Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'TSK'nın operasyonları çözüm değil'

        DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, kürt sorununun çözülmesi halinde Türkiye'nin AB yönünde daha güçlü bir ülke olacağını söyledi. Tuncel, DTP'nin Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Ortaklar Beldesi'nde düzenlediği mitinge katılmak üzere Aydın'a geldi.

        Diyarbakır'da önceki gün meydana gelen ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın kendilerini de üzdüğünü açıklayan DTP'li Sabahat Tuncel, TSK'nın yürüttüğü operasyonların çözüm olmadığını söyledi. Bugün Türkiye de yaşanan sorunlardan bir tanesinin güvenlik sorunu olduğunu belirten Tuncel, "Biliyorsunuz artık insanları kendilerini pek güvende hissetmiyor. İstanbul, Diyarbakır, Aydın fark etmiyor. Nerede olursa olsun insanlar, daha güvenli bir toplumda yaşamak istiyorlar. Bunu da sağlamak siyasilerin sorumluluğudur diye düşünüyorum. Başta biz DTP'li milletvekilleri olarak kendi üzerimize düşen görev sorumlulukları yerine getireceğiz ama iktidara ve diğer muhalefet partilerine de görev ve sorumluluk düşüyor diye düşünüyoruz.

        Türkiye'de Kürt sorunu çözümsüzlüğü pek çok şeye neden oluyor. Sorunun çözümünü sağlamak Türkiye de demokrasi ve barışı getirmek açısından önemli. Böyle bir şey haklar arasındaki kardeşleşmeyi güçleştirir ve gerçekten Türkiye bunu hak ediyor. Eğer bunları sağlayabilirsek Avrupa

        Birliğine (AB) yönünü dönmüş bir ülke olarak Türkiye, daha güçlü bir AB ülkesi olacaktır. Bunu Avrupa için değil Türkiye de yaşayan hakların istemi ve talebi olduğu için yerine getirmeliyiz" dedi.

        DTP Eşbaşkanı Nurettin Demirtaş'ın tutuklanması ile ilgili olarak yöneltilen bir soruyu cevaplandıran Sabahat Tuncal, şiddetin şiddeti doğurduğunu ve Türkiye'de şiddet kültürünün ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Otuz yıllık bu sorunun çözümü için adım atılması gerektiğine değinen Tuncel, Demirtaş'ın serbest bırakılmasının daha iyi bir sürecin başlaması içinde iyi olacağını savundu.

        Gerginlik siyasetinin sorunları çözmediğini ve aksine derinleştirdiğini iddia eden Tuncel, "Aslında eşbaşkanımız şahsında yapılan DTP'nin tabanına yönelik bir saygısızlıktır. Biz 1 milyon 700 bin oy almış ve parlamentoda bir grubu olan siyasi partiyiz. Türkiye de daha demokratik seçimler olsaydı, eminim bu sayı iki katına artacaktı. Ve siz böyle bir siyasi partinin başkanını tutuklayarak aslında siyasetten bu tabanı bu tabanı da tutuklamış oluyorsunuz" diye konuştu.

        Sabahat Tuncel, Diyarbakır'daki patlamayı PKK'nın üstlendiği yönündeki bir soruya ise yanıtsız bıraktı. Bazı yayın organlarında DTP'nin Ortaklar mitinginde olayların yaşandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren DTP İl Başkanı Osman Dağtekin, yaşanan küçük birkaç tartışmanın polis memurlarının mitingin dağılması sırasında grubun üzerine biber gazı sıkması nedeniyle yaşandığını iddia etti. Olayların büyümeden önlendiğini kaydeden Dağtekin, "Arkadaşlara söyledik orada her hangi bir şey istemiyoruz dedik. Böyle bir şeyin yapılmasından yana da değiliz. Böyle bir şey yok zaten. Zaten şuan her şey normale döndü" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ