Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hayrünnisa Hanım ile yanyana oturacaklar

        Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı'nı seçmek için 20 Temmuz'da gerçekleştirilen ancak sonuç alınamayan 1. turun ardından, bugün TBMM'de 2. tur oylama yapılacak.

        MHP ve DSP, 2. turda da kendi adaylarını desteklemek için Genel Kurul'a girecek, CHP ise protestosunu sürdürecek. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal şehir dışında olacağı için TBMM'ye de gelmeyecek.

        Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'den Kürt sorunu konusunda somut adım bekleyen DTP'nin, 1. tur oylamada olduğu gibi Genel Kurul'a girip boş oy kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

        AKP'den Dışişleri Bakanı Gül, MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Çakmakoğlu ile DSP'den Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin aday olduğu yarışın 20 Temmuz'da gerçekleştirilen 1. tur oylamasında hiçbir aday seçilmek için gerekli olan 367 oyu bulamamış, 448 milletvekilinin katıldığı oylamada her aday kendi partisinin oylarını blok olarak almıştı.

        CHP'nin "Genel Kurul'a girmeyin" çağrısını dikkate almayan MHP, 2. tur oylamaya da katılarak adayı Çakmakoğlu'nu destekleyecek. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, "Demokratik teamüllerin önünü tıkamayacağız" diye konuştu.

        DSP, ilk turda olduğu gibi, adayı İçli'yi 13 milletvekili ile 2. turda da destekleyecek. DSP Genel Sekreteri Masum Türker, "CHP'yi de İçli'yi desteklemesi için Genel Kurul'a davet ediyoruz" dedi.

        DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da, "2. oylamada da tavrımız aynı şekilde devam edecek. Tavrımızı değiştirmemizi gerektiren herhangi bir gelişme olmadı" dedi.

        DTP'nin son dakika manevrasıyla blok olarak desteklemesi halinde dahi Gül'ün seçilmek için gerekli olan 367 oya ulaşması beklenmiyor. Gül'ün 276 oyun aranacağı 28 Ağustos'taki 3. turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

        İlk ve son ziyaret

        İlk turda kaç oy aldılar?
        Abdullah Gül 341
        Sebahattin Çakmakoğlu 70
        Tayfun İçli 13
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ