Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gazze Şeridi'ndeki Türkler tahliye edilecek

        Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de bulunan 80 kadar Türk vatandaşının tahliye edilmesi için gerekli çabaların yapıldığını da duyurdu.

        Dışişleri Bakanlığı tarafından akşam saatlerinde yapılan üç ayrı açıklamada ilk olarak Türkiye'nin, 13 Haziran'da Beyrut'ta gerçekleştirilen ve Milletvekili Walid Eido dahil 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı şiddetle kınadığı kaydedildi. Açıklamada, "Lübnan'da son dönemde yoğunlaşan toplumun önde gelen kişilerini ve ayrıca sivil halkı hedef alan bu terör saldırıları ülkede güvenlik ve istikrarın bozulmasını amaçlamaktadır" denildi.

        Lübnan'daki gelişmelerin, zor bir dönemden geçen Orta Doğu bölgesinde istikrar ve güvenliğe ilave bir tehdit oluşturduğu ifade edilen açıklamada, "Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenlerin en kısa zamanda tespit edilerek adalet önüne çıkartılmalarını temenni ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

        GÜL LÜBNANLI BAKANLA KONUŞTU

        Terörizme karşı mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayan Türkiye, dost Lübnan hükümeti ve halkı ile dayanışma içinde olduğunu kaydetti.

        Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de İkinci İstanbul Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere İstanbul'da bulunan Lübnan İçişleri Bakanı Hasan El-Sabeh ile görüşerek olaydan üzüntü duyduğunu ifade etti ve terörizmle mücadeleye ilişkin görüşlerini iletti.

        ASKERİYE SALDIRISINA KINAMA

        Dışişleri Bakanlığı yayınladığı diğer açıklamada, Irak'ın Samarra kentindeki Askeriye Camii'nin kubbesinin 22 Şubat 2006 tarihinde havaya uçurulmasının ardından, bu kez caminin ayakta kalan iki minaresinin 13 Haziran'da gerçekleştirilen terör saldırısıyla yıkılmasının şiddetle kınandığı duyurdu. Açıklamada, "Bu saldırının Irak'ta mezhepler arası çatışmaları körüklemek ve uzlaşı sürecini engellemek için kasten yapıldığı ortadadır" denildi.

        Türkiye'nin, Irak'ta istikrarın, barışın, huzurun ve refahın yeniden tesis edilmesi hedefine yönelik olarak ulusal diyalog ve uzlaşı sürecini güçlü biçimde desteklediği kaydedilen açıklamada, "Irak siyasi yelpazesindeki tüm grupların sağduyulu ve yapıcı davranmaları, uzlaşı sürecinin başarısı bakımından zaruridir. Bu itibarla Türkiye, Irak'lı grupların, Irak'ta daha fazla kan dökülmesine yol açabilecek bu tür tahrik eylemlerini boşa çıkarmaları gereğine inanmaktadır" ifadeleri yer aldı.

        FİLİSTİN'DEKİ TÜRKLER TAHLİYE EDİLİYOR

        Türkiye'nin Filistin'deki gruplar arasında meydana gelen şiddet olaylarından büyük kaygı duyduğunu da vurgulayan Dışişleri Bakanlığı'nın bir diğer açıklamasında, "Gazze Şeridi'nde sadece geçtiğimiz üç gün içerisinde vuku bulan çatışmalarda 40'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, yaralıların sayısının ise 140'a yükseldiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Filistin halkının içinde bulunduğu kritik koşullarda, tüm tarafların itidal içinde hareket etmelerine ve gerginliğin giderilmesi için çaba harcamalarına ihtiyaç bulunmaktadır" denildi.

        Filistinliler arasında sürmekte olan bu çatışmaların, en fazla Filistin halkına ve Filistin davasına zarar verdiği vurgulanan açıklamada, Filistin'deki ekonomik güçlüklerin giderilmesinin de Filistin'deki barışa kalıcı katkı yapacağına inanıldığı ifade edildi.

        Açıklama şöyle devam etti:

        "Tarafları, Filistin'de şiddet ve istikrarsızlık yaratmaktan başka bir netice doğurmayacak bu husumete bir an önce son vermeye, Filistin'de barış, refah ve güvenliğin hakim olması amacı doğrultusunda birlik içerisinde hareket etmeye, sorunlara siyasi yollardan ve uzun çabalar sonucunda tesis edilen Ulusal Birlik Hükümeti bünyesinde çözüm bulmaya davet ediyoruz."

        Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki Türk vatandaşlarının durumuyla Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğunun yakından ilgilendiğini, Gazze'de 80 civarında Türk vatandaşıyla temas kurma çalışmalarının sürdüğünü ayrıca bu vatandaşların, bölgeden tahliyeleri konusunda gerekli bütün tedbirlerin alındığını duyurdu.

        Sabah

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ