Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte dev oy pusulaları

        YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, Türkiye genelinde kullanılacak oy pusulalarının basımının sorunsuz şekilde devam ettiğini bildirdi. Aydın, basımda kullanılan kağıdın daha önce tabaka halinde olduğunu, bu yıl bobin halinde kağıt ile basım yaptıklarını söyledi. Aydın, böylelikle yüzde 25 oranında kar elde edildiğini bildirdi. Aydın bağımsız adayların çokluğu nedeniyle oy pusulalarının çok büyük olacağı eleştirileri için de en büyük oy pusulasını gösterdi ve katlayarak zarfa koydu. Bağımsız aday sayısının fazla olduğu illere büyük zarf diğer illere ise normal zarf gönderilecek.

        Aydın, seçmen bilgi kağıdı gelmeyen veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını bilmeyen vatandaşların, kimlik belgeleriyle oy kullanabileceklerini, seçmen kütüğünde kaydı olmayan vatandaşların ise oy kullanamayacaklarını bildirdi. Oy vermenin bir hak olduğunu söyleyen Aydın, "Onun için seçmen kütüğüne kayıtlı tüm vatandaşlarımız sandık başına gitsinler. Hangi partiye, hangi bağımsıza oylarını vereceklerse oylarını kullansınlar. Hem haklarını kullanmış hem de görevlerini yerine getirmiş olsunlar" dedi.

        SAATLER DEĞİŞTİ

        YSK, bazı illerde güneşin doğuş ve batış saatindeki farklılıkları dikkate alarak oy kullanma saatlerini değiştirdi. YSK kararında, şöyle denildi: "22 Temmuz 2007 Pazar günü itibariyle bütün yurtta illere göre güneşin doğuş ve batış saatindeki farklılıklar ışığında,Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak saptanmıştır." Kararda diğer illerde ise oy kullanma işleminin 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacağı belirtildi.

        88 X 20 cm

        Oy pusulalarının en büyüğünün 88 X 20 santimetre ile 11 siyasi parti ve 54 bağımsız adayın bulunduğu İstanbul 1. bölge olduğunu belirten YSK Başkanı Aydın, en küçük oy pusulasının da yalnızca 14 siyasi partinin katıldığı Kırıkkale olduğunu bildirdi.

        Matbaa 24 saat çalışıyor

        19 Haziran’da başlanan birleşik oy pusulası basımı 10 Temmuz’da bitecek. Matbaada 24 saat esasına göre 50 personel vardiyalı olarak çalışıyor. Pusulaların basımında güvenlik tedbirlerine de büyük önem veriliyor. Matbaada kurulan 16 güvenlik kamerasıyla pusulaların basımı kayıt altına alınıyor ve izleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ