Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Gözlüğü gözüne sokarım"

        TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, CHP'li Aykut Erdoğdu'nun Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e yönelik ''Gözlüğünü gözüne sokarım'' sözleri tartışmaya neden oldu.

        Komisyonda, Adalet Bakanlığı ile yüksek yargı organlarının 2012 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

        CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye'de yargının en büyük sorununun ''bağımsızlık'' olduğunu savundu. Türmen, ''12 Eylül referandumuyla yargı öyle şekillendirildi ki ne yargı bağımsızlığı kaldı ne de yargı tarafsızlığı kaldı'' dedi.

        CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise yargının, Adalet Bakanı'nın tutsağı haline geldiğini ileri sürdü.

        CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, AK Parti'lilerin, ''Türkiye'de adaletin fevkalade iyi, Avrupa standartlarına ulaşmış, özgürlüğün azami derecede herkes tarafından kullanılabilir'' olduğunu dile getirdiklerini belirterek, ''Böyle bir Türkiye yok. Meslek yaşamım boyunca korkuyla ismini andığım Sultan Abdülhamit döneminin gerçekleriyle bugünkü Türkiye'nin gerçeklerini karşılaştırdığım zaman, o dönemin gazetecilerinin çok daha özgür olduğu sonucuna varıyorum'' dedi.

        CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İstanbul Milletvekili Mustafa Balbay'ın gelecek hafta 1000 gündür tutuklu olacağını belirterek, ''Tutukluluk bir tedbir olmaktan çıkmış, cezai yaptırıma dönüşmüştür'' diye konuştu.

        MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, 12 Eylül referandumunun üzerinden bir yıl geçmesine rağmen ''12 Eylül ile gerçek hesaplaşmaya bir türlü girişilemediğini'' söyledi. Akçay, ''Adaleti batırdınız, zulmünüz batsın'' dedi.

        CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, adaletin, gösterişli adliye palaslarıyla olmayacağını söyledi.

        Özel mahkemelerin kaldırılması gerektiğini savunan Tarhan, ''Yargı birliğinin önündeki en büyük engel olan bu demokrasi utancı mahkemeleri kaldırarak işe başlayalım'' dedi.

        AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, yargı sistemiyle ilgili yapılan kanuni düzenlemeleri anlattı.

        CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Sivas Davası sanıklarından Vahit Kaynar'ın bir süre önce Polonya'da yakalandığını anımsattı.

        Evrakların zamanında gönderilmemesi üzerine Kaynar'ın Polonya'da serbest kaldığını ifade eden Gök, ''Vahit Kaynar ile iade evrakların 40 günde ulaşmamasını izah ediniz. Suçu kesinleşmiş bir katliam sanığını zamanında ülkesine getiremeyen bir Adalet Bakanı olarak karşımda duruyorsunuz ve gözüme bakamıyorsunuz. Aileleri ikna edeci şekilde bunun açıklamasını yapın'' dedi.

        CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirdi. ''Ortadoğu'yu bir kardeş kavgasına sürükleyecek politikalardan bir an önce vazgeçilmesi'' gerektiğini dile getiren Eryılmaz, ''Suriye'de muhalefete silah desteği veremezsiniz. O zaman bu, PKK'ya verilen dış desteği de meşru hale getirir'' ifadesini kullandı.

        "GÖZLÜĞÜ GÖZÜNE SOKARIM"

        CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Levent Gök'ün konuşması sırasında ''senin gözüne girerim'' dediğini iddia ederek, ''Böyle Adalet Bakanı olur mu?'' diye sordu.

        Erdoğdu, Ergin'e yönelik, ''Gözlüğünü gözüne sokarım senin. Bir milletvekili ile böyle konuşamazsın, haddini bil'' ifadesini kullandı. Bunun üzerine AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında kısa süreli bir tartışma çıktı.

        Erdoğdu, ''Biz milletvekiliyiz, bakanların kulu kölesi değiliz'' diye konuştu.

        CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, komisyona ''fenerle'' birlikte geldi.

        Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, bazı milletvekillerinin internete girişlerde sorun yaşadıklarını belirtmesi üzerine, Meclisin internet sistemine ''saldırı'' olduğu ve sorunun bundan kaynaklandığı bilgisinin kendisine verildiğini söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ