Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TERÖRLE MÜCADELE PROFESYONEL ASKERE BIRAKILIYOR

        Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda basın toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ, terörle mücadelenin profesyonel askerlere bırakılacağını açıkladı. 2009 sonuna kadar er ve erbaşların yerine uzman çavuşlar geçecek.

        TÜRK Silahlı Kuvvetleri terörle mücadele görevini profesyonel askere bırakıyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, iç güvenlik harekátının bel kemiğini oluşturan 6 komando tugayında gelecek yıldan itibaren yedek subayların görev almayacağını, 2009 sonuna kadar da er ve erbaşların yerine uzman çavuşların geleceğini açıkladı.

        Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda düzenlenen medya turunun 2’nci gününde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ortak bir basın toplantısı düzenledi. Sınır ötesi operasyon için "Bazı şeylerin üzerinde çalışılıyor" diyen Orgeneral Büyükanıt, terörle mücadelede başarı sağlanması amacıyla işbirlikçilerin de tesirsiz hale getirilmesini istedi. Komutanlar, şu başlıklar üzerinde durdu:

        EŞZAMANLI MÜCADELE Terörle mücadele sadece silahlı mücadeleden ibaret değildir. Ekonomik siyasi, psikolojik boyutu da var. Bu mücadelenin 4 alanda eşzamanlı olarak yürütülmesi lazım. 57. hükümetten bu yana talep ediyoruz. Terörle mücadelede koordinasyonu sağlayacak bir yapılanma lazım. İsmi önemli değil. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun altyapısı yok.

        SINIR ÖTESİNE HAZIRIZ Sınır ötesi harekát planlaması, siyasi hedefe bağlıdır. Askeri hedef bunun altındadır. Bu harekatta PKK ile mücadele ederken, Kürt gruplar tarafından saldırıya uğrarsak ne olur? Kuvvet ihtiyacını tespit etmek için önce siyasi hedefi bilmek lazım. Ama emir verilirse Türk Silahlı Kuvvetleri, harekát için çok kısa süreye ihtiyaç duyar. Hazırlığı tamdır.

        İÇ VE DIŞ HAREKÁT Halen, yurtiçinde 1800-1900, yurtdışında ise 3 bin 350-3 bin 750 olmak üzere, toplam 5 bin 550-5 bin 650 terörist bulunuyor. Irak’ın kuzeyinde toplam 2 bin 800-3 bin 100 terörist var. Türk Silahlı Kuvvetleri, yakın geçmişte 4 büyük sınır ötesi harekát gerçekleştirdi. ’Sınır ötesi harekát PKK’yı bitiriyor’ denilemez; ama büyük darbe indiriyor, zayıflatıyor. Sınır ötesi operasyon ve iç harekát ayrı düşünülemez. Bakıldığında her sınır ötesi harekát esnasında yurtiçinde de büyük bir güvenlik operasyon yapıldığı görülecektir.

        PROFESYONEL KOMANDO Türk Silahlı Kuvvetler’i insaf dairesinde eleştirilmeli. Eğitimsiz askeri, ateş altına gönderir miyiz hiç! Ama eğitimin de sonu yoktur. İç güvenlik harekátında özel kuvvetler, jandarma, özel harekát birlikleri, 6 komando tugayı ve iç güvenlik taburları kullanıyoruz. Harekátın bel kemiğini komando tugayları oluşturuyor. 2008’den itibaren komando tugaylarında yedek subaylar görev almayacak. 2009’dan itibaren de er ve erbaşların yerlerini uzman çavuşlar alacak. Yedek subaylarımıza ve kahraman Mehmetçiğimize güvenmediğimizden değil. Terörle mücadelede devamlılık esastır, bu gerekçeyle karar alıyoruz.

        AZOTU DÜŞÜRÜN Terörle mücadelede şehitlerin yüzde 50’sini mayın ve el yapımı patlayıcıdan verdik. Bu el yapımı patlayıcıda büyük ölçüde amonyum nitrat gübreden faydalanılıyor. Azot miktarı yüksek gübre daha fazla hasar veriyor. Hükümetten gübredeki azot miktarının yüzde 34’ten yüzde 26’ya düşürmesini ve satışların kontrol edilmesini talep ettik. Başbakan ilgileneceğini söyledi.

        İMAM MAYIN KOYUYOR Bir teröristin dağda gezmesi için aşağıda 10 kişiye ihtiyaç var. Köyde ve kentte işbirlikçileri var. Düşünebiliyor musunuz, imam mayın koyuyor. Bekler misiniz hiç? Bu örnek soruşturmayla saptanmıştır. Polis ve jandarmaya istihbaratta büyük görev düşüyor. İşbirlikçi tesirsiz hale getirilmezse, terörle mücadele süreci uzuyor. Polis kanunundaki değişiklikle, artık yolda arama yapılamıyor. Bunun düzeltilmesi lazım. Hákim kararıyla bile iş yerinde, evde önleme araması yapamıyorsunuz.

        ASFALTIN ALTI BOMBA Şirvan’da 3 şehidimiz vardı. Baktık asfalt dökülmeden yola patlayıcı döşenmiş. Asfalt dökenin haberi olmaz mı? Nitekim soruşturma açıldı gözaltılar var. Tunceli’de karakola baskın yapıldığında, köy kahvesinin yanından ateş açılıyor. Ayrıca çok enteresan, her gün o civarda koyun otlatılıyor. O gün hayvanları otlatmaya çıkartmamışlar.

        KATILIM AZALDI Geçen sene 536 terörist etkisiz hale getirilirken, örgüte 783 yeni katılım oldu. Yeni katılımı önlemek tabii ki devletini işi; polisin, jandarmanın meselesi. Ama bu sene katılım sayısı azaldı. Bu, örgüte halk desteğinin azaldığının göstergesidir. Tabii operasyonlar da caydırıcı oluyor.

        KARŞI REFLEKS Bir bildiri yayımlayarak teröre karşı kitlesel refleks istedik. Ancak bazı parametreleri var tabii ki. Bu refleks demokratik, şiddetten uzak, yasalara saygılı olmalı, siyasi amaçları olmamalı. Teröre karşı duyulan nefret ve üzüntüyü yansıtmalı. Toplumsal çatışma gibi bir niyeti olamaz Türk Silahlı Kuvvetleri’nin."

        YORUM YOK Orgeneral Büyükanıt, Niğde’de bir üsteğmenin yumruklanması olayı için, "Mahkemeye yansıdı" demekle yetindi.

        HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ