'daki patlamanın ardından harekete geçen MİT Bölge Başkanlığı, İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, olay yerinden ele geçirilen malzemelerle istihbari ve teknik takip çalışması sonucu eylemi yapan kişinin, ‘Botan’ kod adlı Ö.Y. (22) olduğunu belirledi.

        PATLAYICILAR ELE GEÇTİ

        Gizlilikle sürdürülen soruşturma kapsamında, geçen cumartesi günü, operasyon için düğmeye basan ekipler, Konak İlçesi'ne bağlı Eskiizmir Semti'ndeki önceden adresleri belirlenen evlere eş zamanlı baskın yaptı. Baskınlarda, Ö.Y. ile birlikte kentte kendisine lojistik destek sağlayıp saklanmasına ve barınmasına yardımcı olduğu belirlenen A.A. (52), İ.Ö. (33), H.A. (23), S.Y. (22), polisin operasyonuyla yakalandı. Ö.Y.'nin, saklandığı S.Y.'nin evinde ve diğer zanlıların kaldıkları yerlerde bomba arama köpekleriyle yapılan aramada, televizyon dolabına gizlenmiş 1 kilo 640 gram RDX içeren plastik patlayıcı, 1 kilo 300 gram nitrat ve klorat iyonları içeren el yapımı patlayıcı, 3 elektrikli fünye, 1 tabanca, 1 kuru sıkı tabanca, 2 av tüfeği, 3 şarjör, 34 fişek, 1 bomba yapımını konu alan kitap, 4 cep telefonu, 7 sim kart, 1 kilo 100 gram barut, örgütün propagandasını içeren kitap ve yayınlarla 2 kroki ele geçirildi.

        SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

        Sorgulamada, Aslen Ağrılı olan ancak ailesiyle İzmir'de yaşayan Ö.Y.'nin, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) gençlik kollarında faaliyet gösterirken, tanıştığı kişiler aracılığıyla 8 ay önce yaşadışı yollardan İran'a gittiği belirlendi. Buradaki terör örgütüne ait kamplarda askeri ve siyasi eğitim alan, özel kuvvetler birimine seçilen, liseden terk Ö.Y.'nin, ekonomik ve siyasi hedeflere yönelik eylem yapmak üzere 2 ay önce İzmir'e gönderildiği saptandı. Ö.Y.'nin, eylemleri için, gözaltındaki örgüt bağlantılı diğer 4 kişiyle hücre yapısı kurduğu öğrenildi. Örgütle bağlantısını kabul eden, ancak pazaryerindeki bombalı saldırıyı kabul etmeyen Ö.Y.'nin, cebinden ele geçirilen, patlamanın meydana geldiği pazaryeri krokisi, istihbarat notları ve olayın görgü tanıklarının teşhisiyle saldırıyı yapan kişi olduğunun kesinleştiği vurgulandı. Emniyet yetkilileri, eldeki delillere göre, pazaryerindeki saldırının Ö.Y.'nin ilk eylemi olduğunu, olay günü, gece geç saatlerde üzerinde ‘Saat tamiri yapılır’ yazılı bisikletle pazaryerine gittiğini, saat 06.30 sıralarında tekrar gidip ağaca bağlı bisikleti kontrol ettiğini, bu sırada tezgah açan esnaf tarafından görüldüğünü ve daha sonrada teşhis edildiğini bildirdi. Ö.Y. ise olayı gazete ve televizyonlardan öğrendiğini söyledi.

        KLAVUZ BOMBA KİTABI

        Saldırıdan önce Bornova'daki bir çantacıda çalışıp keşif yaptığı da öğrenilen Ö.Y.'nin, İran'dan gelirken yanında getirdiği, örgüt tarafından verilen, bomba yapımını anlatan kitapla patlayıcıları imal ettiği ortaya çıktı. Ö.Y.'nin, operasyonda ele geçirilen, yeni bir eylemde kullanılmaya hazır 1 kilo 300 gram nitrat ve klorat iyonları içeren patlayıcı kitaba göre el yapımıyla yaptığı kaydedildi. Soruşturmada ayrıca, Ö.Y.'nin, 2005 yılı Aralık ayında, Karşıyaka İlçesi'ndeki 6065 Sokak 12/A numaradaki M.A.D.'ye ait işyerinin kurşunlanması olayına da karıştığı belirlendi.

        İKİ AYRI YENİ KROKİ

        Ö.Y. ve diğer zanlıların evlerindeki baskında ele geçirilen iki krokinin, eylem hazırlığında bulunulan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Birinci Kordon ve İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Valilik binalarının birarada bulunduğu bölgeleri kapsadığı kaydedildi. Ayrıca, kent merkezindeki askeri tesislerinde bulunduğu bazı yerlere ait istihbarat notları bulunduğu ileri sürüldü. Ö.Y.'nin yakalanmaması halinde ses getirmek için buralara bombalı saldırı düzenleyeceği ileri sürüldü. İşlemleri tamamlanan Ö.Y. ile diğer dört zanlı, işlemlerinin ardından adliyeye sevkedildi.

        BİSİKLETLİ SALDIRIDA BİR KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

        Geçen, 12 Nisan'da meydana gelen olayda, her cumartesi günü kurulan, Mansuroğlu Semt Pazarı'nın, giyim eşyalarının bulunduğu bölüm tarafındaki girişte, saat 09.18'de, tezgahların arka kısmında bulunan Metin Oktay Spor Kompleksi'ndeki bir ağaca bağlanan bisiklete monte edilmiş bomba patlamıştı. Büyük bir gürültünün duyulduğu ve esnafın henüz satış yapmak için tezgahları açtığı sırada meydana gelen patlamada, çevredeki işyeri, ev ve otomobillerin camları kırılmış, maddi hasar meydana gelmişti. Büyük bir paniğin yaşandığı patlamada, çoğu esnaf olan Hatem Kaval, Mustafa Önal, Ramazan Bayrak, İrfan Karagöl, Ela Akgül, Nadir Bayındır, Fikriye Ulucak, Orhan Karatay, Mutlu Kaval, Erdoğan Berber, Gökhan Karagöl, Çiğdem Özdemir, Veli Pinek, Şakir Kaplan, Devrim Osmanoğlu, Şener Gökhan, İkram Yılmaz, ve Hasan Bakan çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Yaralılardan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyata alınan pazarcılardan üniversite mezunu olan Hatem Kaval, yaşamını yitirmişti. Diğer yaralılar da, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

        DHA / Turaç TOP, Taylan YILDIRIM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ