Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Baykal'ın oval odası, 'Gandi'ye hazırlanıyor!

        Kaset skandalının ardından CHP genel başkanlığından istifasını açıklayan Deniz Baykal dün de Ankara Söğütözü’nde bulunan CHP Genel Merkezi’ndeki odasını boşalttı. 12. katta bulunan ve oval yapısıyla dikkatleri üzerine çeken ofisteki kitap ve evraklar ile şahsi eşyaları Baykal’ın talimatı üzerine dün paketlenip evine yollanırken, oda da yeni sahibi Kemal Kılıçdaroğlu için hazırlandı.

        ODANIN İNŞAATIYLA BİZZAT İLGİLENMİŞTİ

        CHP için yeni bir genel merkez binası inşa edilmesi projesi 2000 yılında gündeme gelmişti. İnşaata ilişkin tüm ayrıntılarla bizzat ilgilenen Baykal oval makam odasının

        dizaynından, duvar rölyeflerine kadar tüm dekorasyon işlerini kendi yürüttü.

        25 yaşında üye olduğu CHP’de 54 yaşında genel başkanlık koltuğuna oturan hukuk fakültesi mezunu Deniz Baykal dört yıl boyunca kullandığı odasını dün karton kutular ve gençlik yıllarında çekilmiş fotoğraflarıyla birlikte terk etti. Ardında yalnızca rölyefler ile Fikret Otyam’ın “Turna ve köylü kızı” adlı tablosunu bıraktı.

        İKİ KEZ HAPSEDİLDİ

        CHP’nin son karizmatik lideri Deniz Baykal partiye 1972’de üye olmuş, 1973’te CHP Antalya Milletvekili olarak parlamentoya girmişti. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara’da Ordu Dil Okulu’nda gözetim altında tutuldu. 1982 Anayasası’nın 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasındaydı. 1983’te siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra “yasaklı

        olmasına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü” gerekçesiyle bir grup önde gelen CHP’li ve AP’li politikacıyla birlikte Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri’nde 2. kez gözetim altına alındı.

        BİR BUÇUK YIL ARA VERDİ

        Eylül 1987’deki genel seçimlerde SHP’den Antalya Milletvekili seçildi. Temmuz 1992’de, 12 Eylül döneminde kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 9 Eylül 1992’de toplanan CHP Kurultayı’nda genel başkanlığa seçildi. CHP’nin 1999 genel seçiminde baraj altında kalmasıyla genel başkanlıktan ayrılan Baykal siyasetten yalnızca bir buçuk yıl uzak kalabildi. Baykal olağanüstü kurultay ile 2000 yılında tekrar genel başkanlık koltuğuna oturdu.

        GAZETE HABERTÜRK/ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ