Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dünyanın en başarısız ülkeleri

        177 ülkenin dikkat alındığı “Başarısız ülkeler Endeksi”nde Türkiye, “uyarı” sinyali veren başarısız ülkeler arasında gösterildi. Sıralamada Ermenistan daha başarılı gösterildi. Amerikan Foreign Policy dergisi ile Barış Fonu adlı kurumun uzmanları tarafından ortak hazırlanan “Başarısız Devletler Endeksi”nde Türkiye “uyarı” sinyali veren başarısız ülkeler arasında gösterildi.

        12 ayrı sosyal, ekonomik, siyasi ve askeri kriter göz önünde bulundurularak hazırlanan listede geçen yıl Türkiye 146 ülke arasında 74.4 puanla 82. sırada ve yine “uyarı” pozisyonunda yer almıştı. Bu yıl aynı araştırma 177 ülkeyle yapıldı ve Türkiye bu kez geçen yıla oranla 0.5 puanlık bir artışla 74.9 puana yükselerek 92. başarısızlık sırasına oturdu.

        Bu arada, Arnavutluk, Ermenistan ve Libya gibi ülkelerin Türkiye’den daha başarılı sayılması dikkat çekti. Arnavutluk’un 111. olduğu endekste Ermenistan 112., Libya ise 115. sırada yer aldı.

        ABHaber’e göre, bu yılki listede en yüksek puanı Darfur kriziyle nedeniyle Sudan aldı. 113.7 puan alarak liste başı olan Sudan’ı 111.4 puanla Irak takip etti. En başarılı ülke konumunda ise 17.1 puanla Norveç yer aldı. Sudan’la birlikte yedi Sahra Altı Afrika ülkesinin daha ilk 10’a girmesi, Afrika’nın "alarm" konumu yüksek bir kıta olduğunu tekrar gösterdi.

        Dış devletlerden gelen müdahaleler, “derin devlet”, insan hakları ihlalleri, hukukun keyfi bir şekilde uygulanması, kötü ekonomik gelişim, ekonomik istikrarsızlık ve düşüşler, içeride göçe zorlananlar ve insanların kaçışı gibi kriterlerin değerlendirildiği rapor, Foreign Policy ve Barış Fonu adına çalışan analistlerin, küresel ve yerel kaynaklardan gelen yüzbinlerce makalenin değerlendirilmesiyle hazırlandı.

        İstikrarsızlığa en açık ülkeler listesi olarak tanımlanabilecek raporda Çin ve Rusya 62. sırada yer alarak “uyarı” kategorisinde kendine yer buldu. Orta düzeyde başarılı ülkeler arasında ise Almanya 154., İngiltere ve Fransa 157., ABD ise 160. oldu. Listede en istikrarlı sayılabilecek ülkeler ise İskandinav ülkelerinden oluştu.

        Başarısız devletler endeksindeki sıralama şöyle:

        1 Sudan

        2 Irak

        3 Somali

        4 Zimbabwe

        5 Çad

        .......

        92 Türkiye

        ..........

        110 Hindistan

        111 Arnavutluk

        112 Ermenistan

        113 Libya

        .......

        160 ABD

        164 Japonya

        174 İrlanda

        175 İsveç

        176 Finlandiya

        177 Norveç

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ