Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TÜRKİYE K. IRAK'A OPERASYON YAPMALI MI?

        CHP Lideri Deniz Baykal Basın Kulübü'nde gazetecilerin sorularını yanıtlıyor..

        Geldiğimiz noktada manzara şu: Kuzey Irak Türkiye'de terörün yuvalandığı, himaye gördüğü, lojistik desztek bulduğu bir coğrafya haline gelmiştir. Bir ülkenin terörü bir komşu ülkede himaye görüyorsa bunu etkisiz kılmak çok güçtür. Bunu Fransa da yaşadı. Suriye'yi hallettik. Bu kabul edilemez. Biz Türkiye olarak Bulgaristan'da, Gürcistan'da terör yaptırıyor muyuz? Suriye'yi nasıl ortadan kaldırdık, bir tek silah cekmedik.

        Irak'taki otorite, önleyelim demiyor. Siyasal çözüm yapın diyor. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Bütün dünya PKK terör örgütüdür diyor. K. Irak demiyor. Türkiye göz yumabilir mi? Irak yönetimi de aynı şekilde konuşuyor. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı da diyor ki, içimizdeki teröristleri hallettik de sıra Irak'a mı geldi diyor.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        ABD'ye de net konuşacağız. Sen Usame ile müzakere ediyor musun? Zamanlama işidir, anlarız. Ama birbirimizi oyalamayalım. Şartları müsait değilse, anlarız, çaresini ararız. Türkiye'de bu kararlılık yok, asker Türkiye'nin bu kararlılılk içine girmesi gerektiğine inanıyor. Her türlü hazırlığı yapıyor.

        Irak'ın Türkiye'de teröre destek olmasının engellenmesini istiyoruz. Biz Irak'a girelim, şekillendirelim demiyoruz. K. Irak Türkiye icin bir tehdidi himaye ediyor. Bu konuda bir kararlılık içine girmemiz ve bunu mutlaka gerçekleştirmemiz lazım. Bu bir diplomatik yenilgidir. Bir süre önce Türkiye bunları PKK'ya karşi etkin mücadelede tutuyordu şimdi, himayelerine aldılar. Başbakan, Barzani ağzıyla konuşursa şehit cenazelerini engelleyebilir miyiz? Türkiye bir siyasi irade sergilese, engel olur. Kararlı olacağız. Mecbur kalırsa Türkiye'nin hukukunu her tür yolla savunacağını göstermelidir. ABD müdahele yapmamamızı istiyor. Biz de istemiyoruz ama terörü engellememiz gerekiyor. Türkiye kararlılıkla bunu çözer.

        Başbakan'ın muhalefetle görüşeceğiz açıklamasını ciddiye almıyorum. Önemli olan bu secimde halkımızın hükümete bir çeşit fırsat tanıyan hükümete karşı kararıdır. türkiye secimde net karar koyarsa cok şey değişir. Bu konu artık Başbakan'ı aştı. Şu ana kadar izlediği politika ortadadır. Millet de bunu teşhis etmiştir.

        Metehan Demir: Tezkere geçseydi, daha bundan kötüsü ne olabilirdi?

        Baykal: Irak'ta ne oluyorsa Türkiye'de olmaya başlardı. Türkiye terörle mücadelesini yapamazdı. Yerel ilişkiler bir yabancı ordunun da devreye girmesiyle çığrından çıkardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ