Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Otobüs biletine tatil zammı geldi

        Havayolu şirketlerinin çoğalması sebebiyle zor günler geçiren otobüs firmaları, tatil sezonunda rahat bir nefes aldı. Okulların kapanmasıyla birlikte yolcu talebi adeta patladı. Bunun üzerine ek seferlere başlayan acenteler, bilet fiyatına zam yapmayı da ihmal etmedi. Ücretler ortalama yüzde 20 yükseldi. İstanbul'dan Karadeniz illerine yolcu taşıyan firmalar, koltuk bedelini 40 YTL'den 50 yeni liraya çıkardı. Bazı firmalar İstanbul-Antalya bilet ücretini 62 YTL'ye çıkardı. Zaman'ın sorularını cevaplayan İstanbul Terminaller Müdürü Naim Ata, acentelerin fiyat tespiti için zaman zaman bir araya geldiğini, yaşanan zamda mazotun etkili olduğunu ileri sürdü. Naim Ata, artışların fırsatçılık olarak değerlendirilmemesini istedi. Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Ahmet Yalamanoğlu da, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerine giden araçlarda yüzde yüz doluluk oranına ulaştıklarına dikkat çekti.

        Okulların kapanmasıyla ulaşım araçlarına olan talep, önce uçak biletlerinin, ardından da otobüs fiyatlarının artmasında etkili oldu. İstanbul Terminaller Müdürü Naim Ata, mazotun yılda 4-5 defa zamlandığını, kendilerinin ise ancak 1 kez fiyat ayarlaması yaptıklarını kaydetti. Ata, "Biz büyük firmalar olarak markamızın güvenliğini korumak zorundayız. Küçük firmalar fiyatta indirime gitseler de biz bunun dışındayız." dedi. Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım ise özellikle turistik yerlerde fiyatlara zam yapıldığını belirtiyor. İstanbul-Ankara arası 43 yeni lira olan bilet fiyatını 47 YTL'ye çıkardıklarını aktaran Yıldırım, İstanbul-Antalya arası bilet fiyatını da 54'ten 62 YTL'ye yükselttiklerini açıklıyor. "Aslında ticaret mantığıyla bağdaşmayan bir tarzla çalışıyoruz." diyen Yıldırım, yazın yapılan zamların kış sezonunda yaşanan durgunluğu telafi etmediği kanaatinde.

        Bu seneki yaz sezonundan da çok ümitli olmayan Yıldırım şöyle konuşuyor: "Seçimler nedeniyle pek bir hareketlilik de yok. İnsanlar oy kullanacakları için yerinden kıpırdamıyorlar. Mesela 21 Temmuz rezervasyonlarına bakıyoruz. İstanbul'dan şehir dışına çıkan adam neredeyse hiç yok. Ama İstanbul'a ülkenin birçok yerinden gelen insan var. Ek sefer düzenleyeceğiz. Seçim günü bile seferlerimiz olacak." Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'ne bildirmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Otobüsçüler ve İşletmeciler Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de her otobüs firmasının kendi şartlarına göre belirlediği fiyatı dört ay boyunca uygulamak zorunda olduğunu söylüyor. İlgin'in verdiği bilgiye göre otobüs firmaları bilet fiyatlarına yüzde 30'un altında indirim yapamaz. Bu oranın altına düşen firmalar federasyon tarafından 9 ay aynı tarifeyi uygulama cezası alır. Genel Sekreter İlgin, bu sistemle haksız rekabetin önüne geçmeye çalıştıklarının altını çiziyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ