Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem GÜL İÇİN DAVETİYELER GÖNDERİLDİ

        Köşk seçiminin ilk turunda Gül’e 341 oy çıktı. 28 Ağustos’taki üçüncü turda seçilmesine kesin gözüyle bakılan Gül için davetiyeler gönderildi

        Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda üç aday da seçilebilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı. Gül’e 341, Çakmakoğlu’na 70, İçli’ye 13 oy çıktı. 2. tur cuma günü

        11. Cumhurbaşkanını belirlemek üzere dün Meclis Genel Kurulu’nda ilk tur oylama 448 milletvekillinin katılımıyla yapıldı. AK Parti’nin adayı Abdullah Gül, MHP’nin adayı Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP’nin adayı Tayfun İçli’nin yarıştığı seçimde, hiçbir aday seçilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı. Gül’e 341, Çakmakoğlu’na 70, İçli’ye ise 13 oy çıktı. 45 dakika süren oylamada 23 oy boş, 1 oy da geçersiz sayıldı. Geçersiz oyun, AK Partili bir milletvekilinin yanlış oy kullanmasından kaynaklandığı belirtildi. İkinci tur oylama, 24 Ağustos Cuma günü yapılacak.

        HERKESİN CUMHURBAŞKANI

        TBMM, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylaması için dün saat 15.00’te toplandı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, yoklama sonunda ‘Anayasa’nın öngördüğü 367 milletvekilinin çok üzerinde bir sayının Genel Kurul’da bulunduğu’nu bildirerek çalışmaları başlattı. Ardından gizli oylamaya geçildi. Toptan, oylama öncesinde ise, Meclis’in Türkiye’nin geleceğini inşa etmesi konusunda önemli kararlar alacağını belirterek, ‘Cumhuriyet ilelebet yaşayacaktır. Farklı siyasi partilere mensup milletvekilleri bugün yarışacaktır. Seçilecek kişi ise herkesin cumhurbaşkanı olacaktır’ dedi.

        Oylamada 3 adayın isminin yer aldığı birleşik oy pusulaları kullanıldı. Milletvekilleri, destekledikleri adayın pusulada yer alan isminin yanına çarpı işareti koyarak oy kullandılar. Toptan, pusulaya başka bir işaret ya da kabinlerdeki kalemler dışında başka bir kalem kullanılması halinde oyların geçersiz sayılacağını duyurdu.

        İKİ BAĞIMSIZDAN DESTEK

        OYLAMAYA bakanlar tam kadro katılırken, MHP, DTP ve DSP’liler de Genel Kurul’da hazır bulundu. CHP grubu, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve Bağımsız Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç ise ilk tura katılmadı. Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, boş oy kullandığını açıkladı. Bağımsız Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyüpoğlu ve BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu Gül’e oy verdiler. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ise çekimser oy kullandı. Bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de Genel Kurul’a katılıp boş oy verenler arasında yer aldı.

        BEKLEDİĞİMİZDEN ÇOK OY ALDIK

        İLK turdaki oylamada DSP ve MHP kendi adaylarını destekledi. DTP’liler Genel Kurul’a girip boş oy verdiler. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, oylama sonrası ‘Herkesi kucaklayıcı bir tavır görürsek tavrımız değişebilir’ dedi. MHP lideri Devlet Bahçeli ise Çakmakoğlu’nun çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

        Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, oturum öncesi cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile Meclis’te bir araya geldi. AK Parti grup başkanvekilleri ve bazı bakanların da katıldığı görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Oylamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, ‘Hayırlısı olsun’ demekle yetindi. Gazetecilerin ısrarı üzerine Gül, ‘Değerlendirmeyi Meclis Başkanımız yaptı’ karşılığını verdi. Başbakan Erdoğan ise ‘Arkadaşlar turlar devam ediyor. Cuma günü ikinci turu yapacağız. Hayırlı olsun’ diye konuştu. Gazetecilerin ‘Beklediğinizden az mı oy aldınız?’ sorusuna Erdoğan, AK Parti’nin 340 milletvekilinin olduğunu vurgulayarak, ‘340 idik, 341 aldık. Demek ki beklediğimizden fazla almışız’ karşılığını verdi.

        UMUDU ÇOCUKLARI!

        Dün aynı zamanda Gül çiftinin 27. evlilik yıldönümüydü. star’ın ‘Hayrünisa Hanım’a hediye aldınız mı’ sorusuna Gül’ün yanıtı şöyle oldu: Gördünüz, gün boyu fırsatımız olmadı. Belki çocuklar bir şey düşün-müştür.

        CHP’nin‘boykot’u sürüyor

        22 Temmuz’dan önce Genel Kurul’a girmeyerek sistemin tıkanmasını sağlayan CHP, aynı tavrını sürdürdü. Oylama öncesinde grup toplantısı yapan CHP lideri Deniz Baykal, cumhurbaşkanı seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Genel Kurul’a girmeyeceklerini ifade eden Baykal, demokratik haklarını kullandıklarını savundu. CHP’nin daha önceki Merkez Yönetim Kurulu toplantısında aldığı ‘Köşk boykotu’ kararını da hatırlatan Baykal, Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde zorunlu ilişkiler dışında herhangi bir temasları olmayacağını tekrarladı. Baykal, demokrasinin sekteye uğramasına CHP’nin katkı verdiği, ihtilal çağrısı yaptığı şeklindeki eleştirilere de tepki gösterdi.

        Sezer tarafsız davranmadı

        Sezer’in ‘Görev süresi doldu’ diyerek kararnameleri imzalamadığını belirten Erdoğan, ‘Kendi süresi de doldu ama hálá atama yapıyor’ dedi

        BAŞBAKAN Erdoğan, Köşk oylaması öncesi Genel Merkez’de AK Partili milletvekilleri ile biraraya geldi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Sezer’i eleştiren Erdoğan, ‘Sayın Sezer, maalesef tarafsız olamamıştır’ dedi ve ekledi: Gönderdiğimiz atama kararnamelerini ‘hükümet müstafi’ diye imzalamıyor. Kendi görev süresi de doldu. Ama hálá atama yapıyor’

        STAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ