Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "BDP'den Karayılan yorumu!"

        İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

        BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bıçak kemiğe dayandı, Ramazana hürmeten sabrediyoruz" sözleriyle ilgili, "Başbakan PKK'nın acısını BDP'den çıkarmaya çalışıyor" dedi. Demirtaş, BDP'nin PKK ile arasına mesafe koyduğunu da savundu.

        BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesindeki evininin önünde gündeme ilişkin basın açıklaması yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin 10. kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada BDP'yi eleştirmesine yanıt verdi. BDP'nin hiçbir zaman savaşı kızıştırmadığını savunan Demirtaş, "Başbakanın dünkü açıklamasında zerre kadar haklılık payı olsaydı, bugün cevap vermeyecektim. Ama söyledikleri asılsızdır. Yaşanan ölümlerden BDP'yi sorumlu tutmak acizliktir. Biz AKP ve Başbakana barışa giden yolun projesini gösterdik. Proje onların elinde. BDP hiçbir zaman savaşı kızıştırmadı. Kim bu savaşı kızıştırıyorsa sorumlu odur" dedi.

        "BDP'Yİ TERÖRİST İLAN EDERSENİZ, YANILMIŞ OLURSUNUZ"

        Başbakan'ın BDP'yi kastederek "Terör örgütüyle arasına mesafe koymayanlar suç işliyor" sözlerine de değinen Demirtaş, "BDP, PKK ile arasına mesafe koymuştur. BDP, PKK'dan ayrı bir siyasi partidir. Buna rağmen BDP'yi terörist ilan ederseniz, yanılmış olursunuz. Başbakan Erdoğan'a buradan çağrıda bulunuyorum. Asıl siz faşizmle aranıza mesafe koyun. Bizim yıllardır yapığımız çağrılar olmasaydı, Allah göstermesin binlerce kişi daha ölürdü. Bu ölümlerin olmayışı BDP'nin katkısındandır. Bu gerilim BDP'den kaynaklanmıyor. Biz her şey bitti diye bakmıyoruz. Ama siyasetin dili bu kadar tehditkâr olmamalı. Bu savaş 50 yıl da sürse, 100 bin kişi de ölse, dönüp dolaşacağımız yer diplomasi ve diyalogdur. Başbakan etrafındaki muhalefet partilerinin kışkırtıcılığına gelmemelidir. Barışa bir şans vermeliyiz. Bu topraklarda birbirimizin yüzüne bakmayacak hale gelmemeliyiz" diye konuştu.

        "ESAD'A REFORM ÇAĞRISI YAPIYOR ÜLKESİNE BAKMIYOR"

        Tehdit ve operasyonlarla sorunun çözülmeyeceğini savunan Demirtaş, "Başbakan, Ramazan sonrası bir çok şey değişecek diyor. 1925'ten bu yana dar ağaçlarına mı çekilmedik, işkencelerden mi geçirilmedik, cezaevlerine mi tıkınmadık, faili meçhul cinayetlerden mi geçilmedik, mahkemelerde mi yargılanmadık. Hangisi irademizi teslim aldı. Denenmedik bu yöntemlerin hangisi çözüm oldu. Denenmedik tek bir yöntem kaldı, o da diyalog ve çözüm. Kabadayılıkla bu sorun çözülmez. İsrail'in Filistin'e karşı kullandığı dili Başbakan bize karşı kullanıyor. Başbakan Esat rejmine reform çağrısı yapıyor ama kendi ülkesine dönüp bakmıyor" dedi.

        "PKK'NIN İNTİKAMINI BDP'DEN ALIYOR"

        Ergenekon ve diğer çetelerle bir olmadıklarını ifade eden Demirtaş, "Parti olarak AKP'nin aldığı oya saygı gösteriyoruz. Ama şu da iyi bilinmeli ki, dünya Sultan Süleyman'a da kalmadı. Başbakan BDP'yi şiddetin merkezi olarak gören bakışını değiştirmeli. BDP'yi bir şans olarak görmeli. Bu dönemde Başbakanın en akılsızca yapacağı iş baskıyı artırmak olur. Çünkü buradan herkes zarar görür. Başbakan PKK'nın intikamını BDP'den alıyor. PKK'ya güç getiremedikleri için her yerde intikamını BDP'den alıyorlar" dedi. Demirtaş, Başbakan ve hükümetin 'demokratik özerklik' ile ilgili bilgisinin olmadığını savunarak, istenilmesi durumunda Bakanlar Kurulu'na brifing verebileceğini söyledi.

        KARAYILAN YAKALANDI MUAMMASI

        PKK'nın liderlerinden Murat Karayılan'ın İran tarafında yakalandığı iddialarını psikolojik savaş olarak niteleyen Demirtaş, "Yakalandığı doğru mu değil mi bilmiyorum. Ama, bu haberler üzerine bazı AKP milletvekili adayları YSK'ya koşmuş onun yerine bizi alın diye onu teyit edemedik" diyerek espri yaptı.

        Demirtaş, "Geri kalanların hepsi bildiğim kadarıyla asparagas. Çok önemli değil, psikolojik savaş haberleri bunlar" dedi.

        Ankara'yı terk etmediklerini ifade eden Demirtaş, "Hatip Dicle'nin milletvekilliği elinden alındığı için tepki gösterdik. Yoksa Ankara'yı terk etmedik. Boykotla ilgili taleplerimizde bir değişiklik olmadığı müddetçe yemin etmeyiz. Biz kapılarımız kapatmış değiliz. Nasıl ki Başbakan, elini yumruk yapanlarla görüşmem diyorsa, biz de bize karşı elini yumruk şekline getirenlerle masaya oturamayız. Bizim için Başbakan iyi hiçbir şey yapmadı" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ