Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Her üç kanserden ikisi önlenebilir

        Bütün kanserlerin yaklaşık üçte ikisinin, potansiyel olarak önlenebilir nitelikte olduğu belirtildi.

        Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Karabulut, "Kanser sebeplerinde ilk sırada tütün gelmektedir. Diğerleri ise diyet, obezite, çevre etkenleri, aile hikayesi, alkol, radyasyon ve güneş ışığı olarak sıralanabilir." dedi.

        Görülme sıklığına göre erkeklerde birinci sırada prostat, ikinci sırada akciğer, üçüncü sırada kolorektal kanserlerin geldiğini açıklayan Doç. Dr. Karabulut, "Kadınlarda ise meme, akciğer ve kolorektal kanserler ilk üç sırada yer almaktadır. Kansere bağlı ölümler, yetişkin yaş grubundaki erkeklerde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sıradadır." diye konuştu.

        Kanserden korunma hedefleri arasında ilk sıralarda tütün kullanımının engellenmesi, diyet ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması, fiziki aktivitenin sağlanması, alkol alımının azaltılması, ultraviyole ışınlarından korunma gibi faktörlerin yer aldığını belirten Karabulut, "Meyve ve sebzelerin fazla yenmesiyle akciğer kanseri görülme ihtimali arasında ters ilişki vardır.

        Yüksek yağ ve kolesterol içerikli diyetinse akciğer kanseri ihtimalini arttırdığı düşünülmektedir. Aşırı alkol alımı, baş ve boyun kanseri riskini arttırmaktadır. Tuzlanarak saklanan sebzeler, aşırı tuzlu, yüksek sıcaklıkta pişirilen ve küflü yiyecekler de riski arttırmaktadır.

        Yüksek sıcaklıkta, doğrudan alevler üzerinde, ızgarada ya da dumanda pişirilen yiyeceklerde oluşan maddeler de mide kanseri riskini yükseltmektedir. C ve E vitaminleriyle diğer antioksidanlar ise mide kanserine karşı koruyucu rol almaktadır." şeklinde konuştu.

        Dünyada yaklaşık 1 milyon kişinin tütün kullanımına bağlı kansere yakalandığının tahmin edildiğini vurgulayan Bülent Karabulut, "Çalışmalar 1 milyar kişinin sigara, 600 milyon kişininse tütün çiğneme alışkanlığı olduğunu göstermektedir." dedi.

        (SABAH)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ