Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyarbakır'da 'sivil Cuma namazı'

        BDP'nin başlattığı "sivil itaatsizlik" eylemi kapsamında 5 bin kişi Diyarbakır Orduevi önündeki Dağkapı Meydanı'nda Atatürk büstü yanında polisin geniş güvenlik önlemleri altında Cuma Namazı kıldı. Namaza, TSK'nın 2008'de PKK'lılar için Kuzey Irak'a düzenlediği sınır ötesi operasyonu protesto mitingine Kuran-ı Kerim ile katıldığı için 2.5 yıl hapis yatan emekli imam Muhittin Eryılmaz'ın da katılması dikkat çekti.

        İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

        BDP ve DTK'nın 4 taleple Diyarbakır'da oturma eylemi ile başlattığı ?sivil itaatsizlik eylemi' devam ediyor. Şeyh Said ve 45 arkadaşının 1925 yılında idam edildiği Diyarbakır Orduevi'nin önündeki meydanda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, polisin yoğun güvenlik önlemleri altında saf tutup 'sivil cuma namazı' kıldı. Atatürk büstü yanında imamlar Kutlu Doğum haftası nedeniyle cemaate Hz. Muhammed'in hayatını anlattı.

        Cemaate Kürtçe ve Zazaca hutbe vererek seslenen emekli imam ve BDP'li Sur Belediye Meclis üyesi Muhammed Kavare ise, Kuran ayetlerinde tüm dil ve milletlere özgürlük olduğunu belirterek, dillerin yasaklanmasının ayetleri inkar etme anlamına geleceğini iddia etti. Tüm dillerin Allah tarafından verildiğini belirten Kavare, "Camilere karşı değiliz. Ancak camilerde sisteme hizmet eden, zulüm ve baskıya değinmeyen devletin emrinde olan anlayışlara karşıyız. Camilerde Kürtçe vaazlar verilmeli, gerçek İslam tanıtılmalı" şeklinde konuştu. Arap, Türk ve Fars halkıyla bir sorunlarının olmadığını dile getiren Kavare, eşit kardeşlik hukukunu savunduklarını söyledi. Kavare, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Hz. Muhammed'in hayatından söz ettikten sonra Cuma namazını kıldırdı.

        Cuma namazının ardından özel bir araçla Dağkapı meydanına getirilmek istenen çadıra polis el koydu. Polisin çadıra el koymasını protesto eden bir grup, Cuma namazının kılındığı alanda oturma eylemi başlattı. Grubun oturma eylemi sürüyor.

        PKK'YA YÖNELİK OPERASYONU KURAN-I KERİM İLE PROTESTO ETMİŞTİ

        Cuma namazına geçen yıl tahliye olan emekli imam Muhittin Eryılmaz'ın da katılmasını dikkat çekti. Eryılmaz, TSK'nın PKK'lılara yönelik Kuzey Irak'a 2008'de düzenlediği sınır ötesi operasyonu protesto mitingine imam cüppesi ve Kur'an-ı Kerim ile katılmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde toplanan ve kapatılan DTP'nin seçim otobüsünün üzerinde milletvekillerinden sonra kalabalığa hitap eden Eryılmaz, Kuran-ı Kerim havaya kaldırarak operasyonu protesto etmişti. Daha sonra gözaltına alınan ve kamuoyuna ?provokatör imam' olarak lanse edilen Eryılmaz, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada, TMY 7/2. maddesi uyarınca ?terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Emekli imam Eryılmaz, cezasını Ağustos 2010'da tamamlayarak serbest kalmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ