Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çankaya Sofrası'nda bu kez tarihçiler ağırlandı

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ünlü tarihçiler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna'yı öğle yemeğinde Çankaya Sofrası'nda ağırladı. Sohbet yaklaşık 50 dakika sürdü.

        Köşk çıkışında habercilere konuşan Yılmaz Öztuna, Cumhurbaşkanı ile çok güzel bir kültür, sanat, tarih, coğrafya sohbeti yaptıklarını ve çok güzel vakit geçirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanlarının kültür ve sanat adamlarıyla görüşmesinin dünyada devlet başkanlarının adetlerinden olduğunu söyleyen Öztuna, kendisinin ve Ortaylı'nın ilgi alanı olan Osmanlı dönemi üzerine konuştuklarını ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de Osmanlı tarihine çok meraklı olduğunu ifade etti.

        Prof. Dr. İlber Ortaylı, daha çok Mısır ve Afrika üzerine konuştuklarını sohbetin giriş bölümünde Okyanusya'ya kadar gittiklerini dile getirdi. Günümüz dünyasını, EXPO 2015 Fuarı seçimi dolayısıyla konuştuklarını ifade eden Ortaylı, Okyanus takımadalarındaki küçük cumhuriyetlerin fuar seçimi dolayısıyla yaptıkları oyunu konuştuklarını kaydetti.

        "Kayseri Mantısı mı yediniz efendim? Siz saray mutfağı üzerine yazan bir tarihçisiniz. "Çankaya Köşkü'nün mutfağına tarihçi olarak kaç verirsiniz?" sorusuna karşılık Ortaylı, mantı yemediklerini ancak çok güzel bir saray tatlısı yediklerini söyledi. Öztuna da saray tatlısının orijinal olduğunu ve yemekte levrek olduğunu sözlerine ekledi. Öztuna, "Sohbet o kadar tatlıydı ki yediğimizi unuttuk" dedi.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün fuar meselesindeki oylamadan bahsettiklerini kaydeden Öztuna, hangi devletlerin İzmir'e oy verdiğini ve Almanya, İngiltere ve Fransa gibi büyük Avrupa devletlerinin İzmir'e oy verdiğini ifade etti. Öztuna, Cumhurbaşkanı Gül'ün Okyanusya ve Antiller'deki küçük ada devletlerinde sorun olduğunu ve bu yüzden İzmir'in kaybettiğini söylediğini aktardı.

        Ortaylı ayrıca sohbette güzel bir coğrafya turu yaptıklarını ve siyasi konulara vakit kalmadığını vurguladı.

        Öztuna da Cumhurbaşkanı Gül'ün kendileri ile siyasi konuları konuşmayacağını belirterek, "Biz politikacı değiliz. Kültür adamıyız" dedi. Siyasi tarih konuşulmadığını sadece Klasik Osmanlı Tarihi konuşulduğunu belirten Ortaylı, "İttihat terakkiye gelmedik. Çok eski Tolunoğulları'ndan başladık. Selçukilerden geçtik. Yani Fetret Devrinde bitti 1402-1412 arası" diye konuştu.

        ÇANKAYA SOFRASI

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk'ün değişik alanlardan uzmanları davet edip düşünce alışverişi yaptığı, ülke meselelerini tartıştığı, kültürel ve bilimsel konuları tartıştığı ünlü "Çankaya Sofrası" Cumhurbaşkanlığa gelişi ile yeniden canlandırmıştı.

        Gül, kültür, sanat ve bilim dünyasının önde gelen isimleriyle fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 28 Kasım 2007'de dünyaca ünlü Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Halil İnalcık ile Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü ve Türk Edebiyatı Merkezi Başkanı ve Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat Halman'ı ağırlamıştı.

        Çankaya Sofrası ikinci kez 4 Şubat 2008 tarihinde Türk edebiyatının ünlü romancıları Doğan Hızlan, Selim İleri, Adalet Ağaoğlu, Elif Şafak, Rasim Özdenören ve Hilmi Yavuz için kurulmuştu. Çankaya Sofrası üçüncü kez ünlü tarihçi ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Yılmaz Öztuna için kuruldu.

        İLBER ORTAYLI

        1947 yılında Avusturya'daki Bregenz göçmen kampında Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İlber Ortaylı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünü bitirdi. Viyana Üniversitesi'nde Slavistik ve Şarkiyat (Orientalism) okudu.

        Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı, seminerler ve konferanslar verdi.

        2005 yılından beri Topkapı Sarayı Müdürlüğü görevini yürüten Ortaylı, Galatasaray Üniversitesi'nde de tarih dersleri veriyor.

        İlber Ortaylı, Osmanlıca, Kırım Tatarca, Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Latince, Yunanca, Rusça, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça biliyor.

        YILMAZ ÖZTUNA

        20 Eylül 1930 İstanbul doğumludur. İstanbul'da lise tahsilinin yanında İstanbul Konservatuarı'na devam etti. 1950 Eylülünden 1957 Temmuzuna kadar Paris'te kaldı. Paris'in büyük kütüphanelerinde çalıştı. Paris Üniversitesi Siyasî İlimler Enstitüsü'nde Sorbonne'da Fransız Medeniyeti kısmında, Alliance Française'nin yüksek kısmında okudu ve Paris Konservatuarı'na devam etti. 13 yaşında ilk makalesi ve 15 yaşında ilk kitabı basıldı.

        1969'da Adalet Partisi'nden Konya Milletvekili seçilerek Ankara'ya yerleşen Öztuna, devlet kurumlarında birçok önemli görevler yaptı. Bazı kitap ve yazıları çeşitli dillere tercüme edildi. Milletlerarası birçok kuruluşa üye seçildi. Türk Parlamenterler Birliği, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Aydınlar Ocağı, Anadolu Kulübü, Yahya Kemal'i Sevenler Cemiyeti, İstanbul Şehrini Güzelleştirme Derneği, Müsteşrikler Cemiyeti, WACL, APACL, NATO Parlamenterler Birliği, Parlamentolar arası Türk - Japon ve Türk - Kore, Türk - Suudi Dostluk cemiyetleri, Avrupa Konseyi cemiyeti, Yılmaz Öztuna'nın üye, kurucu olduğu veya bulunduğu milli veya milletlerarası kuruluşlar arasındadır. Ayrıca, Türkiye Gazetesi başyazarlığını yapmaktadır.

        GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

        Cumhurbaşkanı Gül ile konuklarının yemekte biraraya gelmesi

        Ortaylı ve Öztuna'nın yemek çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlaması

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ