Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Liderlerin tek tek analizi

        Nasıl mı? Sırayla anlatalım...

        Deniz Baykal: Eğer 4 yıllık bir süre için geliyorsa, alacağı oy ne olursa olsun, bundan sonraki seçime girmeyeceğini biliyorum. Belki de siyasete girdiğinden bu yana en tarihi seçimini yaşıyor. Başbakan olarak "son hizmeti" vermek istiyor. Baykal’ın içindeki sesi duyabiliyorum. Şöyle diyor: Genç yaşta bakan oldun. Darbeler gördün. Mahkumiyetler. Ecevit’le, İnönü’yle mücadele ettin. Sert kurultaylar. Seçim yenilgileri. Bıraktın. Sonra yine sana geldiler. Şimdi herkesle barıştın. Ecevit’le helalleştin. Seni hiç istemeyen Rahşan Hanım bile oyunu sana veriyor. Demirel’le el sıkıştın. Güvercini okşadın. Barıştın. Bütün bu mücadele bugünler için. Türkiye’ye son bir hizmet için... İşte bu yüzden başbakan da olsa bu son seçimdir Baykal için...

        Mehmet Ağar: Erkan Mumcu ile hiç istemeden bir araya geldi. Zorlamaydı olmadı. İlk kez lider olarak seçime giriyor. Eğer barajı geçemezse, hem Mumcu’yu yani ANAP’ı hem de kendisini harcamış olacak. Eğer barajı geçemezse liderliği bırakacak. Geçerse sağın liderliği de açılmış olacak..

        Devlet Bahçeli: Lider olarak girdiği seçimlerden büyük bir sürpriz yaparak başarıyla çıkmıştı. Başbakan Yardımcılığı yaptı. Ağır eleştiriler aldı. Ve son seçimlerde hüsrana uğradı, barajı aşamadı. Şimdi bir kez daha deniyor. Eğer barajı aşamazsa bırakması istenecek. Ama aşar ya da daha fazla bir oy alırsa çok keskin kararlar alacak. Geçmiş hükümetteki hatalarını biliyor.

        Mesut Yılmaz: Bağımsız aday. AKP dışında kimseye saldırmıyor, eleştirmiyor. Barışçı, toparlayıcı görüntü veriyor. Senaryo şu: Ağar barajı aşamazsa ve kendisi bağımsız seçilirse bütün gücüyle merkez sağın liderliğini örmeye başlayacak. TBMM’de grup kurma hedefi var. Koalisyon hükümetlerinde denge faktörü olmayı planlayıp erken seçimi merkez sağın lideri olarak zorlamak.

        Cem Uzan: Son kozunu oynuyor. Bütün gücüyle barajı aşmayı hedefliyor. Eğer aşarsa kendisi için yeni bir dönem başlatacak. Ama aşamazsa bu da son seçimi olacak.

        DTP (Ahmet Türk) Bütün amacı yıllar önce dışında kaldıkları TBMM’ye girebilmek. Bağımsız katılıyorlar. Hesaplarına göre 30 civarında bağımsız milletvekiliyle Meclis’e girecekler. AKP eğer 276’yı bulamazsa hükümetin kuruluşunda kilit parti olmayı planlıyorlar. Elbette cumhurbaşkanı seçiminde de...

        TAYYİP ERDOĞAN HARİÇ

        Tayyip Erdoğan için son seçimi ifadesi kullanmak yanlış olur. Lider olarak girdiği ilk seçimde ezici bir milletvekili çoğunluğu yakalamıştı. Muhalefette bile kalsa yeniden iktidar için bir seçimi daha bekleme hakkı var.

        Zeki Sezer: Birleşme için fedakárlık yapmış bir isim olarak hem seçimlere katılmıyor hem de seçim sonrası liderlik beklentisini sürdürüyor. Tabii Baykal büyük bir oy patlaması yaparsa, gelip bir bakanlık almaktan ve liderliği Baykal’ın inisiyatifine bırakmaktan başka şansı yok.

        Diğerlerine gelince Erkan Mumcu zaten çekildi. Muhsin Yazıcıoğlu sürekli baraj altı kalan bir lider olarak bağımsız adaylığa çekildi. Yaşar Nuri Öztürk bırakır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ