Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Baykal: Esnaf bakanlığı kuracağız

        Edirne'nin Keşan ilçesinde partisince düzenlenen mitinge katılan Deniz Baykal, bir süre önce seçim çalışmalarını bırakıp Ortadoğu, İsrail-Filistin ve Lübnan konularının konuşulduğu İsviçre'deki Sosyalist Enternasyonel toplantısına katıldığını hatırlattı.

        Toplantıya, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani'nin de katıldıklarını kaydeden Baykal, şöyle konuştu:

        ''Dünya Irak konusunu konuşuyor, şiddet ve terör konusu konuşuluyor ama Türkiye'den kimse çıkıp da (Beyler ne oluyor? Irak, terörü kanatları altına almış, orada PKK himaye ediliyor. O himaye ettiği içindir ki ben her gün vatandaşlarımı şehit veriyorum Türkiye'de, bu kabul edilemez, buna bir çare lazım) deme ihtiyacını hissetmiyor. Bir muhalefet partisi olarak biz gittik ve o konuda görevimizi yaptık. Onlara gerçeği yüzlerine baka baka ifade ettik.''

        Bu yapılmazsa bu sorunların çözülemeyeceğini vurgulayan Baykal, ''Önce hakkımıza sahip çıkacağız. Yanlışa direneceğiz. Yanlışın hesabını soracağız. İkna edeceğiz. Elden gelen her çabayı göstereceğiz. Eğer ikna olmazlarsa, o zaman hakkımızı, hukukumuzu herkesin kabul edeceği bir ortamı yarattıktan sonra elbette ki gereğini de yapacağız'' dedi.

        DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

        AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından yolsuzlukların en ileri noktalara çıktığını öne süren Baykal, 22 Temmuz seçimlerinde parlamentoda çoğunluğun değişeceğini, ilk yapacakları icraatın da dokunulmazlıkların kaldırılması olacağını bildirdi.

        Baykal, mecliste milletvekilleriyle ilgili 200 dosya bulunduğunu, dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra bu dosyaları yargıya intikal ettireceklerini belirterek, ''O zaman (marş marş mahkemeye) diyeceğiz'' diye konuştu.

        200 dosyadan birinin de kendisiyle ilgili olduğunu anlatan Baykal, bunun 2002 yılında Zonguldak'ta yaptığı konuşmanın saat 18.00'den sonraya sarkması nedeniyle tutulan tutanaktan kaynaklandığını söyledi. Bu dosya nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılarak yargıya gönderilmesini istediğini kaydeden Baykal, ''Ben, mahkemelerin vereceği cezayı şeref sayarım'' dedi. Bu isteğinin iktidar tarafından emsal olur gerekçesiyle kabul edilmediğini ifade eden Baykal, iktidara geldiklerinde ilk olarak kendi dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyeceğini dile getirdi.

        ESNAF BAKANLIĞI

        23 Temmuz sabahı Türkiye'de yeni bir başlangıcın yaşanacağını anlatan Baykal, ''Esnaf bakanlığı kuracağız. Bir esnafı o bakanlığın içine koyacağız. Esnaf bakan bulacağız'' dedi.

        Lise çağındaki çocukların 3'te 2'sinin, yeteneklerine uygun mesleklere yönlendirilerek üniversite kapılarındaki yığılmaları engelleyeceklerini kaydeden Baykal, şu anda uygulanan sistemi ''çılgınlık'' olarak tanımladı.

        Yeşil kart uygulamasına son vereceklerini, vatandaşların yalnızca nüfus kağıtlarıyla hakettikleri sağlık hizmetini alacaklarını belirten Baykal, yardıma muhtaç ailelerin de muhtarlar tarafından belirleneceğini ve bu ailelerde çalışabilecek güçte olanlara iş bulacaklarını söyledi.

        CHP iktidarının bugüne dek yapılmayan açılımları gerçekleştireceğini savunan Baykal, ''Daha önceki yanlışları sürdürecek bir iktidar gelmiyor. Yeni bir Türkiye inşa edecek iktidar geliyor. Eski köye yeni icat getireceğiz'' dedi.

        BAŞBAKANI TELEVİZYONA DAVET

        Baykal, ABD ve Fransa'da seçimler öncesinde adayların televizyonlarda tartışma programlarına çıktıklarını ve seçmenlerin de bu programlar sayesinde adaylar konusunda fikir edindiklerini vurguladı.

        2002 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile televizyon programına katıldıklarını hatırlatan Baykal, şunları kaydetti:

        ''Şimdi niye konuşmuyor, Başbakan niye kaçıyor? Başbakan'ın bazı hassas noktaları olabilir. Onları konuşacağız diye çekingen olabilir. Bana bildirsin o hassas noktaları ben elimden geleni yaparım. Onu üzecek şeyler söylemem. (Milyonlarca iyi yetişmiş diplomalı vatan evladı işsiz. Senin, oğlunu yurtdışında okutacak paran yoktu. Bir yakının verdiği bursla onu okuttun. Şimdi beyefendi geldi gemi aldı. Nasıl oldu Tayyip Bey?) diye soruverirsin diye belki korkuyordur. Buna benzer onu rahatsız eden konular varsa söylesin bir bakayım. Bir konuşalım, konuşmayacaklarımızı da kararlaştıralım. Ben düşündüklerimi anlatmak istiyorum. Çık televizyona, milletin karşısında konuşalım.''

        CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

        Baykal, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini de mitinglerde gündeme getirdiğini belirterek, ''Cumhurbaşkanlığı seçiminden kendini bir türlü kurtaramıyor. Unut kardeşim. Cumhurbaşkanlığı seçimini yüzüne gözüne bulaştırdın. Olmadı, yapamadın. Memleketin anayasasını, demokrasiyi anlamadın'' diye konuştu.

        Kendilerinin 49 milletvekiliyle meclis başkanı seçtirdiklerini ifade eden Baykal, ''364 oyla cumhurbaşkanı seçtirememek yalnız Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı bir iştir'' dedi.

        Erdoğan'ın, 370 milletvekili istediğini, aksi durumda kriz çıkacağını savunduğunu öne süren Baykal, ''Sen kim kriz kim. Kriz çıkarsa o krizin altında ilk sen kalırsın. Kuş uçtu. Bir daha sana öyle imkan sağlamak söz konusu değil'' diye konuştu.

        Mitingde, Baykal'ın konuşmasından önce CHP'nin Edirne milletvekili adayları tanıtıldı.

        Baykal, mitingin ardından Edirne'in Keşan ilçesinde belediye tarafından yaptırılacak 532 konutun temel atma törenine katıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ