Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ''Haberal'' teklifi TBMM'de, Turgut Dibek, Oktay Öztürk, Sırrı Süreyya Önder

        Kamuoyunda ''Haberal'' teklifi olarak bilinen ve tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan sağlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda, kabul edilerek yasalaştı.

        Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dahil, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlüye; jandarma refakatinde, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında 2 güne kadar izin verilebilecek.

        Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler dışındaki hükümlü, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşinin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalıklarının bulunması nedeniyle, hasta ziyareti için de yol süresi dışında 1 güne kadar izin alabilecek.

        İzin, hasta olan her kişi için bir defa verilecek.

        Hükümlü ve tutuklu yurtdışına çıkamayacak

        Hükümlü, izin süresi içinde gece konaklaması gerekirse bulunduğu yerdeki cezaevinde, cezaevinin olmaması durumunda ise kolluk tarafından güvenli görülen yerde kalacak. Hükümlünün hasta ziyareti için yurtdışına çıkmasına izin verilmeyecek.

        Hükümlü için getirilen hasta ziyareti izni, tutuklu için de uygulanacak. Buna göre, tutukluya; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak ağır hasta olduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi durumunda, soruşturmanın güvenliği bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla, jandarma refakatinde yol süresi dışında, hasta ziyareti için 1 güne kadar izin verilebilecek. Tutukluya, her bir ağır hasta yakını için bir defa izin verilecek.

        Tutuklu da hükümlü gibi izin süresi içinde gece konaklaması gerekirse bulunduğu yerdeki cezaevinde, cezaevinin olmaması durumunda ise kolluk tarafından güvenli görülen yerde kalacak. Tutukluya, hasta ziyareti için yurtdışına çıkmasına izin verilmeyecek.

        Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler, bu düzenlemeden yararlanamayacak.

        Avukat yasağına ilişkin madde çıkartıldı

        Teklifin birinci maddesinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın düzenlemeden yararlanmamasını öngören madde, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergeyle teklif metninden çıkartıldı.

        Önergenin gerekçesinde, ''Meşru amaca yönelik kullanılan yöntem ile ulaşılması istenen amaç arasındaki makul orantısallık bağının gerekliliği ve hakkın özünü kullanılamaz hale getiren normatif düzenlemelerin özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, BM mevzuatına ve hukukun genel ilkelerine uygunluğunun sağlanmasını teminen, teklifin birinci maddesinin kapsamlı biçimde değerlendirmek üzere metinden çıkarılmasının uygun olacağı öngörülmüştür'' denildi.

        Kanundan çıkartılan maddede, hükümlünün, görüştüğü kişiler aracığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiği konusunda somut olguların tespiti halinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemi ve infaz hakiminin kararıyla, avukat ve diğer kişilerle görüşmesi 6 aya kadar sınırlandırılması öngörülüyordu.

        ''Daha kapsamlı değerlendirilecek''

        Adalet Bakanı Sadullah Ergin, milletvekillerinin maddeler üzerindeki sorularını yanıtladı. Ergin, ''terör örgütü elebaşı Öcalan'ın, avukatlarıyla görüşmesine sınırlama getiren'' maddenin, daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmek üzere çekildiğini söyledi.

        Bakan Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının önerge verilmesinde etkisi olduğunu düşünmediğini ifade etti.

        Kadın tutukluların sevki sırasında askerlerin muayeneye katıldıklarının ifade edildiğini anımsatan Ergin, ''Bizim 'üçlü protokol' dediğimiz, Sağlık, İçişleri ve Adalet bakanlıklarıyla imzalanan protokol ile konuya ilişkin yakın tarihte değişiklik yaptık. Bu protokol, güvenlik görevlilerinin, muayenelerde bulunamayacağına dair hüküm içeriyor. Bir tek istisnası var; doktor güvenlik endişesi yaşaması halinde ve talep etmesi durumunda güvenlik görevlisi içeride olabilir'' diye konuştu.

        Pozantı'daki cezaevinden Sincan'da bulunan cezaevine nakledilen çocuklara ilişkin bir soruyu yanıtlarken Ergin, ''Çocukların, söz konusu olayların yaşandığı o cezaevinin tabelasının altında girip çıkmalarını istemedik. Bunun çocukların ruh sağlıkları ve gelecekleri için sakıncalı olduğunu düşündük'' dedi.

        KÜFÜRLÜ TARTIŞMA

        Kamuoyunda ''Haberal'' teklifi olarak bilinen kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmeleri sırasında, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi arasında küfürleşmeye varan tartışma yaşandı.

        Genel Kurul'da, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, oyunun rengini belirtmek için söz aldı. Yasanın gecikmesinin nedeninin CHP olduğunu öne süren Elitaş, daha önce konuya ilişkin Hamzaçebi ile yaptığı telefon görüşmesini aktardı.

        Elitaş, Hamzaçebi'ye teklifle ilgili görüşlerinin değişip değişmediğini sorduğunu, onun da kendisine ''evet'' yanıtı verdiğini iddia etti. Elitaş, bunun üzerine konuyu arkadaşlarıyla görüşeceğini Hamzaçebi'ye aktardığını söyledi.

        Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan Hamzaçebi, Elitaş ile arasında böyle bir konuşmanın geçmediğini, Elitaş'ın kendisine iftira attığını ileri sürdü.

        Yeniden söz alan Elitaş, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüğünü ve kendisine ''O yasayı hala çıkarmadınız mı?'' dediğini belirtti. Elitaş, ''Günlerden 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Sayın Hamzaçebi beni aradı. Bu, Sayın Baykal'ın teklifi olduğu için kurultaydan önce gündeme almak istemiyoruz dedi'' diye konuştu.

        Bunun üzerine Akif Hamzaçebi, hakaret içeren ifadelerle kürsüye doğru yürüdü. Hamzaçebi'yi CHP'li milletvekilleri durdurdu.

        Hakaret ve küfür içeren sözlerin sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.

        Arada da ikili arasında tartışma devam etti. Tartışmaya AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri de katıldı.

        Bu arada, TBMM Başkanvekili Yakut, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

        Birleşimin açılmasının ardından söz alan Hamzaçebi, ''Biraz önce burada üzücü bir olay yaşadık. Sayın Elitaş'ın gerçek dışı olduğunu ifade ettiğim beyanlarımın ardından yerime geçtikten sonra, yine gerçekle ilgisi olmayan beyanları yüzünden aşırı tepkilerde bulundum'' dedi.

        Hamzaçebi, sözlerini, üslubuna uygun bulmadığını belirterek, ''Sayın Elitaş'tan ve Genel Kurul'dan özür diliyorum. Özrüm, Elitaş'ın açıklamalarının doğru olduğu anlamına gelmiyor. Sayın Elitaş, Sayın Başbakan ile görüştükten sonra bana dönmedi. Sayın Canikli'ye sordum, 'tamam onun onayı alındı' dedi'' diye konuştu.

        AK Parti'li Elitaş da söz alarak, TBMM kürsüsünden incitici hakaretler yapılmasına, iftira edilmesine üzüldüğünü söyledi. Elitaş, ''Hayattaki en önemli değerlerimiz olan ailemiz, varlığımız, anamız, babamız... Üzüldüm yakıştıramadım. Uzun yıllardır tanıdığım Sayın Hamzaçebi'nin Rahman'a kavuşan aziz anama... Söylemek istemiyorum aynen iade etmek de istemiyorum. Analarımız, babalarımız hiçbir tartışmaya karıştırılmasın'' şeklinde tepkisini dile getirdi.

        Teklifin yasalaşmasının ardından TBMM Başkanvekili Yakut, 2 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ