Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İRAN KANDİL'İ BOMBALAMAYA DEVAM EDİYOR

        KUZEY Irak'taki, PKK ve İran'daki uzantısı PJAK'lılardan oluşan terörist yuvası Kandil Dağı'nı vuran İran Ordusu operasyonlarını sürdürürken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de Türkiye sınırında sızmaları önlemek için özel önlem aldığı bildirildi.

        DHA’nın Kuzey Irak’taki yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, İran Ordusu, PKK’nın İran’daki uzantısı olan ve sayılarının yaklaşık 2 bin 500 civarında olduğu belirtilen PJAK’lıların da bulunduğu terörist yuvası konumundaki Kandil Dağı’nı bir gün aradan sonra tekrar uzun menzilli top ve havanlarla yoğun bir şekilde bombardıman altına aldı.

        Sınır kesiminde bulunan Hacıümran, Kandil, Hınere ve Hakurk alanlarını yoğun şekilde bombalayan İran Ordusu'nun, Türkiye sınırına kadar olan bölgeyi denetim altına aldığı belirtildi. Binlerce İran devrim muhafızlarının yerleştirildiği sınır kesimini karadan geçen İran Ordu güçleri, küçük gruplara bölünerek karşılık vermeye çalışan PJAK'lıları tamamen etkisiz hale getirmeye çalışıyor. İran’ın dün saat 24.00'te başlattığı bombardımanın yer yer devam ettiği kaydedildi.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        KAÇAKÇILARI DA TUTUKLUYORLAR

        İran’ın Kandil ve Hacıümran alanında bulunan Dola Eyşe, Mergesir kesimlerinde tekrar bombardımana başlaması üzerine, bu sabah saatlerinden itibaren stratejik noktalarda bulunan 5 köyün daha boşaltıldığı ve köylülerin göç etmeye başladığı bildirildi. İran’ın başlattığı büyük operasyon nedeniyle sınır kesiminde kaçakçılık da sona erdi. Kaçakçıların zaman zaman İran Ordusu ile PJAK arasında yaşanan çatışmaların ortasında kaldığı, İran tarafından yakalanmaları halinde, PJAK'a yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle tutuklandıkları vurgulandı.

        3 İRAN İSTİHBARATÇISI YAKALANDI

        Öte yandan İran’ın Kuzey Irak topraklarına girerek PJAK ve PKK’lıların üstlendikleri yerlerle ilgili istihbarat çalışması yaptıkları öne sürülen 3 İran askerinin köylülerin şikayeti üzerine PJAK'lılar tarafından yaklandığı iddia edildi. Erbil’in Soran İlçesi'ne bağlı Sidekan Nahiyesi'nin Zeve Köyü yakınlarında motosikletlerle gezen ve köylülerden bilgi almaya çalıştıkları belirtilen bu istihbaratçıların PJAK kampına götürüldükleri öne sürüldü.

        IKDP’nin internet sitesi Peyamner’e demeç veren Peşmerge Sözcüsü Cebbar Yaver ise, İran yönetiminin operasyonlara derhal son vermesi için ilgili bütün diplomatik kanalları harekete geçirdiklerini söyledi. Resmi girişimlerde bulunulduğunu ve bu konudaki kaygıları içeren resmi mektubu İranlı yetkililere ileteceğini belirten Peşmerge sözcüsü Yaver, operasyonun çok ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti. Komşu ilişkilere önem verdiklerini belirten Yaver, “Sınırlarımız içerisinde özellikle İran olmak üzere komşu ülkelerin güvenliğini tehdit edecek faaliyetlerde bulunmaya çalışan hiçbir grup ve örgüte izin vermeyeceğiz'' dedi.

        Peşmerge sözcüsü Yaver, ayrıca Irak’taki Koalisyon Güçleri ile Kürdistan Bölge Savunma Kuvvetleri'nden oluşan bir heyetin bölgeye giderek İran Ordusu tarafından bombalanan bölgedeki yerleşim alanlarında meydana gelen zararı tespit ettiğini söyledi.

        TÜRKİYE DE SINIRI BOMBALADI İDDİASI

        Talabani’nin internet sitesi Puk- Media’nın haberine göre İran Ordusu'nun bombalamasından sonra küçük gruplara bölünerek daha iç kesimlerdeki güvenli bölgelere dağılan PKK’lıların, Türkiye’ye geçebileceği ihtimalini göz önünde bulunduran Türk Silahlı Kuvvetleri, dün saat 22.00 sıralarında Kuzey Irak’ın İran sınırındaki Haftanin alanının Pusağa Vadisi'ni uzun menzilli toplarla yer yer bombaladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Haftanin’deki Pusağa Vadisi'nin yanı sıra, Şırnak’ın Uludere İlçesi'nin Yemişli Köyü'nün karşısında bulunan Nazdur bölgesi ile Şemdinli’nin Kanireş, Hazna, Memik, Kanilinja ile Çukurca’nın karşısında bulunan Serdest, Sersezere, Kaniması ve Hezil kesiminde bulunan Yukarı Seranis, Aşağı Seraniş, Keşan, Tırbıla, Kerane Köyleri'nin bulunduğu bölgeleri de bombaladığı iddia edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ