Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Öcalan'dan Hakkari mayınıyla ilgili üç senaryo

        ANKARA /Veysi İPEK-DİYARBAKIR/AHT

        İmralı’da ailesi ve avukatlarıyla görüşmesinde Hakkâri Geçitli’de 9 vatandaşın canını alan mayın tuzağını değerlendiren Abdullah Öcalan, “Bu patlamayla buradaki görüşmeler bombalandı” dedi. Öcalan, eylemi hangi grupların gerçekleştirebileceğine ilişkin birçok olasılık sıraladıktan sonra, “PKK’nın içine sızmış JİTEM elemanları”, “başıboş PKK’lılar” ve “İran gibi devletler” seçeneklerini ön plana çıkardı.

        BDP’nin Hakkâri’deki mayın katliamını Ergenekon ve JİTEM’in üzerine yıkma çabasına karşın, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan eylemi PKK’nın da yapmış olabileceğini açıkladı. Öcalan, “Halkımız sadece devletten gelen provokasyonlara değil PKK kaynaklı provokasyonlara karşı da uyanık olmalıdır” dedi. Öcalan’ın avukatlarıyla İmralı Cezaevi’nde yaptığı son görüşmedeki sözleri, PKK’ya yakınlığıyla bilinen bir internet sitesinde yayınlandı.

        ‘SOYKIRIM PROVASI OLABİLİR’

        Saldırıyı “Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biri” olarak nitelendiren Öcalan, “Bu olayı PKK’nın içinde de, devletin içinde de birileri gerçekleştirmiş olabilir. Ben iki tarafa da şüpheci yaklaşıyorum. Bu, PKK içerisine sızmış JİTEM kontra tarzı bir ekibin işi de olabilir. Yine PKK içinde yönlendirilen başıboş bir grubun işi de olabilir” dedi.

        “Ben bu olayı duyduğumda şok oldum, şu andaki ruh halim kaos gibi, anlamaya

        çalışıyorum” diye konuşan Öcalan, saldırıyı “İran gibi devletler”in yaptırmış olabileceğini de sözlerine ekledi. Olayı 1996’da gerçekleştirilen Şırnak Güçlükonak’taki saldırıya benzeten ve bir heyetle anlamlı görüşmeler yaptığını belirten Öcalan, “Eğer hükümet ve Genelkurmay anlaşmışsa bu, Kürtler için çok büyük bir tehlikedir. Bu bir soykırım provasıdır. Burada hedef, benimle yapılan görüşmeler de olabilir” ifadesini kullandı. “Yapılan bu son patlamayla buradaki görüşmeler dinamitlendi, bombalandı. Bu görüşmeler oldukça verimli geçiyordu, umutluydum” diyen Öcalan şöyle konuştu: “Süreç her an sabote edilebilir. Bu süreci sabote etmek isteyen güçlerin eli çok uzun da olabilir, güçlü de olabilirler. Süreci sabote etmek isteyen bu güç burada bana bile ulaşabilir. Beni imha da edebilirler. O yüzden, herkes uyanık olmak zorundadır.”

        "AİHM VE BM'YE TAŞIYIN"

        “20 yıldır her şeyi sırtıma yüklemişler, her şeyi benden bekliyorlar, hem devlet, hem PKK” diye yakınan Öcalan, belediye başkanlarına yasal zeminde beraberliklerini güçlendirmeleri çağrısı yaptı, okul boykotuna ilişkin ise “Gerekirse okulları tamamen boykot edip kendi eğitimlerini kendileri sağlasınlar. Hatta evler, her ev birer okul haline getirilmeli, evlerde dil eğitimleri sağlanmalıdır” dedi. Öcalan, anadilde eğitim konusunda BM ve AİHM’nin ayağa kaldırılmasını ve başvurularda bulunulup davalar açılmasını da istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ