Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem PKK, Batman saldırısını üstlendi

        Veysi İPEK / DİYARBAKIR (AHT)

        PKK'nın sözde askeri kanadı HPG, Hasankeyf'te İHD Batman eski Başkanı Sadi Özdemir, Batman Barosu eski Başkanı Sedat Özevin'in de aralarında bulunduğu 4 kişinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili sözde soruşturma başlattı. Eylemi provokatif olarak niteleyen terör örgütü, mayınlı eylemi gerçekleştiren PKK'lı grubun sorguya alındığını duyurdu.

        Batman'da PKK'lı teröristler, 1 Ağustos'ta petrol sahasında yangın çıkardı, yangına müdahale için bölgeye giden 3'ü kardeş 4 kişi yola döşenen mayının patlaması sonucu hayatını kaybetti. Patlamada, hayatını kaybeden Batman Barosu eski Başkanı Sedat Özevin, İHD Batman Şubesi eski Başkanı Sadi Özdemir, ağabeyi eski HEP'li Salih Özdemir ve Almanya'dan ziyarete gelen kardeşi Sıddık Özdemir hayatını kaybetti. Olayda hayatını kaybedenlerin aileleri terör örgütüne tepki gösterirken İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan teröristbaşı Abdullah Öcalan, örgütten olayın soruşturulmasını istemiş, ölenlerin gece yarısı evlerinden çıkmasını da eleştirmişti.

        EYLEMİ GERÇEKLEŞTİREN TİM SORUŞTURMA ALTINDA

        PKK'nın sözde askeri kanadı HPG kendi internet sitesinde olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Eylemi provokatif olarak niteleyen terör örgütü, "1 Ağustos 2010'da Batman'ın Hasankeyf İlçesi Meymuniye boğazında bulunan Güney Raman petrol sahasında yaşanan patlama sonucu 4 değerli yurtseverimizi kaybettik. HPG olarak ilk günden başlayarak bu olayın soruşturulmasını ciddiyetle takip ettik. Bir timimiz Hasankeyf'te yola bir mayın döşemişlerdir ve bunun sonucunda gece yarısı bir patlama yaşandı. Bu patlamada 4 değerli yurtseverimiz şehit düşmüşlerdir" denildi.

        "KARA MAYINI KULLANMAMA TAAHHÜTÜMÜZ VAR"

        Terör örgütü açıklamasında yaşamını yitiren 4 kişiye karşı bir eylem yapma kararı olmadığını ileri sürerek, uluslararası kara mayını kullanmayacakları yönünde protokoller imzaladığını ve taahhütlerde bulunduklarını iddia etti. Petrol sahasında meydana gelen patlamadan sonra maktullerin gece yarısı çok işlek olmayan böylesine bir yola girmelerinin kendilerinde farklı şüpheler oluşturduğunu öne süren HPG, olayın provokasyon olma ihtimalinin yanı sıra kaza olabileceğini de iddia etti.

        "PROVOKATİF EYLEMDİR, SORUŞTURMA SÜRÜYOR"

        PKK'nın, ailelerin ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkilerin durması için olayı gerçekleştirenleri cezalandıracağı sözünü verdiği iddia edilirken, HPG 20 gün sonra derin soruşturma başlattığını duyurdu. Provokatif eylem olarak nitelediği eylemi gerçekleştirenlerin soruşturma altında olduğunu ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu provokatif eylemde yer alan timimiz mevcut durumda soruşturma altındadır. Bu soruşturmayı, ucu nereye ve kime dayanırsa dayansın, sonuna kadar araştıracağız. Olayın yönlendirilmiş olma ihtimalini de dikkate alarak kapsamlıca ele alınacağını ifade ederiz. İnsanlarımızın o gece saatinde bilinçlice evlerinden çıkarılarak patlamanın yaşandığı yere yönlendirilip yönlendirilmediği konusunda bizi bilgilendirmeleri hayati önemdedir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ