Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'den yeni araştırma önergesi

        CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile eğitim sisteminde çok önemli bir yere sahip olan eğitim müfettişliği unvanının, ''il eğitim denetmenine'' dönüştürüldüğü belirtildi.

        Müfettişler ile denetmenlerin atanma şeklinin farklı olduğunun vurgulandığı gerekçede, eğitim müfettişlerinin, yıllardan beri 4 yıllık fakülte bitirip en az 8 yıl mesleki görev yaptıktan sonra atanırken, denetmenlerde 8 yıl çalışma şartı aranmadığı ifade edildi.

        Gerekçede, müfettişler ile denetmenlerin kanundaki statülerinin de farklı olduğuna işaret edilerek, şu görüşlere yer verildi:

        ''Eğitim müfettişlerinin ek göstergeleri de farklıdır. Müfettişlerle denetmenlerin yetki farkı vardır. İl eğitim müfettişleri statü olarak il müdürüne bağlı olarak çalışmakta ve milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerini de denetlemekle yetkilidirler. Denetmenlerin bu şekilde teftiş yetkisi yoktur. Denetmenlikle eğitim müfettişliği görevi farklıdır. Denetmenler, bir alana ilişkin kontrol görevini yerine getirmektedirler. Oysa eğitim müfettişlerinin görev alanlarında rehberlik ve işbaşında yetiştirme, teftiş, inceleme, soruşturma ve araştırma görevleri yer almaktadır. Üniversite mezunu yüz binlerce yönetici ve öğretmenin rehberlik ve teftişini yapan eğitim müfettişliğine, ihraç edilecek yumurtanın kalite kontrolünü yapan bir meslekle aynı unvanın verilmesi büyük hatadır ve hukuka aykırıdır.''

        Gerekçede, Maliye Bakanlığında, vergi denetmenleri vergi müfettişi yapılırken, Milli Eğitim Bakanlığında eğitim müfettişlerinin denetmene çevrilmesinin, Hükümet açısından tutarsız bir uygulama olduğu savunuldu.

        Yıllardır eğitim müfettişlerine yapılan ayrımcılık ve ötekileştirme politikalarının, eğitim müfettişlerini usandırdığının öne sürüldüğü gerekçede, ''Eğitim müfettişleri düşman askeri değildir. Bu ülkenin insanlarıdır. Eğitim müfettişlerinin denetmen yapılmasının yarattığı sorunların tespiti, ortaya çıkarılması ve çözümlenmesi amacı Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını istiyoruz'' denildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ