Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Tek bir Türk vatandaşı dahi orada kalmayacak"

        Davutoğlu, Washington'da ABD'li yetkililerle temaslarının ardından kaldığı Willard Oteli'nde Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ahmet Davutoğlu, tek bir Türk vatandaşının dahi İsrail topraklarında kalmasına ve sorgulanmasına izin verilmeyeceğini belirterek, esas sorgulanması gerekenlerin ve korsanlık eylemini yapanların İsrail makamları olduğunu belirtti.

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'in yaptığının ''uluslararası sularda başka ülkelerin vatandaşlarını kaçırmak'' olduğunu ifade ederek, önümüzdeki kısa süre içerisinde tüm vatandaşların hiçbir ön şart olmaksızın serbest bırakılmasını istediklerini vurguladı.

        Davutoğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsünün ''Mavi Marmara'' gemisi dahil Gazze'ye yardım filosundan gözaltına alınanların derhal serbest bırakılacağını açıkladığının ifade edilmesi üzerine de ''Son Türk vatandaşı, şehitlerimiz de dahil, Türk topraklarına girene kadar bizim takibimiz bitmez. Biz haberlerle açıklamalarla yetinmeyiz'' dedi.

        Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, ilk defa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir başka ülkenin iradi saldırısına maruz kaldığını kaydederek, İsrail'den sözlü bir özür beyanının kendilerini tatmin etmeyeceğini bildirdi.

        Davutoğlu, ABD'nin olaya ilişkin ilk açıklamalarının beklentilerini karşılamadığı yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de buradaki temaslarının ardından ABD'nin, Türkiye'nin kaygılarını çok daha iyi anladığını söyledi.

        -''İSRAİL BEKLEDİĞİMİZ HIZDA DAVRANMIYOR''-

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaklaşık iki buçuk saat görüştüklerini hatırlatan Davutoğlu, görüşmede asıl olarak İsrail ile ilgili son gelişmeler ve İran konusunun ele alındığını söyledi.

        Görüşmeyi, ''çok verimli, yapıcı ve son derece samimi'' olarak nitelendiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

        ''Biz kendi taleplerimizi çok net bir şekilde dile getirdik. Türk-Amerikan ilişkileri özel ilişkilerdir. Amerikan-İsrail ilişkileri de kendi özelliğine sahip ilişkilerdir. ABD tarafına, uluslararası sularda, sivil gemilere dönük olarak yapılan bu korsanlık faaliyetinin ne kadar hukuk dışı olduğunu bir kez daha anlatma fırsatı bulduk.

        Ayrıca, yaklaşık son 48 saattir yürüttüğümüz müzakereler var. Dün Ehud Barak ile görüşmüştüm ve vatandaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını talep etmiştik. Daha sonra bir kısım uçaklarımız Tel Aviv'e ulaştı fakat İsrail yönetimi hala bu konuda beklediğimiz hızda davranmıyor.''

        11 EYLÜL BENZETMESİ

        Davutoğlu, Washington'da yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda da, Washington'ın olaya ''ihtiyatlı tepkisinden hayalkırıklığına uğradıklarını'' belirtti.

        Ahmet Davutoğlu, ''Psikolojik olarak bu saldırı Türkiye için 9/11 gibidir. Çünkü Türk vatandaşları teröristlerin değil, siyasi liderlerinin açık kararıyla bir maksatla bir devletin saldırısına uğramışlardır'' dedi.

        Takas anlaşmasıyla ilgili eleştirilere ilişkin olarak da Davutoğlu, ''Bu İran'ı savunmak değildir. Bu, bölgesel barışı, küresel barışı ve Türkiye'nin ulusal çıkarlarını savunmaktır'' şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ