Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Üniversiteli iki bombacı yakalandı

        Bugün, sabah saat 04.00 sıralarında, Buca İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı asayiş ekipleri, şüphelendikleri bir otomobili takibe başladı. Otoyol köprü altından geçen otomobil, ormanlık alanda durduruldu. Otomobildekilerden şüphelenmeyen polis ekibi, görev yerine dönmek için yola çıktı.

        UZAKTAN KUMANDALI BOMBA

        Polis ekipleri, otoyolun Buca ve Balçova arasındaki bölümde ormanlık alanla bağlantıyı sağlayan köprü altına yaklaştıkları sırada şüpheli iki kişiyi fark etti. Köprü altına oturarak ellerindeki poşeti açtıkları belirlenen iki kişi, polislerin araçlarından inmesi üzerine kaçmaya başladı. Zanlılar, polisin takibi sonucu yakalandı.

        Zanlılarla birlikte köprü altına gidildiğinde poşet içinden köprünün çıkış bölümüne kadar bir kablonun uzatılmış olduğu fark edildi. Ekiplerin isteği üzerine olay yerine gönderilen bomba imha uzmanlarının incelemesinde uzaktan kumandalı bomba düzeneği tespit edildi. Etkisiz hale getirilen bombada kullanılan patlayıcının, tipinin ve yapılış şeklinin belirlenmesi için düzenek, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

        Gözaltına alınan zanlıların, Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri Burak Demirci ile İleri Kızılaltun olduğu belirlendi. Sorguları devam eden zanlıların verdiği bilgiler doğrultusunda arkadaşları Tibet Kürtalan'ın da arandığı bildirildi.

        HEDEF POLİS VE VATANDAŞLARDI

        Olayla ilgili soruşturma devam ederken iki zanlının, köprü altına bıraktıkları bombayla kendilerine birden çok hedef belirledikleri de ortaya çıktı. Patlamayla birlikte otoyolun zarar göreceği, hafta sonu olması nedeniyle ormanlık alana pikniğe giden vatandaşları da tehlikeye sokabileceği belirtildi. Buca Koop otobüs son durağına da yakın olan köprü altına yerleştirilen bombanın ikinci ve asıl hedefinin ise polis ekipleri olabileceği bildirildi. Asılsız ihbarla ormanlık alana çekilecek çok sayıda polis ekibinin, köprü altından geçişleri sırasında bombanın uzaktan kumandayla patlatılmasıyla zarar görmelerinin amaçlanmış olabileceği ihtimali üzerinde du duruluyor. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

        HEDEF VECDİ GÖNÜL MÜYDÜ?

        Buca ve Balçova İlçeleri arasındaki otoyolda bulunan Atabey köprüsü altına uzaktan kumandayla patlatılmak üzere bomba yerleştirirken suçüstü yakalanan, hedeflerinin seçim bürosu açılışına katılacak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül olduğu ileri sürülen Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi İleri Kızılaltun ile Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Burak Demirci, yarın, işlemlerinin ardından adliyeye sevkedilecek.

        EL YAPIMI PARÇA TESİRLİ BOMBA

        Sorguları süren zanlıların, yasa dışı terör örgütü DHKP- C'nin üyesi oldukları, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve Ege Üniversitesi Kampusu'nda düzenlenen korsan gösterilerde güvenlik kuvvetlerine saldırdıkları, slogan attıkları, propaganda yaptıkları ve kamu malına zarar verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındıkları, serbest bırakıldıkları anlaşıldı. İki zanlının, suçüstü yakalandıklarında patlatmaya hazırlandıkları yarım kilogram ağırlığında, konserve kutusu içine yerleştirildikten sonra monta sarılmış, el yapımı parça tesirli bombayla ele geçirildikleri bildirildi.

        SAKLANDIKLARI DERNEKTE DE 1.5 KİLOGRAM AYNI TİP BOMBA

        Soruşturmayı sürdüren İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gözaltındaki zanlıların, Bornova İlçesi'ndeki İzmir Gençlik Derneği ve Buca İlçesi'ndeki Ege Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği'nde saklandıklarını ve barındıklarını saptadı. İki ayrı yere yapılan eş zamanlı baskınlarda, İzmir Gençlik Derneği'nde 1.5 kilogram daha el yapımı parça tesirli bomba ile malzemeler, kablolar, elektrikli fünyeler ve terör örgütü propagandasını içeren kitaplarla yayınlar ele geçirildi. Emniyet yetkilileri, böylece, toplam 2 kilogram bombanın ele geçirildiğini kaydetti.

        SEÇİMLERİ PROTESTO ETMEK İSTEMİŞLER

        Emniyet yetkilileri, bu dönemde, sol görüşlü örgütlerin, seçimleri protesto etmek, seçim büroları ve siyasi partilere bombalı saldırılarda bulunarak vatandaşın katılımını engellemek amacıyla eylem kararı aldığını bildirdi.

        Bir süredir de güvenlik güçleri tarafından takip edildikleri bildirilen iki zanlının, aynı amaçla eylem yapmayı planladıklarını kabul ettikleri ancak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü kendilerine hedef seçtikleri yönündeki iddiayı yalanladıkları kaydedildi. Polis, söz konusu dernekler ve yöneticileriyle de ilgili soruşturmanın genişletilerek devam ettiğini vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ