Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erdoğan'dan Baykal'a: Centilmence yarışalım

        Erdoğan'dan Baykal'a: Centilmence yarışalım Erdoğan, seçim kampanyasını, kendisini Başbakanlığa taşıyan Siirt'ten verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim startını verdiği Siirt'e giderken uçakta, daha önce şehit cenazeleri nedeniyle suçladığı siyasi rakiplerine bu kez zeytin dalı uzattı: "Cenaze adabı sessizliktir, slogan değil. Siyaset yeri meydanlardır, cenaze değil. Siyasi partilerin düşmanlığı bırakması lazım. Rekabet değil, barış içinde olalım. Centilmence yarışalım." Seçim kampanyasını, kendisini Başbakanlığa taşıyan Siirt'ten başlatan Erdoğan, giderken uçağına sadece SABAH'ı davet etti. 1984'ten bu yana Türkiye'deki terörün grafiğini incelediğini belirten Erdoğan, terörün en yoğun olduğu yıllarda şehit sayısının 2 bin 500'lere dayandığını, 2002'de bu sayının 40'lar civarında olduğunu bu yıl ise 79 şehit verildiğini söyledi. Erdoğan, "Bizim için sayının azlığı önemli değil. Önemli olan hiç olmaması. Ancak terör dünyanın hiçbir yerinde sıfırlanmıyor. Çünkü terörden nemalanmalar da var" dedi.

        GEREKLİ ADIMLAR Türkiye'de "daha çok demokrasi ile terörü aşma mücadelesi verdiklerini belirten Başbakan, burada siyasi partilere, medya gruplarına, sivil topluma büyük görev düştüğünü vurguladı ve "Teröre karşı ortak mücadele verelim" çağrısında bulundu. Terörün iç ve dış boyutu bulunduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle dedi: "Dışarı teröre yataklık ediyorsa gereken adımları atarız. Irak konusunda çabalarımız oluyor. Irak Başbakanı Maliki'yi Türkiye'ye davet ettim. Kuzey Irak'la akrabalık bağlarımız var. Ancak Irak bugün terör örgütünün konuşlandığı ülke konumunda. Tedbir alıyoruz. Güvenlik güçlerinin motivasyonu asli görevimiz. Ben güvenlik güçlerine 'eksik var mı' diye hep sorarım. Hep söyledikleri, şu anda eksik olmadığı... Yasal düzenleme ise söyleyin diyorum. Terörle mücadele yasasını da güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda çıkardık. Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu da çıktı. Eksiklikleri yeni dönemde giderebiliriz." Başbakan, teröre karşı diplomatik çabaların da sürdüğünü belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu konuda en güçlü diplomasiyi biz yürüttük. İşin ABD boyutuyla görüşmelerimiz sürüyor. Bizim adımlarımız beraberlik dalgası getirecek" dedi.

        MEDYAYA ÇAĞRI Erdoğan, medyaya da önemli görevler düştüğünü vurguladı ve "Medya hassasiyet yaratıyor. Terörün bu kadar yayınlanmaması lazım. Bu 'psikolojik yıkım' meydana getiriyor. Bir günde 30 şehit haberinin medyada ufak yer aldığı günler oldu. Ama şu anda bir şehit haberi bile büyük bir yıkım yaratabiliyor. Bu da teröre propaganda yaptırıyor" dedi. Erdoğan, şehit cenazelerindeki protestolar nedeniyle suçlamalar yönelttiği CHP Lideri Deniz Baykal ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye bu kez zeytin dalı uzattı: "Şehit cenazelerinin de birlik ve beraberlik vesilesi olması lazım. Daha önce de söyledim. Oraya gidenler, İslami ve insani görev için gidiyor. Cenaze adabı sessizliktir. Slogan değil. Siyaset yeri meydanlardır, cenaze değil. Siyasi partilerin düşmanlığı bırakması lazım. Centilmence yarışalım, barış içinde olalım. Yarın yüz yüze bakacağız. Yarın yüz yüze bakamaz hale gelmeyelim. Kapıları kapatmayalım."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ