Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kürt liderlere son uyarı

        Türkiye’nin, Kuzey Irak’a yönelik operasyon olasılığını değerlendiren Washington Post gazetesi, Amerikalı Tuğgeneral Dana Pittard’ın görüşlerine yerverdi.

        Kuzey Irak’ta görev yapan Amerikalı komutan, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, PKK’yı durdurmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini, aksi halde bunun sonuçlarına katlanacaklarını ifade etti.

        Bir Iraklı güvenlik yetkilisi ise, Kuzey Irak’ta yaklaşık 3 bin PKK militanı olduğunu bildirdi.

        ATILGAN BAYAR'IN YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

        Iraklı yetkili, PKK’ya karşı harekete geçmesi konusunda, Washington’un Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’yi, daha fazla sıkıştırması gerektiğini vurguladı.

        PKK İLE MÜCADELE SÖZÜ

        Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay’ı kabul eden Irak Başbakanı Nuri El Maliki, “Terör, Irak’ta, Türkiye’de, Suriye’de, Lübnan’da, nerede olursa olsun aynı şeydir. PKK’nın Türkiye’ye karşı gerçekleştirdiği saldırılardan kaygı duyuyoruz” diye konuştu.

        Maliki, PKK’nın bölgedeki faaliyetlerinin yasaklanmasında ısrarlı olduklarını vurguladı. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Kanbay da Maliki’ye, Başbakan Erdoğan’ın yazılı mesajını iletti.

        Mesajda Erdoğan, Irak’ta güvenlik ve istikrarın sağlanması konsunda Türkiye’nin her türlü desteği sunmaya hazır olduğunu ifade etti. Irak Başbakanı’nı Türkiye’ye davet eden Erdoğan, Maliki’nin Türkiye ile Irak arasında ekonomi ve ticaret alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi için ortak bir komisyon oluşturma önerisini kabul ettiğini de bildirdi.

        KANDİL BOŞALTILDI

        İngiliz Guardian gazetesinin muhabiri Michael Howard, Kandil Dağı’na çıkarak PKK'lılarla görüştü. Örgüt yöneticilerinden Cemil Bayık, Türk ordusunun Kuzey Irak’a girmesi halinde bunun “siyasi ve askeri bir felaket” olacağını savundu. Bayık, PKK’nın ilan ettiği "ateşkesin" yeni olmadığını da söyledi.

        Murat Karayılan ile birlikte Türkiye’nin “arananlar” listesinin başında bulunan terör örgütü yöneticisi Cemil Bayık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı siyasetin dışına çıkarmak ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimini istikrarsızlaştırmak için tehlikeli bir oyun oynadığını” iddia etti. Bayık, Orgeneral Büyükanıt’ın Irak’taki PKK varlığını da "Kürtlüğü yok etmek için bir bahane olarak kullandığını" öne sürdü.

        Orgeneral Büyükanıt’ın ilk olarak Bölgesel Kürt Yönetimini ezmek, ardından Kerkük referandumunu engellemek istediğini savunan Bayık, PKK’nın ise Orgeneral Büyükanıt’ın öncelikleri arasında ancak üçüncü sırada olduğu iddia etti.

        PKK’nın geçen hafta ateşkes ilan ettiği yönündeki haberleri de yalanlayan terör örgütü yöneticisi, ”geçen yıl ilan edilen tek taraflı ateşkesin hala yürürlükte olduğunu” öne sürdü.

        Bayık, kendilerinin bir terör örgütü olmadığını iddia ederken de “Sivillere yapılan saldırıları kınıyoruz. Biz özgürlük savaşçısıyız” dedi. Bayık, artık ayrı bir ülke hatta Irak’taki gibi federal bir yönetim fikrinden de vazgeçtiklerini ifade etti.

        Guardian gazetesi ise Bayık’ın bu sözlerinin aksine PKK’nın AB, ABD ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edildiğini hatırlatarak PKK’nın Irak toprakları içinde 2 ila 3 bin kadar eğitimli ancak hafif silahlara sahip üyesinin bulunduğunun düşünüldüğü yazdı.

        Kısa bir süre öncesine kadar PKK’nın ana kamplarının Kandil Dağı’nda bulunduğu ifade edilen haberde, PKK kaynaklarına göre şimdi bu kampların çoğunun boşaldığı, hareket halindeki teröristlerin ise aynı yerde bir geceden fazla kalamadığı vurgulandı.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt için “şahin general” ifadesi kullanılan haberde, geçen birkaç hafta içinde Türk ordusunun, Irak topraklarındaki şüpheli noktaları top ateşine tuttuğu ve Irak’a küçük boyutta birkaç giriş yaptığı ifade edildi. (NTV-ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ