Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Amerikalı albayın göğsündeki sır

        Amerikalı albayın göğsündeki sır Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesinde gerçekleştirilen Anadolu Kartalı 2007/2 Eğitim Tatbikatı, kapılarını basına açtı. Toplantıya katılan ABD Askeri Ateşesi Albay Charles Schneider’in üniformasının göğüs bölümündeki ‘İnşallah Airlines’ yazısı dikkat çekti.

        Basın ve Seçkin Gözlemci Günü'nde tatbikatın amacı ve kapsamı anlatılıp, savaş uçaklarının eğitim tatbikatı sırasında görüntülenmesine izin verildi. ABD, İngiltere, Pakistan büyükelçileri üs komutanlığı bahçesine ağaç dikti. 5 ülkenin üst düzey komutanları basın toplantısı düzenledi.

        Gazeteciler, bugün saat 09.00 sıralarında Konya 3’ncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na alındı. Toplantıya ABD Büyükelçisi Ross Wilson, İngiltere Büyükelçisi Nick Baırd, Pakistan Büyükelçisi Syed İftikhar Hussein Shah, ABD Hava ve Uzay Direktörü Tuğgeneral James Hunt, ABD Askeri Ateşesi Albay Charles Schneider, İngiltere Savunma Ateşesi Clive Hodges, Pakistan Savunma Ateşesi Khalid Mahmood, Ürdün Askeri Ateşesi Khaled Alkhazaleh, 1’nci Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, Hava Kuvvetleri Harekat Başkanı Tümgeneral Şirin Ünal, Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Atilla Özler ve çok sayıda üst düzey askeri yetkili katıldı.

        Katılanlara ilk olarak tatbikatın kapsamı ve amacı ile ilgili Anadolu Kartalı eğitim subayları tarafından brifing verildi. Tatbikata katılan Türkiye, ABD, İngiltere, Pakistan, Ürdün Hava Kuvvetleri’ne ait F-4, F-16, F-5 ve Tornado uçakları ile NATO’ya ait Awacs uçaklarının uçuş eğitimi sırasında görüntülenmesine izin verildi.

        “BÜYÜK EĞİTİM LABORATUVARI”

        Konya 3’ncü Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Atilla Özler düzenlediği basın toplantısında, Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı’nın yılda 4 kez icra edildiğini belirterek şunları söyledi:

        “Bunların bir kısmı uluslararası bir kısmı da milli olarak yapılmaktadır. Tatbikatın ana amacı gerçek bir harekat ortamını simüle etmek ve yeni arkadaşlarımızı eğitmektir. Burası bir yarışma ortamı asla değildir. Burası bir eğitim labaratuvarıdır. Yeteri kadar büyük bir labaratuvardır. Yapılan işlin aslı şudur. Biz Türk Hava Kuvvetleri olarak görevi planlıyoruz. Yardımcı kuvvetleri biz oluşturuyoruz. Daha sonra gelen kuvvetleri mavi ve kırmızı olarak iki gruba ayırıyoruz. Kırmızı kuvvetleri sadece Türk Hava Kuvvetleri oluşturuyor. Çünkü kırmızı kuvvetler maviye eğitim veriyor. Maviler ise her gün değişik bir senaryo içinde bir ülkenin liderliğinde görevlerini icra ediyorlar. Her gün saat 07.00’da başlayan eğitim, iki sortilik uçuşla sona eriyor. Her günün sonunda değerlendirmeler yapılıyor. Başarılarını ölçüyoruz.”

        AĞAÇ DİKİP SULADILAR

        Toplantıya katılan ABD Askeri Ateşesi Albay Charles Schneider’in üniformasının göğüs bölümündeki ‘İnşallah Airlines’ yazısı ise dikkat çekti. Basın toplantısının ardından büyükelçiler Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı bahçcesine hatıra olarak çam ağacı dikti. Ağaç dikiminin ardından komutanların adlarının yazıldığı küçük tabelalar ise ağaçların dallarına asıldı. Büyükelçiler diktikleri ağaçları kendi elleriyle de suladı.

        Basın ve Gözlemci Günü’nün sonunda ise eğitim uçuşu yapan savaş uçaklarının görüntülenmesine izin verildi. Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı pistinden teker teker kalkış yapan uçaklar, kendilerine verilen görevleri başarıyla tamamladıktan sonra yeniden piste iniş yaptı. Tatbikatın 22 Haziran 2007’de sona ereceği bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ