Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'li vekil 12 saat konuşacak

        TBMM Milli Eğitim Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşmeleri sırasında CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, 12 saat konuştu. Özkoç, dün saat 15.20'de başladığı konuşmasını, bugün saat 03.20'de tamamladı.

        TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'' üzerindeki görüşmelerde, teklifin 1. maddesi kabul edildi.

        CHP'li Özkoç, toplantının başlangıcında, teklifin geri çekilmesini, sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla yeniden ele alınmasını, aksi halde söz sırası kendine geldiğini 12 saat konuşacağını söyledi.

        İsteği kabul edilmeyen Özkoç, konuşmasına dün saat 15.20'de başladı. Eğitim sistemine ilişkin Avrupa ülkelerinden örnekler veren Özkoç, konuşmasında çok sayıda sivil toplum kuruluşunun, kanun teklifi ile ilgili görüş ve önerilerinin yer aldığı raporları ve eğitimle ilgili dokümanları okudu.

        CHP'li milletvekilleri, Özkoç'un konuşması devam ederken Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in salondan ayrılması üzerine, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'ya, ''Bakan olmadan toplantının devam edemeyeceğini'' söyledi. Avcı ise Bakan Dinçer'in, toplantıya devam etmesi için Müsteşarına vekalet verdiğini belirtti. CHP'li üyeler, söz konusu vekaletin resmi bir yazı olmadığını, bu nedenle toplantıya devam edilemeyeceğini ileri sürdü. Bu arada Özkoç, konuşmasını sürdürdü.

        Bir süre sonra Bakan Dinçer yeniden toplantı salonuna geldi. Dinçer, görüşmelerin bilimsel temel üzerinde sürdürülmediğini ifade etti. Toplantıya kendisi adına müsteşarının vekalet edeceğine ilişkin yeni bir yazıyı Komisyon Başkanlığına sunan Dinçer, saat 24.00 itibariyle komisyondan ayrıldı. Avcı, Bakan Dinçer'in verdiği ilk yazının da geçerli olduğunu hatırlattı.

        KONUŞMASINA AYAKTA DEVAM ETTİ

        Komisyon Başkanı Nabi Avcı, CHP'li milletvekillerinin, yemek arası verilmesi talebine karşı, hatibin sözlerini tamamlamadan böyle bir ara veremeyeceğini söyledi.

        Bir süre sonra CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, elinde hamburgerlerle salona gelerek, arkadaşlarına ikram etmek istediğini söyledi. Hatibin konuşmasını sürdürdüğü gerekçesiyle talebi kabul edilmeyen İnce, ''O zaman bundan sonra hiçbir komisyonda hiçbir şey ikram edilemez'' dedi. Bazı milletvekilleri salondan çıkarak, Özkoç ise Avcı'nın toplantıya verdiği kısa arada salondan ayrılarak hamburgerini yedi.

        Özkoç, 10'uncu saatin ardından konuşmasına ayakta devam etti. Özkoç'un konuşma süresi 12 saate yaklaşırken, Komisyon Başkanı Avcı hatırlatmada bulundu. Özkoç ise söz talep ederken ''12 saat'' değil, ''en az 12 saat'' dediğini belirterek, konuşmasını sürdürmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Avcı, toplantıya ara verdi. Avcı daha sonra, yarın devam edecek olan toplantıda, önceden talepte bulunan diğer milletvekillerinin de söz haklarının saklı kalacağını belirtti. Yapılan oylamada teklifin birinci maddesinin kabul edilmesinin ardından Avcı, bugün saat 15.30'da toplanmak üzere komisyon toplantısını bitirdi. Böylece, dün saat 11.00'da başlayan toplantı, bugün saat 04.00'da tamamlanmış oldu.

        Toplantı sırasında AK Parti ile CHP'li milletvekilleri arasında yer yer sözlü sataşmalar yaşandı. CHP milletvekilleri, Özkoç'a destek amacıyla toplantının bitimine kadar bekledi.

        Bu arada, CHP'li bazı milletvekilleri, salondan bir süre ayrılan AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'e, maç izlemeye gittiği gerekçesiyle tepki gösterdi.

        "AMACIM ŞOV YAPMAK DEĞİLDİ"

        Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özkoç, amacının şov yapmak değil, kanun teklifinin, sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla bir kez daha ele alınmasını sağlamak olduğunu söyledi.

        Bu kadar uzun bir konuşma yapmayı planlamadığını, bu durumun komisyonda geliştiğini belirten Özkoç, konuşması süresince herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını ifade etti. Özkoç, konuşma boyunca, her biri en az 100 sayfadan oluşan 20 raporu okuduğunu tahmin ettiğini dile getirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ