Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'de kılıçlar çekildi!

        HABERTURK.COM

        CHP'de 12 Haziran seçimleri sonrasında başlayan parti içi tartışmalar bitecek gibi durmuyor. Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, olağanüstü kurultay isteyen parti içi muhalefetin kurultay sonuçlarını iyi hesaplaması gerektiğini, bu ekibin dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olabileceğini iddia etti. Eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise olağanüstü kurultay için bir fikir birliği olduğunu iddia ettikten sonra, "yeni CHP ne demek? Atatürk'ün ilkelerinde, temel fikirlerinde bir kayma mı oldu?" diye sordu.

        Seçimler sonrasında parti içi tartışmaların öne çıktığı CHP'de, her iki tarafın temsilcileri görüşlerini Habertürk ekranlarında yayınlanan Gün Ortası programında Didem Arslan Yılmaz'a anlattı. Partinin şimdiki genel başkan yardımcılarından Hurşit Güneş, kısa süreli bir çalışma sonrasında yakalanan seçim sonuçlarını başarı olarak nitelendirirken CHP'nin yeni bir kurultaya gitmesinin ne partiye ne de Türkiye'ye yararı olmayacağını iddia etti.

        Gün Ortası programına Güneş'ten sonra telefonla bağlanan ve Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan eski genel başkan yardımcılarından Onur Öymen ise, Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yorum yapmaktan kaçınarak "kurultay toplanmalı ve Parti meclisi yenilenmelidir" dedi.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş ve eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in, Habertürk ekranlarında yaptıkları açıklamalardan satır başları şu şekilde:

        HURŞİT GÜNEŞ

        SEÇİM SONUÇLARI

        "Seçim sonuçları arzu ettiğimiz başarı değildir ama başarıdır. Neden başarıdır? Gerçekten tarafsız ve bilimsel bir şekilde incelersek; 18 Aralık tarihindeki kurultay yaptık. Ocak ayından itibaren sayarsak, 4.5 ay sonra seçim kampanyası başlattık. Bir siyasi lider topluma neler yapmak istediğini anlatmaya başlayıp, 4.5 ay sonra bu oranı alıyorsa bu başarıdır. Ama gönlümüzdeki başarı bu mudur? Hayır."

        STOCKHOLM SENDROMU

        "Stockholm sendromu tespitine katılıyorum. Hatırlarsınız Başbakan seçimler sürecinde çıktı, bir işadamına 'sen CHP'nin birinci parti olacağını mı tahmin ediyorsun' dedi. Düşünebiliyor musunuz? Tahmin bile yapamıyorsunuz. Tahmin yapmak yasak. İnsanlar izleniyor muyuz, dinleniyor muyuz diye şüphe içerisindeler. İşte bunun için Stockholm sendrıomu diyoruz"

        PARTİ İÇİ MUHALEFET VE OLAĞANÜSTÜ KURULTAY İSTEĞİ

        "Birincisi CHP'de tasfiye diye bir şey olmadı. Bir yenilenme oldu. Sayın Deniz Baykal tasfiye olmadı, şimdi kendisi milletvekilimiz. Bizim en önemli okumuz, en önemli ilkemiz devrimciliktir. Devamlı kendimizi yenilemeliyiz.

        Kurultay yararlı olur mu? Kamuoyu bunu yararlı görmüyor. Ayrıca kurultay yapılırsa neticelerini iyi hesaplamak gerekir. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da var...

        Partiye yenilemeye devam etmeliyiz. Buna mutlaka devam edeceğiz. Bunun başarı getirdiği görüldü.

        651 imza toplayamıyorsanız zaten bu iş olmaz. Ama kurultay için gerekli bu imzaları toplarsanız ortada bir irade var demektir ve hemen kurultay toplanır. Zaten Genel Başkanımız da bunu açıkladı. Gerekli imzalar toplanırsa kurultay toplanır dedi.

        PARTİ MECLİSİ TARTIŞMALARI

        Bir seçimin performansının tartışılacağı yer Parti Meclisidir. Neden bir Parti Meclisi değişimi hedefliyorlar? Yoksa bu bir adım mı? Parti Meclisi'ni değiştirme fikri ön adım mı? Daha sonra başka adımlar mı gelecek? CHP'nin kurultayla uğraşması ne CHP'ye ne de Türkiye'ye yarar getirir.

        ONUR ÖYMEN

        OLAĞANÜSTÜ KURULTAY

        Partide ciddi bir arayış var. Kurultay konusunda da ciddi bir fikir ve görüş birliği var. İşin önemli tarafı bir anlayış birliğinin ortaya çıkması. Neden kurultay? Partide Baykal'a yapılan komplodan sonra yapılan kongrede hepimiz Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verdik. Birlik ve bütünlük için çalıştık.

        "YENİ CHP NE DEMEK?"

        Ama daha sonra değişimler geldi. Yeni CHP anlayışı çıktı. Yeni CHP ne demek? Atatürk'ün temel fikirlerinden, ilkelerinden kayma mı oldu?

        "BU OMURGA DEĞİŞİKLİĞİDİR"

        Atatürk'ün en önemli devrimlerinden biri millet kavramıdır. Bu Atatürk'ün düşüncesidir ve Anayasamız'da da vardır. Şimdi bu millet kavramından uzaklaşarak vatandaşlık kavramına gideceğiz. Bu omurga değişikliğidir. Bu eksen kaymasıdır.

        "KURULTAY TOPLANMALI PARTİ MECLİSİ DEĞİŞMELİ"

        Kurultay'dan sonra en önemli kurum Parti Meclisi'dir. Omurgaya Parti Meclisi sahip çıksaydı, 'yeni CHP yok' deseydi, 'bu Atatürk'ün partisidir' deseydi bunlara hiç gerek olmazdı. Ama Parti Meclisi bunları yapmadı. O yüzden Kurultay toplanmalı, Parti Meclisi değişmelidir.

        "YENİ CHP ATATÜRK İLKELERİNDEN SAPMADIR"

        Gördüğümüz parti ilkelerinde sapmadır. Yeni CHP, Atatürk ilkelerinde sapmadır. Tekke ve zaviyelerin açılmasını isteyen parti CHP olamaz. 'Biz nedersek o partinin politikası olur'diyenler varsa bunu kurultayda tartışalım. Parti tabanına soralım...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ