Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Zebari: Irak'a askeri müdahaleye karşıyız

        Zebari, "Kürt asıllı olmama karşın Irak'ın dışişleri bakanıyım ve sorumluluğum, Türkiye ile gerginliğin yumuşatılması. PKK'nin sınır ötesi saldırıları ve benzer konularda Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının giderilmesi için elimizden gelenin en iyisini yaptık" dedi.

        Hosyar Zebari, "Sanırım Türkiye'nin, Irak hükümeti ve kuzey Irak'taki bölgesel yetkililer konusunda bazı kaygıları var. Ancak bu meselelerin çözümü için bir mekanizma bulunuyor. ABD, Irak ve Türkiye arasında bir üçlü komisyon var. ABD burada general (Joseph) Ralston tarafından temsil ediliyor ve bu komisyon, en başta Türkiye'nin PKK'ya ilişkin meşru güvenlik kaygıları için oluşturulmuştu. Ancak bu komisyon, şimdiye kadar faaliyete geçemedi" diye konuştu.

        Zebari, "Türkiye'nin askeri yığınağına gelince, biz kesinlikle kaygılıyız. Bizim konumumuz, her türlü askeri müdahaleye karşı çıkmak. Çünkü bu, daha fazla şiddete ve istikrarsızlığa yol açacak. Dolayısıyla askeri eyleme girişilmemesi yönünde defalarca çağrıda bulunduk" ifadelerini kullandı.

        Hosyar Zebari ayrıca, "Türkiye Başbakanının, terör örgütü PKK sorununa, başka ülkelerin sınırlarından içeriye girilmesinin düşünülmesinden önce Türkiye içinde karşılık verilmesi gerektiği yönündeki sözleri bizi cesaretlendirdi'' diye konuştu.

        Zebari, daha fazla karşı karşıya gelinmesinin, hem Irak'ın, hem Türkiye'nin, hem de başkalarının menfaatine aykırı olduğunu ve bu çerçevede gerginliğin yumuşatılması için Türk hükümetiyle danışma içinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ