Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Türkiye’de kayıtdışı siyaset var"

        Cemil Çiçek, “Türkiye’de iki tür parti var. Biri milletin kucakladığı ama devletin şaşı baktığı partiler. İkincisi devletin keşke gelse dediği ama milletin sırtını döndüğü partiler. AK Parti birincisine giriyor” dedi.

        Siyasete 1983’te ANAP’ta başlayan Cemil Çiçek, 1991’de ara verdiği politikaya 1995’te yeniden döndü. Çiçek, iki yıl sonra ANAP’tan ihraç edildi. 1998’de bu kez Fazilet Partisi’nde siyaset yapmaya başlayan Çiçek, parti kapatılınca da bağımsız hale geldi. AK Parti’nin kuruluş çalışmalarına katılan ve yeniden milletvekili, bakan olan Çiçek, Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü sıfatı ile de hükümetin kameralar önünde en çok görünen bakandı.

        KAYITDIŞI SİYASET AK Parti’nin Ankara 1. bölgeden milletvekili adayı olan Çiçek’e göre Türkiye’de siyaseti sadece siyasi partiler yapmıyor. Partilerden çok taha etkili siyaset yapan kurumlar olduğunu belirten Çiçek, “Bir siyasetin herkesin bildiği tanıdığı aktörleri var. Millet zannediyor ki siyasetin tamamını bunlar yapıyor. Halbuki onlardan çok daha etkili siyaset yapan başka kurumlar var. Onlar gözükmüyor vatandaş her türlü olumsuzluğu bu önde gördüklerinden biliyor. Biz merdiven boşluğunda başkalarından arta kalan alanda siyaset yapıyoruz. Mesela yargının kendi içinde de siyaset vardır. Özellikle yüksek yargıda bunu seçimlerde görürsünüz. ‘Siyaseti belki de burda öğrenmek lazımdır’ şeklinde bir söz şaka latife olarak da söylenir” diye konuştu. İKİ TÜR PARTİ VAR Türkiye’de iki tür parti olduğunu söyleyen Çiçek “Biri milletin kucakladığı ama devletin şaşı baktığı partiler, ikincisi devletin keşke gelse dediği ama milletin sırtını döndüğü partiler. Türkiye’de şu anda 50 yıldır kıramadığımız önyargılar var şahıslar ve kesimler arasında. Mesela toplumun bir kesimi, devletin bazı kurumları, belli kesimin cumhuriyete sadakati konusunda şüphesi var. O kesim bu kesimin iktidar olmasını arzu etmiyor. Ama kendi arzu ettiklerini de millet arzu etmiyor. AK Parti milletin istediği parti olarak görülüyor” dedi. MİLLET İRADESİNE RAZI OLMAK DAHA ÖNEMLİ Cemil Çiçek “Devletin AK Parti’ye bakışı nasıl?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Denilmek isteniyor ki bizim tercihimiz bu değildir. Halbuki burada esas olan milletin iradesidir. Kayıtdışı yoldan siyaseti yönlendirmek yerine bunların vatandaşa gidip gönülbağını kurmalı. Millet iradesine alternatif başka iradelerle demokrasiyi çalıştırmak gibi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Seçimler önemlidir ama seçimlerden sonra millet iradesine razı olmak onu kabullenmek seçimlerden daha önemlidir.” Cemil Çiçek, hükümetin bazı kurumlarla kavgalı bir görüntü çizdiği yolundaki eleştiriler karşısında da, “Biz herşeyi çok mükemmel yaptık diyemeyiz. Bizim kastımız yok yanlışımız var da. Aslında ‘eyvah rejim cumhuriyet gidiyor’ şeklindeki endişeleri de çok doğru bulmuyorum” diye konuştu. AK PARTİ’NİN RAKİBİ KENDİSİ Çiçek “22 Temmuz’da AK Parti’nin rakibi kim?” sorusuna ise, “İki partili parlementer sistemin Türkiye’nin yararına olduğunu düşünüyorum bir iktidar bir de muhalefet partisi olmalı. AK Parti’nin rakibi olsa olsa yine kendisi olur, onun dışındaki partiler CHP’yi iktidar yapmak için koltuk değneği olmak üzere siyasi areneda yer alacaklardır” yanıtını verdi. Ntvmsnbc

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ