Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KCK davasında 3 tahliye

        Orkun ÇİZMELİ / ERZURUM (AHT)

        Iğdır'da ocak ayında düzenlenen KCK operasyonuyla ilgili aralarında BDP'li Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in de bulunduğu 30 sanığın yargılanmasına bugün Erzurum'da devam edildi. BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin de izlediği davanın ikinci duruşmasında, tutuklu 7 sanıktan 3'ü tahliye edilirken, Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in de aralarında olduğu 4 sanığın tahliye talepleri reddedildi. Başkan Güneş'in tahliye edilmemesine tepki gösteren Milletvekili Buldan, "Diyalog ve müzakere sürecinin başladığını düşünüyoruz. Bunun somut adımının da bugün mahkemede belli olmasını beklerdik. Ama tahliye çıkmadı. Ümidimizi yitirmiyoruz" dedi.

        BDP'Lİ VEKİLLER ÜST ARAMASI YÜZÜNDEN POLİSLE TARTIŞTI

        Duruşmayı izlemeye gelen BDP Milletvekilleri Pervin Buldan ve Hamit Geylani, adliye girişindeki polislerle kısa süreli gerginlik yaşadı. Polislerin, kendilerini X-Ray cihazından geçirip, üst araması yaptıktan sonra içeri almak istemesine milletvekilleri tepki gösterdi. Yaşanan tartışmaya rağmen, her iki vekil de üst araması yapıldıktan sonra adliyeye alındı.

        3 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

        Jandarmanın Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/ TM) 21 Ocak 2010'da yürüttüğü operasyon kapsamında gözaltına alınan BDP'li Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in de aralarında bulunduğu 7 sanık bugün ikinci kez Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı. Duruşmada tutuklu sanıklar BDP'li Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, BDP'li Belediye Meclis Üyesi Mecit Başdaş, eski Hoşhaber Belediye Başkanı Nüsret Aras, Iğdır eski BDP İl Başkanı Şebap Çelik, Aziz Çam, İsmail Tikit, Abdulbari Tenik ile başka bir davadan tutuklu olup da dosyadan tutuksuz yargılanan Tahir Alagöz hazır bulundu.

        BELEDİYE BAŞKANI GÜNEŞ: DOSYA HUKUKTAN YOKSUN

        Yaklaşık 9 aydan beri tutuklu olduğunu ve siyaset oyunu ile tutuklandığını iddia eden Başkan Güneş, "Cezaevinde bulunduğum süre içerisinde bana gönderilen mektuplar geç ulaştırıldı. Bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulundum. Bir belediye başkanı olarak yargılanmakta olduğum dosya da, kurgulu ve tertipli. Siyasi kimlikli bir fert olarak, hazırlanan komplo ile suçlanmaktayım. Bu dosya objektif bir şekilde hazırlanmadan, haksız bir şekilde suçlanılarak adalet önüne çıkarıldım. Hukuktan yoksun olan bu dosya, hukuksal değildir. Yaklaşık 9 aydan beri cezaevinde yatıyorum. Yüce adaletten tahliyemi talep ediyorum" dedi.

        AVUKATLAR: TELEFON KONUŞMALARI ÖRGÜTLE BAĞLANTILI DEĞİL

        Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'i savunan Erzurum ve Ağrı Barosu'na kayıtlı 8 avukat, "Dosya tamamen siyasi bir çizgi içerisinde hazırlanarak hukuk önüne konulmuştur. Müvekkilimiz gizli tanık ve telefon tapelerindeki isnat edilen suçlamalardan dolayı tutuklu bulunmaktadır. Polisin telefon dinleme kayıtlarında yapılan konuşma içeriği tamamen Kürtçe olup dosyaya hiyerarşik bir şekilde ekleme yapılarak suçlanmıştır. Bu telefon konuşmaları tamamen seçim propagandası sırasında yapılmıştır. Örgütle bağlantılı değildir. Yargı uygulaması ters işliyor. Hukuk devletinin işlevinde sağlıklı işlemiyor. Belediye Başkanı olan müvekkilimiz hakkında somut ve inandırıcı delillerden yoksun olarak tutuklanmıştır" görüşünde bulundular.

        GİZLİ TANIK DİNLENECEK, BAŞKAN'A TAHLİYE YOK

        Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in avukatlarının talebi üzerine dosyadaki gizli tanık 'Iğdır'ın dinlenilmesine karar verdi. Başkan Karatay, avukatların gizli tanık 'Iğdır'a sorulması gereken soruları 5 gün içinde hazırlayarak mahkeme kalemine sunmalarını istedi. Duruşmada sanık ve sanık avukatlarının dinlenmesinin ardından verilen 15 dakikalık aradan sonra karar açıklandı. Mahkeme Başkanı Karatay, tutuklu sanıklardan Iğdır eski BDP İl Başkanı Şebap Çelik, Abdulbari Tenik ve Aziz Çam'ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına, Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ile Hoşhaber eski Belediye Başkanı Nüsret Aras, İsmail Tikit ve Mecit Taşbaş'ın ise ise dosyadaki kuvvetli suç şüphesi gerekçesi ile tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma, 2 Aralık tarihine ertelendi.

        BDP'Lİ MİLLETVEKİLİ BULDAN: BARIŞ İÇİN UMUDUMUZ VAR

        Duruşma çıkışı BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, "Aslında bugün tahliye bekliyorduk. Dün yaşanan Barış ve Demokrasi Partisi ile hükümet arasında yapılan görüşmeler doğrultusunda, diyalog ve müzakere sürecinin aslında bir şekilde başladığını düşünüyoruz. Tabi ki bunun somut adımının da bugün bu mahkemede belli olmasını isterdik doğrusu. Ama tahliye çıkmadı. Tabi yine ümidimizi yitirmiyoruz. Her zaman barış için olan umudumuz var. Bundan sonra da olacak. Diliyoruz ki bundan sonraki mahkemede arkadaşlarımız tahliye olurlar. Söyleyeceğim bu kadar" dedi.

        SANIK YAKINLARINI BELEDİYE OTOBÜSLERİ TAŞIDI

        BDP'li vekiller, geniş güvenlik önlemleri altında adliye önünde bekleyen özel araçlara binerek bir polis aracı nezaretinde Erzurum'dan ayrıldı. Yaklaşık 50 sanık yakını ise, Iğdır Belediyesi tarafından tahsis edilen belediye otobüsü ile Erzurum'a geldi ve yine aynı otobüsle Iğdır'a geri döndü.

        21 Ocak'ta Iğdır'da jandarma tarafından düzenlenen KCK operasyonunda gözaltına alınan 30 kişiden 11'i tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. İlk duruşmada 4 kişi tahliye olurken, aralarında Iğdır Belediye Başkanı Güneş'in de bulunduğu 7 kişinin ise tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. Sanıklar, 'Terör örgütü pKK üyesi olmak' suçundan 15 yıl hapis istemi ile yargılanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ