Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cemil "Efendi"nin sırrı

        Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek 'in ismiyle ilgili 44 yıllık bir "sır" ortaya çıktı. Yozgat'ta doğan Çiçek, 18 yaşına kadar resmi kayıtlarda "Efendi" adıyla yaşamını sürdürdü. 1964'e gelindiğinde ise mahkeme kararıyla "Efendi" olan adını, "Cemil" olarak düzelttirdi.

        Cemil Çiçek, 1946'da Yozgat'ta doğdu. 1971'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 10 yıl serbest avukatlık yaptıktan sonra Yozgat Belediye Başkanlığı görevi ile siyasete atıldı. Anavatan Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Çiçek, Turgut Özal, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz hükümetlerinde Devlet Bakanı olarak görev yaptı. AKP tarafından kurulan 58 ve 59. hükümetlerde Adalet Bakanlığı yapan Çiçek, 22 Temmuz seçimlerinin ardından kabinede Başbakan Yardımcısı olarak görev üstlendi.

        Bugüne kadar kendine özgü söylemleri ile siyaset sahnesinin hep ön sıralarında yer almayı başaran Cemil Çiçek'in ismiyle ilgili 44 yıllık sır ortaya çıktı. Buna göre Cemil Çiçek, 18 yaşına kadar başka isimle yaşamını sürdürmüştü. Çiçek lise çağındayken adının "düzeltilmesi" istemiyle Yozgat Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. 18 yaşına kadar resmi kayıtlarda "Efendi" ismiyle yaşamını sürdüren Cemil Çiçek, mahkemenin 28 Mayıs 1964 günündeki 1964/281 sayılı kararıyla Efendi olan adını Cemil olarak düzelttirdi.

        'Efendi isim değil sıfat olur'

        Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, konuya ilişkin sorularımız üzerine, 18 yıl sonra ismini değiştirmesinin öyküsünü şöyle anlattı: "Dedemin ismi Mustafa idi. Amcamın oğlunun ismi de Mustafa idi. O benden 6 ay büyüktü. O zaman babam demiş ki, kardeşim oğlunun ismini Mustafa koydu, ben de Efendi koyayım. Dedeme Mustafa Efendi diyorlar ya... Mustafa ismini amcamın oğlu aldığı için ben de Efendi'yi almışım; iki Mustafa karışıklık olur diye."

        Yıllar sonra ismini neden değiştirdiğini ise Çiçek, "Ağa, bey, efendi hoşuma gitmeyen bir şey. Bundan olsa olsa sıfat olur, isim olmaz dedim, değiştirdim. Zaten Efendi diye kitap da çıktı. İyi ki değiştirmişiz..." sözleri ile açıkladı. Çiçek, doğum tarihini de ortaokula başlayacağı sırada değiştirdiğini anlattı. Çiçek, "1947'de doğmuşum. O tarihlerde köyden şehire gelebilecek imkân yok. Babam da askerde. Geldikten sonra 1948'de yazdırmış. Ortaokula gitme yaşım geldiğinde yaşım küçük. O dönemde yaş düzeltmesi yapılmış, uygun olan 1946 yazılmış" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ