Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BARZANİ'DEN İNCİLER

        Talabani, bugün ani bir kararla Barzani'nin karargahının bulunduğu Erbil'in Selahaddin kasabasına gitti. Liderler burada bir araya geldi.

        Barzani, "Türkiye bir operasyon yaparsa, bu sadece Kürt bölgesinin değil, Irak'ın bağımsızlığına karşı bir saldırı olur" dedi ve sorunun barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini belirtti.

        "PKK ile savaşmayı kabul etmiyoruz"

        PKK konusuna da değinen Barzani, "Türkiye bize 'PKK ile savaşın' diyor. Ama biz PKK ile savaşmak istemiyoruz. Biz sorunun barışçıl yollarla çözülmesinde onlara yardımcı olacağımızı söyledik. Yine tekrarlıyoruz. PKK ile savaşmayı kabul etmiyoruz" dedi.

        Talabani de Türkiye'nin sınır ötesi operasyonuna karşı olduğunu tekrarladı ve Türkiye-Irak-ABD arasındaki üçlü mekanizmanın işlediğini belirtti.

        "Irak hiçbir dış müdahaleyi kabul etmez ve kendi egemenliğini korumak için elinden gelen herşeyi yapacaktır" diyen Talabani, "böyle bir sınır ihlalinin olmamasını dilediği"ni söyledi.

        Irak lideri, "Böyle bir durum olursa Irak'ın egemenliğinin ihlali söz konusu olur. Irak, böyle bir müdahaleyi kabul etmez" diye konuştu.

        "Kürt köyleri boşaltılıyor" iddiası

        Bu arada Türkiye'nin olası sınır ötesi harekatına karşı, sınırdaki Kandil Dağı'nda bulunan köylerin boşaltılmaya başlandığı ileri sürüldü. Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği'nin internet sitesi, "Kuzey Irak'taki sınırın sıfır noktasında bulunan Kandil Dağı eteklerindeki köylerin boşaltıldığı"nı yazdı.

        "Yöredeki köylülerin Türk topçusundan endişe ettiği" ve "ABD'nin devreye girmesini istediği" iddia edildi.

        Sitede yer alan habere göre, Kandil Dağı çevresindeki Şınave, Rezge, Maredıve, Sıpyegla, Suregıle köyleri tamamen boşaltıldı.

        Rezge köyü muhtarı Ahmet Muhammed Cemil, kendisinin oturduğu dahil 5 köyde bulunanların büyük bölümünün Ranya ve Keladize kasabalarına yerleştiklerini söyledi.

        Muhtar, "Türk topçusunun ateşi sürdürmesi halinde, Kandil çevresindeki yüzlerce köyün tamamen boşaltılacağı"nı belirtti.

        Süleymaniye'ye bağlı Kaladize Kaymakamı Hüseyin Ahmet ise, "Köylerini terk edenlere yardımcı olmak için ilgili yetkililerle görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

        "Türk askeri Kuzey Irak'ta" iddiası

        Associated Press (AP) haber ajansı dün Türk ordusunun Irak sınırını geçerek Kuzey Irak'a girdiğini duyurmuştu. Türk güvenlik yetkililerine dayandırılan haberde, terör örgütü PKK'nın takip edildiği belirtilmişti.

        Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, iddialar üzerine, ''Şu anda herhangi bir başka ülkeye giriş yok'' demişti.

        ABD'li yetkililer konuya açıklık getirerek, Irak'ın kuzeyinde "yeni bir askeri hareketlilik olmadığını" bildirirken, Irak hükümeti de Irak'ın kuzeyinde Türk askerinin operasyon düzenlediğine ilişkin iddiaları doğrulamamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ