Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AKP'li vekiller sınır ötesi harekata soğuk

        Konuyla ilgili ANKA’ya konuşan AKP’li vekiller sınır ötesi operasyona destek vermezken, teröre tepki göstermek için sokaklara dökülmeye gerek olmadığını söyledi.

        AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Türkiye’nin sınır ötesi operasyon yapmak yerine önce kendi sınırlarını koruması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

        “Her devlet kendi hudutlarını korumakla mükelleftir. Geçenlerde Tunceli’de olay oldu. Tunceli sınırda mı? Biz kendi hudutlarımızı korumak için kendi maddi fedakârlık ne gerekiyorsa onu yaparız. Sınırları korumak için bir takım teknik önlemler alınabilir. Sınır ötesi operasyona harcanacak parayla sınırlarımızı güvenliği güçlendirebiliriz. Ama sınır ötesi operasyon demek bu olayın uluslararası boyuta taşınması demektir. O zaman Türkiye bundan zararlı çıkar. Bunun için siyasi irade ‘sınır ötesi operasyon yapalım’ derse ben buna ‘hayır’ derim.”

        SANAY: “OPERASYON İÇİN GEÇ KALINDI”

        AKP Ankara Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Eyyüp Sanay ise sınır ötesi bir operasyon için geç kalındığını belirterek, “Şu anda bir operasyon gerekebilir ancak ben uygun görmüyorum" dedi.

        Sanay şu görüşleri dile getirdi:

        “Zaten şu anda bizim orada askerimiz var. Daha önce pek çok kere yapıldı. Daha önce yapıldığı zaman çok daha rahat gidilip dönülebiliyordu. O zaman peşmergeler bize destek veriyordu, şu an ise peşmergeler bizim karşımızda. Ayrıca uluslararası dengeler eskiye göre çok farklı, yapılacak operasyon çok gecikmiş bir müdahale olur. 1991 yılında körfez krizi sebebiyle Kuzey Irak kontrolsüz bırakıldı. Böylece Türkiye’den giden teröristler ve oranın Kürtleri de oraya yerleşti. Şimdi kendi paraları var kendi bayrakları var. Şimdi orada bir devlet var ve başkanları da Kürt. Dünyadaki siyasi dengeler alt üst oldu. Oraya yapılacak müdahalede bunların hepsinin düşünülmesi lazım. Gözü kapalı gitmek son derece anlamsız olur. Operasyon gerekebilir ama ben uygun görmüyorum.”

        SOKAKLARA DÖKÜLMEYE GEREK YOK

        AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler de Genelkurmay açıklamasında teröre karşı kitlesel tepki gösterilmesi istemine tepki göstererek, “Toplumumuzun zaten böyle bir refleksi var. Ortada bir refleks var. İllaki meydanlarda tepki çok da gerekmiyor. Bunun için her şehit cenazesinde Türkiye’de yaşayan bütün vatanseverler zaten o ortak duyguyla hareket ediyor. Türkiye’nin her kesiminden, nerede olursa olsun teröre karşı her türlü tepkiyi gösteriyoruz. Bunun için sokaklara dökülüp bağırmaya gerek yok” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ