Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Öcalan için kendimi suçlu hissetmedim

        Öcalan için kendimi suçlu hissetmedim Dışişleri Bakanı Gül’le ortak basın toplantısı düzenleyen İtalya Dışişleri Bakanı D’Alema, 1998’de Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. D’Alema "Anayasamıza göre idam cezasının bulunduğu ülkelere hükümlü iade edilmez" dedi.

        İTALYA Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, 1998 yılında İtalya Başbakanı’yken teröristbaşı Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmemesinden dolayı kendini suçlu hissetmediğini söyledi. D’Alema, "1998’de Öcalan, Roma’da Alman adliyesinin talebi üzerine tutuklandı, ancak Almanlar daha sonra iade haklarını kullanmaktan vazgeçti" dedi. D’Alema, "O dönem Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmemiz mümkün değildi; çünkü Anayasamıza göre idam cezasının bulunduğu ülkelere ne olursa olsun hükümlünün iadesi mümkün değildir. İtalyan Anayasası’nın hükümlerine uyduğum için kendimi suçlu hissetmiyorum. Türkiye ondan bir-iki sene sonra idam cezasını kaldırdı, bu da sevindirici bir gelişme" diye konuştu.

        D’Alema ve Gül, dün yaptıkları ikili görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

        TERÖRLE MEŞRUİYET OLMAZ

        İtalya’nın Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyleyen D’Alema, Irak’a komşu ülkelerin terörle mücadelede işbirliği yapması gerektiğine inandığını belirtti. D’Alema, "İtalya ve AB, her zaman Türkiye’deki insan hakları ve temel özgürlüklerin geliştirilmesini istedi. Ancak, bu talepler hiçbir zaman bazı kesimlerin kendi haklarını terörle ele geçirmesini meşru kılmamaktadır" dedi.

        SINIR ÖTESİNE KARŞIYIM

        D’Alema, Türkiye’den Irak’a sınır ötesi operasyon yapılmasına karşı olduğunu da söyledi. D’Alema, "Sadece Türkiye’nin gerçekleştireceği değil, Türkiye’nin sınırlarını işgal edecek operasyonlara da karşıyım. Her türlü operasyona karşıyım. Zaten istikrar olmayan bir bölgede daha da fazla gerginlik olmaması herkesin çıkarına olacaktır" dedi.

        GÜL’E ÇANKAYA SORUSU

        D’Alema’nın Türkiye’deki temaslarını takip eden İtalyan gazetecilerden biri, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e "Cumhurbaşkanlığınızı ne zaman göreceğim?" sorusunu yöneltti. Soru karşısında şaşıran Gül, gülümseyerek "Önce anayasa paketi geçsin, sonra konuşuruz. Halka seçtirmek için teklifi hazırladık, o geçsin. Ondan sonra bakarız" yanıtını verdi.

        Silahlar İtalyan olabilir

        BasIn toplantısında PKK’nın elindeki mayınlardan bazılarının İtalyan yapımı olmasının hatırlatılması üzerine D’Alema, "Kullanılan silahların İtalyan yapımı olması mümkündür, çünkü Irak’a yıllardan beri satılan silahlar var. Ancak, satışlar olduysa da son yıllarda olduğunu sanmıyorum. Son yıllarda savaş halinde olan ülkelere ve terör örgütlerine silah satılmaması konusunda çok sıkı kontroller var" değerlendirmesini yaptı.

        Basın toplantısında acı itiraf

        İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile birlikte düzenlediği basın toplantısında tetöristbaşı Öcalan hakınnda ve PKK’nin kullandığı silahların İtalyan yapımı olabileceğine yönelik açıklamalar yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göreyse, D’Alema, Gül ile yaptığı görüşmede, "Ankara’yı ziyaretimdeki en önemli mesajım, Türkiye-AB ilişkilerinde Türkiye’ye verdiğim destek" ifadesini kullandı. D’Alema, görüşmede Gül’e, Türkiye-AB ilişkilerinde sürekliliğin sağlanmasının önemli olduğunu söyleyerek, bu süreçteki küçük iniş-çıkışların çok da önem taşımadığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ