Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Operasyonu özel timler yapmalı...

        DİPLOMASİ ADIMI

        * TÜM YOLLAR DENENMEDİ: Operasyon öncesinde tüm çözüm yolları denenmedi. Özellikle diplomasi alanında gerekli adımların gecikmeden atılması gerekir. Özellikle ABD'nin işbirliğine ikna edilmesi, Irak merkezi yönetiminin ve Kuzey Irak yerel yönetiminin desteğinin alınması konusunda hala ümit vardır ve bu tür destekler sınır ötesi operasyonu gereksiz de kılabilir.

        * YENİ TERÖRİSTLER OLUŞUR: Sınır ötesi operasyon birkaç yüz teröristin öldürülmesi ile sonuçlanabilir. Fakat daha fazla kişinin terörist olmasına, Kuzey Irak'ta yeni terör odaklarının oluşmasına, Kuzey Irak'ta ve diğer bölgelerde Kürtçülüğün güçlenmesine de neden olabilir.

        * SORUN KUZEY IRAK DEĞİL: Çok başarılı bir sınır ötesi operasyon dahi Türkiye'nin PKK terörü sorununu çözemez. Çünkü sorunun kaynağı Kuzey Irak değildir. Teröristle mücadele ile terörle mücadele aynı değildir. Sınır ötesi operasyon tartışmalarında iki olgu karıştırılmaktadır.

        * SEÇİM DÖNEMİ OPERASYON OLMAZ: Sınır ötesi operasyon ve terörle mücadelede iç aktörler arasındaki güvensizlik ve iletişim eksikliği büyük bir sorundur ve operasyonun başarısını azaltabilir. Normal şartlarda seçim dönemlerinde riski büyük operasyonlardan kaçınılır. Eğer zaruri ise bu tür operasyonlar iç siyasette istismar edilmemeye çalışılır. Bu tür operasyonların başarısında içeride birlik içinde olunmasının hayati bir önemi vardır. Eğer teknik olarak da mümkünse bu tür operasyonları seçimden sonra yapmakta büyük yarar vardır.

        * ÖZEL TİMLER YAPMALI: Operasyon daha ziyade terör uzmanı özel timler ile yapılmalı, daha az tecrübeli ve daha az eğitimli birlikler daha güvenli geri yerlerde konuşlanmalıdır. 30-40 teröristin peşine 5 bin-10 bin asker ile düşülür ise hem kayıplar artacaktır, hem de sonuç alınamayacaktır.

        YENİDEN YÜKSELİR

        * TAMPON BÖLGE: Sınır bölgesinde tampon bölge kurma çabası yararlı olabilir. Bu konuda Irak ve ABD'nin yardımını almak işleri kolaylaştırır. Operasyonun başarısız olması halinde terör örgütü daha çok militan ve sempatizan bulabilir. Örgüt yeniden yükselişe geçebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ