Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon sanıklarına tahliye yolu mu

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nın 199. duruşmasında Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk akşam 17.30 sıralarında tanık Semih Genç'in ifade işleminin tamamlandıktan sonra kamuoyunda "3. Yargı Paketi" adıyla anılan 6352 sayılı "Yargı hizmetlerinin etkinleştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılması ve basın yayın yoluyla işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların ertelenmesi hakkındaki kanun" kapsamında taleplerin alınacağını açıkladı. Söz alan Mustafa Balbay sözlerine "Öncelikle TBMM'de kabul edilen ve 120 sayfa olan 3. Yargı Paketinin okunmasını talep ediyorum" diye başladı. Yargı paketinde en çok tutukluluk sürelerini tartışıldığına dikkat çekti.

        MUSTAFA BALBAY TAHLİYESİNİ İSTEDİ

        CMK 250. madde ile kurulan Özel Yetkili Mahkemelerin uygulamalarının 3. Yargı Paketi öncesinde en çok tartışılan konu olduğunu belirten Balbay, yasal değişikliğın hazırlanma sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'un Özel yetkili mahkemelerin uygulamalarına dikkat çektiklerini anlattı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in dünkü açıklamalarına da değinen Balbay "Cemil Çiçek'in değerlendirmelerinin dikkatinizde olacağını düşünüyorum" dedi. Davada 19 iddianamenin birleştirilerek davada 7 bin sayfalık iddianame toplandığını eklerin de 5 milyon sayfaya ulaştığını anlatan Balbay "Bizi kaç asır daha yargılamayı düşünüyorsunuz" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, Balbay'ın bu sözleri üzerine "Çok hızlı" diye cevap verdi. 41 aydır tutuklu olduğunu ifade eden Balbay, "Aleyhime hiçbir delil ve şahit bulunamadı. Ne kadar daha tutuklu kalacağım. Yasanın gerekçelerinin okunmasını istiyorum" diye konuştu.

        HABERAL'IN AVUKATI: 3 YILDIR TUTUKLU BULUNAN MÜVEKKİLİMİN TAHLİYESİNİ TALEP EDİYORUM

        CHP Milletvekilli Prof.Dr. Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı ise tahliye talebini şöyle dile getirdi: "Türk halkının tutuklu olduğunu bile bile yüz binlerce oy vererek kendisini mecliste temsil etmekle görevlendirdiği milletvekillerinin halen tutuklu olarak yargılanması milli iradenin yok sayılması anlamına gelen bir demokrasi ayıbıdır. Ülkemizin uluslararası platformlarda da ciddi şekilde itibar kaybetmesine sebebiyet veren bu demokrasi ayıbına son verilmesi için Türk milleti adına karar vermekle yükümlü mahkemelerin, yeni yasa değişikliğini de göz önünde bulundurarak 3 yıl 3 aydan beri tutuklu olan Mehmet Haberal'ın tahliyesine karar vermesini talep ediyoruz"

        AVUKATI BAŞBUĞ'UN TAHLİYESİNİ İSTEDİ

        Avukat İlkay Sezer, müvekkili Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tahliyesini istediği konuşmasında "Öncelikle müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum. Kabul edilmediği takdirde sosyal statü ve konumuna uyan adli kontrol sistemi uygulanmasını istiyorum" dedi.

        Tutuklu sanık işçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 35 tutuklu sanık da tahliyesini talep etti. Mahkeme Heyeti talepleri aldıktan sonra duruşmayı yarın saat 08.45'e erteledi.

        CHP'DEN AÇIKLAMA

        CHP tutuklu milletvekillerine tahliye çıkması durumunda meclisi olağanüstü toplantıya çağıracaklarını açıkladı. CHP'li Erdoğan Toprak, "Milletvekillerimizin yarın tahliyesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

        CEMİL ÇİÇEK SİNYALİ VERMİŞTİ

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek, mahkemelerin, tutuklu milletvekilleri bakımından adli kontrol gibi çağdaş bir imkanı uygulamaya koyabileceklerini belirterek, "Ümit ederim ki mahkemeler Meclis'in verdiği bu mesajı iyi anlamıştır" dedi.

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Tören Salonu’nda basın toplantısı düzenleyerek 24. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Meclis Başkanlığı görevine seçildiği 4 Temmuz 2011'den bugüne 1 yıl geçtiğini işaret eden Çiçek, görevi süresince gerçekleştirilen çalışmaları da anlattı. Çiçek, 24. dönemin ilk iki yasama döneminde yapılan en önemli faaliyetin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması ve yeni anayasa çalışmalarının başlatılması olduğunu vurguladı.

        Gazetecilerin, 3. Yargı Paketi’nin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından tutuklu milletvekillerinin durumunun ne olacağı yönündeki sorusu üzerine Çiçek, "Mahkemeler, tutuklu milletvekilleri bakımından adli kontrol gibi çağdaş bir imkanı uygulamaya koyabilecektir. Ümit ederim ki mahkemeler Meclis'in verdiği bu mesajı iyi anlamıştır" diye konuştu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ